Pats R. Žemaitaitis komisijai vis dar neliudija ir sako, kad laukia Konstitucinio Teismo. Bet nauji politiko pasisakymai apie žydus, kai juos užpuolė „Hamas“ teroristai, prie kaltinimų prijungti nebus.

LNK žiniomis, R. Žemaitaitis šiuo metu Ispanijoje, bet jau žada grįžti į Lietuvą.

„Aš tiesiog linksmai leidžiu laiką. Aš tiesiog mėgaujuosi tuo, kas dabar vyksta. Ir gerai, kad mes gyvename demokratinėje šalyje, o ne kokioje Baltarusijoje ar Rusijoje, nes jau seniai būčiau į lagerį uždarytas“, – komentavo jis.

Tuo metu, kai politikas dalijosi nuotraukomis iš kanjono Malagos provincijoje, jo apkaltos komisija tęsė darbą. Komisijai liudijęs teisininkas Algimantas Šindeikis sakė, kad, anot Europos Žmogaus Tiesių Teismo, valstybės pareiga yra imtis veiksmų prieš neapykantos kurstymą arba pritarimą tarptautiniams nusikaltimams.

„Tokia parlamentaro veikla šiurkščiai pažeidžia Konstitucijos 25 straipsnio 4 dalį. Mano vertinimu, asmuo sulaužė priesaiką“, – vertino teisininkas.

Dr. žurnalistas, publicistas Algimantas Šindeikis

Istorikas Linas Venclauskas priminė, kad nereagavimas į antisemitinę retoriką yra atvedęs iki labai pavojingų pasekmių.

„Kuomet Hitleris formavo savo nacistinę pasaulėžiūrą, nemaža dalis ir pakankamai rimtų, solidžių pasaulio politikų vertino, kad jis juokdarys, jis pajuokaus ir pasibaigs, viskas praeis“, – komisijos posėdyje dėstė L. Venclauskas.

Atsižvelgs ir į naujus pasisakymus

„Hamas“ Izraelyje įvykdžius teroro aktą, nuo R. Žemaitaičio nusisuko ir opozicija. Iki tol opozicija jo apkaltoje dalyvauti atsisakė, komisija buvo sudaryta vien iš šešių valdančiųjų.

Politikai sakė, jog taip, kaip R. Žemaitaitis apie žydus pasisakė išpuolio dieną, jau peržengta riba.

„Įdomu, koks jausmas Izraelio žydams, kai juos dabar kaitina? Pirma Azerbaidžanas meta lauk armėnus, o dabar Izraeliui atėjo eilė? Dar gegužės mėnesį rašiau, kad tam tikrų Izraelio barbarų veiksmai Palestinoje sukels neapykantą jiems ir net visai tautai!“ – feisbuke rašė R. Žemaitaitis.

Tad dabar komisijoje yra 3 opozicijos atstovai, dalyvauti atsisakė tik „valstiečiai“.

Apkaltos komisija darbą pratęsė, svarstė įtraukti ir naujus R. Žemaitaičio pasisakymus. Bet komisija pasitarė su teisininkais ir sužinojo, kad po to, kai komisija jau suformuota, naujų kaltinimų įtraukti negalima.

„Tačiau tam tikri pasisakymai gali būti naudojami kontekstinėje dalyje sprendžiant, ar yra pakartotinumas, ar yra sąmoningi veiksmai“, – „LNK Žiniomis“ komentavo komisijos pirmininkas, Seimo konservatorius Arūnas Valinskas.

Arūnas Valinskas

Ką į tai R. Žemaitaitis?

„Labai gerai vertinu, jie tik tegul traukia, ką jie nori. Jie neturi, ką veikti žmonėms. Man atrodo, kad jiems trošku bus tam Konstituciniame Teisme rašant atsiliepimą į mano atsiliepimą“, – dėstė jis.

Ir toliau neduoda liudijimo

Gavusi daugiau laiko komisija tikėjosi prisikviesti liudyti ir patį R. Žemaitaitį, bet pastarasis to nedaro. Jis kartoja, kad komisija – neteisėta.

„Alternatyva būtų, įsivaizduokit, jeigu Seimo narys galvotų, kad vienos ar kitos Seimo sesijos darbų programa buvo patvirtina pažeidžiant kažkokias taisykles, kurių jis nedetalizuoja, ir jis tiesiog nusprendžia, kad toje sesijoje neis į Seimo posėdžius“, – palygino A. Valinskas.

Po savaitės R. Žemaitaičio apkaltos komisija planuoja patvirtinti savo išvadą, po to dėl jos balsuos Seimas.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie apkaltos R. Žemaitaičiui iniciatyvą žiūrėkite čia: