A. Katauskas taip pat pranašauja, kad L. Graužinienė gali daryti tokias komunikacijos klaidas, kokiomis pasižymėjo ūkio ministrės postą praradusi socialdemokratė Birutė Vėsaitė. DELFI pašnekovo nuomone, jeigu Darbo partija Seimo pirmininkę mėgins rodyti kaip politinę lyderę, tai bus labai brangi klaida.

Stipriausia įvaizdžio dalis – prezidentės antausis?

Komentuodamas L. Graužinienės politinį įvaizdį, A. Katauskas pirmiausiai įžvelgė, jog jos paskyrimas Seimo pirmininke – užuomina apie tolesnę Darbo partijos konfrontaciją su D. Grybauskaite.

„Šis žmogus yra ir tam tikra auka. Turint omenyje, kad jinai yra atstumta arba pažeminta prezidentės“, - primindamas prezidentės sprendimą neskirti L. Graužinienės socialinės apsaugos ir darbo ministre, svarstė A. Katauskas.

Pasak jo, L. Graužinienės, kaip prezidentės aukos, įvaizdis nuosekliai tęsia partijos liniją: mat D. Grybauskaitė priešinosi tiek Viktoro Uspaskicho, tiek Vytauto Gapšio kandidatūroms į aukštus postus Seime.

„Vadinasi, taikoma absoliučiai į tuos, kurie yra prieš dabartinę prezidentę“, - konstatavo A. Katauskas.

„Nova Media“ vadovo nuomone, tam tikru faktoriumi tapti gali ir tai, kad neskirdama L. Graužinienės ministre, D. Grybauskaitė pernelyg nedetalizavo tokio sprendimo motyvų. Esą taip sudaromas įspūdis, kad naujoji Seimo pirmininkė „tiesiog nepatiko“ prezidentei.

Pašnekovo teigimu, L. Graužinienė – į eilinį Darbo partijos rinkėją panašus žmogus, kurio biografiją sodriai nuspalvina prezidentės antausis.

„Jeigu trumpai vertinant, tai yra Darbo partijos rinkėjo portretas. Pridedame, kad tai yra moteris (politinio lyderio poste – DELFI), ko prieš tai nebuvo. Ir pridedame tai, kad jinai yra aiškiai pažeminta dabartinės šalies vadovės. Panašu, kad Darbo partija ruošiasi prezidento rinkimaks būtent dabar“, - svarstė A. Katauskas.

Stipresnių politikų pas „darbiečius“ netrūksta

Tapdama Seimo pirmininke, L. Graužinienė pareiškė nesieksianti prezidentės posto kitąmet vyksiančiuose rinkimuose. A. Katausko nuomone, jei „darbiečiai“ persigalvotų ir savo vėliavneše pasirinktų Seimo pirmininkę, tai būtų didelė klaida.

„Galimas toks variantas, tačiau manau, kad tai bus pralaimintis variantas. Todėl aš manau, kad tai (L. Graužinienės delegavimas į Seimo pirmininkės postą – DELFI) yra tiktai laikinas dėmesio atitraukimas, kol bus išspręsti tam tikri klausimai“, - tęsė pašnekovas.

Darbo partija anksčiau kalbėjo apie du galimus kandidatus į prezidento postą – tai kultūros ministras Šarūnas Birutis ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. Šią savaitę „darbiečiai“ informavo, jog kultūros ministro tarp pretendentų nebelieka.

Arijus Katauskas
A. Katausko teigimu, pagal charizmą L. Graužinienė nė iš tolo neprilygsta nei A. Paulauskui, nei Š. Biručiui. O su partijos patriarchu V. Uspaskichu esą apskritai nėra ką lyginti.

„Nėra charizmos, nėra nieko. Pastatykime ją prieš dabartinę prezidentę ir pamatysime, kad tai yra du skirtingi dalykai. Per tokį trumpą laiką sukurti mitą aplink šį žmogų kainuotų labai labai daug pinigų. Kas turbūt būtų visiška nesąmonė“, - dėstė jis.

„Darbiečių“ rinkėjai „Senio ir jūros“ neskaito?

Pašnekovo teigimu, L. Graužinienė priimtina Darbo partijos elektoratui, tačiau ir jis šią politikę pirmiausiai suvokia kaip V. Uspaskichui lojalią personą, o ne savarankišką politikę. Anot A. Katausko, jei kas ir gali padėti L. Graužinienei viešojoje erdvėje – tai tas pats V. Uspaskichas.

