Apie tai A. Januška kalbėjo ketvirtadienį LNK vidurdienio žiniose.

„Sunku įlįsti į Putino galvą, bet iš esmės tas įvykis nėra ypatingai išsiskiriantis tame mafijinės, teroristinės valstybės situacijoje – banditiniai aiškinimaisi vyksta ir akivaizdu, kad taip turi būti“, – sakė diplomatas.

Jo teigimu, banditai, kurie yra iš pradžių yra išgąsdinti, vėliau konsoliduoja valdžią ir atsikrato neįtinkančiais žmonėmis.

„Plius kariuomenė. Kolektyvinis Putinas iš esmės konsoliduoja savo valdžią, kad galėtų tęsti Ukrainos okupaciją“, – konstatavo pašnekovas.

Tai, pasak A. Januška, buvo gera proga, nes lėktuve buvo visa „Wagner“ vadovybė.

„Be abejo, tai parodomoji speciali akcija. Ką mes galime kalbėti, jei ten polonio panaudojimas ar novičiokai... Visi gi žino, kad bus parodyta į Putiną, bet jam yra nesvarbu. Svarbu ne tai, kas iš esėms vyksta – aišku, svarbu, bet svarbu ir tai, kaip mes, Vakarai, reaguojame į tai ir kokias mes išvadas darome iš to“, – sakė diplomatas.

Albinas Januška

Vakarai, jo vertinimu, kol kas į tai žiūri kaip į spektaklį.

„Teatras vyksta, bet iš esmės galėtume padaryti išvadas, kad su tokiais banditais, teroristais neverta kalbėtis niekada ir reikia juos nugalėti. Tačiau tokių išvadų greičiausiai nebus padaryta, kadangi yra baimė – tiems, kurie bijo, tai, kas vyksta Rusijoje įrodo, kad yra ir prognozuojama, ir neprognozuojama. Tai neprognozuojama valstybė, kuri gali elgtis bet kaip ir tokią valstybę iš baimės reikia bandyti suvaldyti, o tai reiškia beveik pasiduoti“, – kalbėjo A. Januška.

„Įsivaizduojama, kad branduolinis ginklas, kuris yra Rusijoje, prie tokių situacijų, kaip elgiamasi, yra didžiausias pavojus pasaulio taikai, todėl mes tikriausiai nieko nedarysime – jokių išvadų iš to nebus gerų“, – tęsė pašnekovas.

Visgi „užzombinti“ rusai, manantys, kad karas prieš Ukrainą yra šventasis karas, pasak A. Januškos, po J. Prigožino maišto galėjo suabejoti V. Putino stiprumu.

„Dabar visas Kremlius ir ta kolektyvinio Putino kariuomenės dalis konsoliduoja savo jėgą. Vieni žmonės yra išgąsdinti, o kitu, kurie nemąsto, tai jiems viskas tvarkoje“, – sakė A. Januška.

J. Prigožinas ir jo komanda, anot jo, yra eliminuota.

„Dabar bus, matyt, pilnas valdymo perėmimams, bus nauji kažkokie menedžeriai paskirti, o jeigu teoriškai kur nors Prigožinas yra gyvas, jis vis tiek nebeturi jokios reikšmės“, – komentuodamas įvairias sąmokslo teorijas sakė signataras.

Visgi A. Januška atkreipė dėmesį ir į Baltarusijos autokratą Aliaksandrą Lukašenką.

„Lukašenka irgi buvo pažemintas, parodyta, kad jis čia tik instrumentas Putino banditiškuose išsiaiškinimuose“, – komentavo laidos svečias.

Visgi pats Rusijos kariuomenės buvimas Baltarusijoje, kaip sakė diplomatas, yra pavojus, kuris gali atsiliepti ir mums.

Rusijoje sudužo Jevgenijaus Prigožino lėktuvas

„Mums reikia bet kuriuo atveju, nesvarbu, kas vyksta, rimtai žiūrėti į tai, kas vyksta Baltarusijoje“, – akcentavo A. Januška.

Jo vertinimu, „Wagner“ vadovybė tikriausiai buvo vis dar įsitikinę, kad kažką kontroliuoja, turi reikšmę.

„Jeigu galima būti patikėti, kad dabar Prigožino pasekėjai įsikasę tankus ir tūkstančiai eis į Maskvą, tai būtų labai gerai mums, jei taip būtų, bet aš tuo abejoju. Čia gal mūsų, Vakarų, vis iliuzija, nes norim, kad kažkas kiti padarytų už mus tą darbą. Mes patys turime tai padaryti – padėti Ukrainai, kad ji laimėtų karą“, – pabrėžė pašnekovas.

Visą LNK pokalbį su A. Januška žiūrėkite čia: