Prezidentės sveikinimą parlamentarams perskaitė posėdžiui pirmininkaujanti vyriausia naujojo Seimo narė, konservatorė Vida Marija Čigrijienė.

Sveikinimo laiške prezidentė pirmiausiai teigia laukianti „konstruktyvaus ir bendro darbo“ ir ragina naujuosius parlamentarus nepamiršti Seimo nario priesaikos žodžių.

„Linkiu niekada nepamiršti priesaikos žodžių, ypač kai susidursite su dvejonėmis, kokį sprendimą pasirinkti. Nuo šio momento jūs tampate visos Tautos atstovais. Laisvi, lygūs ir teisingi visiems. Tai nelengva, tačiau tikiu, kad įsipareigojate sąmoningai ir atsakingai. Su Seimu tikiuosi konstruktyvaus ir bendro darbo. Žmonės, verslas, investuotojai laukia atsakingų sprendimų, nuo kurių priklausys, kaip gyvensime ateityje. Artimiausias išbandymas – 2013 m. biudžetas“, - teigiama D. Grybauskaitės laiške.

Šalies vadovė per 15 dienų privalo Seimui pateikti premjero kandidatūrą. Jo ir visos naujos Vyriausybės, D. Grybauskaitės žodžiais, laukia „istorinis išbandymas“.

„Vadovaudamasi Konstitucija netrukus Seimui teiksiu Ministro Pirmininko kandidatūrą. Būsimos Vyriausybės laukia istorinis išbandymas – pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai. Tai galimybė ir pareiga valstybei įvykdyti mums patikėtus uždavinius ir iššūkius“, - teigia šalies vadovė.

Sykiu ji užsimena atidžiai vertinsianti kiekvieną pretendentą į ministrus. „Naujam Ministrų kabinetui kelsiu ne tik kompetencijos, bet ir skaidrumo, sąžiningumo bei savarankiškumo reikalavimus“, - rašoma laiške.

Buvusi finansų ministrė bei eurokomisarė D. Grybauskaitė laišką baigia ekonominiais akcentais.

„Esame politikos ciklų ir valdžių kaitos centre, tačiau raginu nesiblaškyti, o laikytis krypties, kurią jau esame pasirinkę. Turime nueiti iki galo: gebėti užtikrinti tęstinumą finansų stabilumo, energetikos, kovos su korupcija srityse. Linkiu visiems susitelkimo naujiems ir tęstiniams darbams“, - reziumuoja prezidentė.

Pirmajame Seimo posėdyje turėtų būti išrinkta naujojo parlamento vadovybė. Seimo pirmininko posto sieks Darbo partijos kandidatas Vydas Gedvilas, pirmuoju vicepirmininku siūlomas jo partieties, vienas „darbiečių“ lyderių Vytautas Gapšys. Partija „Tvarka ir Teisingumas“ taip pat teikia savo kandidatą į vicepirmininkus – juo siūlomas Kęstas Komskis. Socialdemokratai į vicepirmininkų postus numatė du kandidatus: jais tapo partijos senbuviai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas. Konservatorių kandidatė į vicepirmininkus – buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė.