Tai DELFI patvirtino Seimo narys Jonas Varkala. Anot jo, dalis parašų rinkėjų neištesėjo duotų pažadų.

„Matot, buvo tokių žmonių, kurie pažadėjo labai turėti didelį kolektyvą ir per savaitę surinkti (parašus – DELFI). Bet pasirodo, kad ką pažadėjo – neištesėjo“, - sakė J. Varkala.

Pasak jo, nemažas viltis „Drąsos kelias“ siejo su žmonėmis, pasirašiusiais už referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. „Tikėjomės, kad kaip buvo rinkta referendumui, taip pat galbūt bus surinkta ir mums“, - neslėpė J. Varkala.

„Avantiūristiškai pasirinkome labai trumpą laiką“, - pridūrė jis.

Vis dėlto dėl nesėkmės „Drąsos kelio“ parlamentaras pernelyg nesigraužia. „Nelaikyčiau dideliu praradimu. Ta institucija (EP) – aš nežinau, ką ji veikia. Daugiau diskusijų klubas, man atrodo. Nes ką jisai sprendžia?“ - sakė J. Varkala.

Paklaustas, ar „Drąsos kelias“ svarsto galimybę jungtis prie kokių nors kitų politinių jėgų, parlamentaras atsakė aptakiai: „Aš tai bent negalvoju – nežinau“.

 Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, ji pateikė 5 tūkst. 346 parašus.

Tautininkai skelbiasi surinkę reikiamą skaičių

Referendumo iniciatyvą rėmė ir neparlamentinė Tautininkų sąjunga. Jai „Drąsos kelio“ likimas veikiausiai negresia. Tautininkų lyderis Julius Panka DELFI teigė, jog partija 10 tūkst. parašų normą įvykdė su atsarga.

„Dar plaukia parašai, dar šiandien ir elektroniniu būdu bus galima pasirašyti iki 16 val. Dabar skaičiuojame taip: 11,5 tūkst. tikrai jau turime. Manau, kad 12 tūkst. tikrai peržengsime“, - sakė J. Panka.

DELFI primena, jog netikėtą fiasko prezidento rinkimuose patyrė Seimo narys, buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Linas Balsys. Jis taip pat nesurinko reikalingų parašų. Galiausiai kovoje dėl prezidento kėdės liko septyni politikai.

Konservatoriai ir liberalcentristai pateikė daugau nei po 20 tūkst. parašų

Didžiausia opozicinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir neparlamentinė Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) ketvirtadienį pateikė daugiau kaip po 20 tūkst. rinkėjų parašų, palaikiusių jų kandidatų sąrašus.

TS-LKD Vyriausiajai rinkimų komisijai pristatė 22 tūkst. 313 parašų, LiCS - 24 tūkst. 893 parašus.

Norėdama dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose partija turi Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikti ne mažiau kaip 10 tūkst. kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų. Paprastai partijos pateikia daugiau, nes dalis parašų būna pripažįstami netinkamais.

Ketvirtadienį baigiasi terminas partijoms bei rinkimų komitetui pateikti parašus dėl dalyvavimo minėtuose rinkimuose.

Anksčiau parašus yra pateikusios Lietuvos socialdemokratų partija (beveik 40 tūkst.), Darbo partija (per 20 tūkst.), partija „Tvarka ir teisingumas“ (per 23 tūkst.), Lietuvos lenkų rinkimų akcija (per 29 tūkst.) ir Rusų aljansas (per 25 tūkst.), Liberalų sąjūdis (25,2 tūkst.).

Lietuvos lenkų rinkimų akcija bei Rusų aljansas yra pranešę, jog rinkimuose ketina dalyvauti koaliciniu sąrašu, bet rinkėjų parašus rinko atskirai.Ketinimus dalyvauti EP rinkimuose yra pareiškusios 14 partijų ir B visuomeninis rinkimų komitetas.

Šie rinkimai vyks gegužės 25 dieną. Lietuva rinks vienuolika europarlamentarų.