„Šiuo momentu labai didelį vaidmenį vaidino ir vaidins tas pats V. Uspaskichas. Vakar, tarkim, Eligijus Masiulis duoda interviu Seime, kameros įjungtos. Prieina V. Uspaskichas ir pradeda šnekėti, nutraukdamas E. Masiulį. Tas „blin“ ir visi šie dalykai labai aiškiai parodo, kas iš tikrųjų yra viso šito spektaklio užsakovas ir režisierius. Tad kai mes kalbame apie L. Graužinienę ir jos elektoratą, mes iš tiesų kalbame apie V. Uspaskichą ir jo elektoratą“, - aiškino A. Katauskas.

Anot jo, ir kalboje, kurią vadino svarbiausia savo gyvenime, L. Graužinienė sunkiai pasiekė savo ir savo partijos rinkėjus – tiek miestuose, tiek provincijoje.

„Kiek jų elektorato skaitė „Senį ir jūrą“? Pagalvokim. Jinai yra visiškai pasimetusi. Komunikacine prasme – neturinti veido. Jokio. Ji visiškai neatpažįstama. Ji pati nustebusi, kur ji yra. Taip atrodo viskas iš viešosios erdvės. Kaimas nelabai suprato. Vienintelis šansas kaime – tiktai tai, kad tai yra V. Uspaskicho žmogus“, - tęsė „Nova Media“ vadovas.

Pranašauja „naujo juokdario“ likimą

Ryšių su visuomene eksperto nuomone, deleguodami L. Graužinienę į Seimo pirmininkės postą, „darbiečiai“ vieną ištikimiausių V. Uspaskicho bendražygių pasmerkė kritikos ir pajuokos lavinai, kuri prasidėjo jau ketvirtadienį, kai Seimo vadovės laidytos sparnuotos frazės netruko tapti internetine tautosaka.

„Mano nuomone, tai buvo bandymas laikinai pastatyti žmogų, kuris per šį laiką bus visiškai sudorotas viešosios nuomonės. Užtenka pasižiūrėti, ką ji vakar šnekėjo, kaip į tai sureagavo internetas, žiniasklaida. Tai yra naujas juokdarys. Vadinkime daiktus savo vardais“, - žodžių į vatą nevyniojo A. Katauskas.

Panašių problemų turėjo eksministrė B. Vėsaitė, tačiau ir ji, pašnekovo nuomone, politinėje arenoje atrodo kur kas geriau nei naujoji Seimo pirmininkė.

„B. Vėsaitė? Taip, ji labai stipriai prisidirbo būtent komunikacinėje pusėje. Jeigu žiūrime į L. Graužinienę, nesakyčiau, kad tai būtų toks scenarijus, kaip B. Vėsaitės. B. Vėsaitė, bet kuriuo atveju, turėjo daugiau patirties ir buvo žinomesnė. Ji yra stipresnė pagal charizmą ir gebėjimą pritraukti dėmesį. Pažiūrėjus į ponią Loretą, mes labiau atsimename tai, kad jai bandė padėti du žinomiausi Lietuvos stilistai. Tai yra viskas, ką mes apie ją žinome“, - ironizavo A. Katauskas.

L. Graužinienė – tik įžanga?

Pašnekovas prognozuoja, kad „darbiečių“ rokiruotė Seimo vadovybėje – tik preliudija. Esą galima tikėtis kur kas didesnio trenksmo politinėje arenoje.

„Ji laikinai pastatyta – aš esu įsitikinęs. Nes kitu atveju, tai būtų klaida, kurią Darbo partija daro norėdama save pribaigti“, - reziumavo A. Katauskas.

DELFI primena, jog L. Graužinienė Seimo pirmininke tapo po to, kai iš pareigų netikėtai pasitraukė ankstesnis Seimo vadovas Vydas Gedvilas. Kartu su juo pareigas paliko ir pirmasis Seimo vicepirmininkas Vytautas Gapšys. V. Gedvilas ketvirtadienį perėmė buvusias V. Gapšio pareigas, o pastarasis politikas keliasi į Darbo partijos frakcijos seniūno pareigas. Jas bendražygiui užleidžia partijos įkūrėjas V. Uspaskichas.

L. Graužinienei tai yra aukščiausios pareigos jos politinėje karjeroje. „Darbietė“ bandė laimę 2009 m. prezidento rinkimuose, tačiau liko priešpaskutinė, aplenkdama tik buvusį kariškį Česlovą Jezerską.