„Jau vaikams, einant į pamoką, dar skambučio nebuvo, bet jau einant į pamoką, koridoriuje vienas vaikų sugalvojo, kad reikia smaugti“, – pasakojo mokyklos socialinė pedagogė Asta Kleivaitė.

Dvylikametis išsigando. Po smaugimo jam pasidarė silpna, skundėsi skausmu.

„Jis blogai jautėsi, silpna vaikui pasidarė. Skaudėjo kaklą, galvą pradėjo skaudėti, sakė, visą kūną pradėjo skaudėti. Už tai buvo nuspręsta greitai iškviesti greitąją ir policiją“, – teigė socialinė pedagogė.

Šiaulių ligoninėje medikai berniuką stebėjo ir atliko būtinus tyrimus. Nustačius, kad pakitimų nėra, dvylikametis išleistas į namus, tačiau į mokyklą jis nesugrįžo.

„Su mama bendravom, tai vaikas kaip ir patyręs šoką. Būklė dar kol kas nėra gera“, – sakė A. Kleivaitė.

Gal bijo grįžti į mokyklą?

Socialinė pedagogė svarstė, kad taip.

Smurtavęs keturiolikmetis mokyklą lanko tik nuo šio rugsėjo, tačiau jau spėjo pasižymėti blogu elgesiu. Bendramoksliai pasakoja, kad paauglys kabinėjasi prie mokinių, lenda ir prie vyresnių darbuotojų.

„Jis visada agresyvus, nieko negali padaryti. Eina per pertraukas, vaikšto, prie penktokų lenda, kabinėjasi prie mažų vaikų. Į vaikus bando svaidyti, gąsdina labai“, – „LNK Žinioms“ pasakojo vienas mokinys.

Kitas teigė, kad keturiolikmetis kabinėjasi prie senų darbuotojų, esą visaip juos išvadina.

Socialinė pedagogė irgi pripažino, kad incidentų dėl šio paauglio elgesio buvo ir anksčiau.

„Kreipėmės ir į policiją, buvo kreiptasi ir į Vaikų teises. Buvo grasinimai klasės mergaitėms“, – sakė ji.

Incidentą dėl smaugimo tiria policija. Pareigūnai į mokyklą atskubėjo iš karto po įvykio, nors nukentėjusio vaiko mamos pareiškimą gavo tik kitą dieną.

„Pareigūnai susisiekė su nukentėjusiojo mama. Vakar (pirmadienį – Delfi) mama sakė, kad pretenzijų neturi niekam, tačiau šiandien (antradienį – Delfi) policijos komisariate yra gautas jos pareiškimas“, – komentavo Šiaulių policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė.

Žada teikti pagalbą


Darbo iš karto ėmėsi ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba. Į smurto atvejį specialistai turi reaguoti per šešias valandas.

Jaunojo smurtautojo šeima Vaiko teisėms žinoma iš anksčiau, su ja iki rugsėjo specialistai jau dirbo kitoje Lietuvos apskrityje.

„Paslaugos šeimai teikiamos ir toliau. Dėl pačio įvykio pranešimą gavome šiandien (antradienį – Delfi), tai skubiai atliekami visi reagavimo veiksmai. Ir atliekant vaiko situacijos vertinimą, bus sprendžiama, kokia pagalba reikalinga tiek nukentėjusiam vaikui, tiek smurtautojui“, – dėstė Šiaulių Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Donatas Žakaris.

Vaiko teisės dabar peržiūrės šeimai teikiamą pagalbą, ir jei reikės, skirs griežtesnes, auklėjamojo pobūdžio priemones.

„Tai minimalios – įpareigojimas mokytis, lankyti vaikų dienos centrą, lankytis pas tam tikrus specialistus, pas psichologą, smurtinį elgesį keičiančiose programose“, – vardijo D. Žakaris.

Galima ir griežčiausia priemonė, bet tik su teismo leidimu.

„Su teismo leidimu tam tikram laikotarpiui vaikas apgyvendinamas vaikų socializacijos centre“, – kalbėjo Šiaulių Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas.

Mokykla ketina kuo greičiau vaikui taikyti nuotolinį mokymą. Dabar jaunuolis mokyklą lanko įprastai, kasdien ateina į pamokas.

„Bandysim, žiūrėsim, ką tėvai, ką jo mama sakys ir ką komisijos nariai nuspręs“, – teigė mokyklos socialinė pedagogė.

Smurtavusio vaiko mama, pasak jos, stengiasi bendradarbiauti su mokykla.

Prieš savaitę šioje Šiaulių mokykloje fiksuotas dar vienas smurto atvejis. Įtariama, kad 31 metų mama pakėlė ranką prieš savo septynerių dukrą.

Visą „LNK Žinių“ reportažą galite rasti čia: