Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektoriaus V. Jurkonio teigimu, šis pilietinės visuomenės judėjimas skiriasi nuo praėjusių.

„Noriu tikėti, kad šį kartą, kai ir pilietinė visuomenė rodo, kad tai nėra įprasta situacija, mes irgi neįprastai į tai pažiūrėsime. (…) Atsakas sankcijų prasme negali būti mažesnis, nei kad jis buvo 2010 metais. O kiek mes dienų turime? 2006 metų istorija rodo, kad palapinių miestelis, prie labai šaltos kovo mėnesio temperatūros išsilaikė 5–6 dienas.

Tuo metu ta visuomenės parama protestui buvo daug žemesnė. Iš to, ką matome, kaip evoliucionuoja protestas, kai žmonės pradžioje gynė savo balsus, po to prasidėjo darbuotojų streikas, dalis pareigūnų ir valdininkų meta savo ženklelius, aš manau, kad protestas įgauna naujų spalvų, jis tampa dar labiau visą apimantis tai yra permainų, laisvės ir demokratijos šauksmas“, – situaciją Baltarusijoje vertino politologas.

Jis teigė, kad bendra Europos pozicija dėl įvykių kaimyninėje šalyje turi būti ištransliuota greitai.

„Ir manau, kad tai turime mes pasakyti daug anksčiau nei kitą savaitę“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė V. Jurkonis.

Po susitikimo su šalies vadovu ir Baltarusijoje veikiančių nevyriausybinių organizacijų atstovais, V. Jurkonis kėlė klausimą – kokį vaidmenį šioje krizėje užims Lietuva.

„Žinia, kuri nuskambėjo (susitikime, aut. p.), buvo tokia – ar galime būti Islandija? Simboliškai mes esame pakankamai jautrūs, žinodami savo istoriją, bet kartu buvo pasakyta ir tai, kad galime būti daugiau nei Islandija. Ji yra labai toli, o mes baltarusiams esame artimi“, – pabrėžė jis.

„Privalome ne tik simboliškai juos palaikyti, bet rasti ir praktinių būdų tam“, – kalbėjo politologas.

Jis užsiminė, kad ketvirtadienį startavo pilietinė iniciatyva „Freedom first, go Belarus“, kuri pradėjo rinkti lėšas nukentėjusiems žmonėms.

V. Jurkonis sakė suprantantis, kad tikėtis dialogo su Baltarusijos valdžia yra tik teorinė galimybė, bet išbandyti ir šį būdą būtina.

„Žiūrint retrospektyviai, suprantame, kad Baltarusijos valdžia nėra entuziastingiausia bet kokio dialogo šalininkė, labai sunku jais pasitikėti, nes nugarą jie yra atsukę ne vieną kartą. (…) Manau, kad yra labai svarbu, prisimename 2004 metais įvykius Ukrainoje, dalis mūsų dalyvavo toje mediacijoje. Teorinė galimybė tam yra ir mažų mažiausiai mes ją turime išbandyti“, – sakė jis.

„O ar atsilieps Baltarusijos valdžia, priklausys nuo jų. Manau, kad jie privalo, bet didelio optimizmo tam neturiu“, – ketvirtadienį Prezidentūroje kalbėjo politologas V. Jurkonis.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.