Klausiamas, ar į ministerijas negrįš vadinamajame „juodajame“ sąraše figūruojantys viceministrai, A. Butkevičius sakė, kad „nei vienas, kuris turi įtarimų, naujoj Vyriausybės sudėty nedirbs“.

„Šiandien politinė taryba priėmė sprendimą, ministrai atleidžia visus viceministrus ir naujai formuoja savo komandas atsižvelgdami ir į kompetenciją, ir atsižvelgdami į informaciją apie viceministrus, kai bus patvirtinta Vyriausybė“, - po valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio penktadienį Seime sakė premjeras.

„Mes esame už skaidrumą, ir nei vienas viceministras nedirbs, jei jis yra nusižengęs pagal Kriminalinės žvalgybos arba Korupcijos prevencijos įstatymą“, - pažymėjo Vyriausybės vadovas.

Premjeras sakė, kad sprendimas atleisti visus viceministrus priimtas, nes dėl „juodojo“ sąrašo esama per daug spekuliacijų, taip pat ir neatitikimų su viešumon patekusia informacija.

„Dabar yra įvairių spekuliacijų, kai kurios spekuliacijos nepamatuotos, įžeidžiančios ir neteisingos“, - sakė premjeras.

Jis taip pat tvirtino pats paprašęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) informacijos apie ministrus bei jų pavaduotojus, o prezidentė Dalia Grybauskaitė informaciją gavusi vėliau. Premjeras sakė, jog su Prezidentūra buvo sutarta, kad iš pradžių su minima medžiaga susipažins ministrai ir priims sprendimus.

„Kai pasibaigė prezidento rinkimai, aš pasikviečiau STT vadovą ir paprašiau, kad būtų pateikta medžiaga apie ministrus ir viceministrus, nes Vyriausybė turės grąžinti įgaliojimus, o šita idėja atsirado todėl, kad jau per Zigmanto Balčyčio ir D. Grybauskaitės debatus mačiau, kad buvo išsprūdę mintys, kad Vyriausybės nariai gali būti korumpuoti, „kriminalinė koalicija“ ir taip toliau“, - kalbėjo premjeras.

„Kai aš susipažinau su ta informacija, sutarėme, kad ir prezidentė gautų tuos dokumentus, jie buvo pristatyti, praėjusį pirmadienį buvo aptarta su prezidente, draugiškoj aplinkoj, kad grįžta iš atostogų STT vadovas ir susitinka su kiekvienu ministru, pateikia informaciją, jisai su ja susipažįsta ir priima sprendimus, nes tai ministro kompetencija, o jei kyla kokie nors ginčai, galima tarp premjero, ministro ir viceministro suorganizuot pokalbį“, - tęsė Vyriausybės vadovas.

„Bet po kurio laiko buvo viešai pateikta tokia labai informacijai, kuri tiek Vyriausybei, tiek valdančiajai daugumai labai nemaloni, nors buvo susitarta, kad bus žingsnis po žingsnio einama“, - sakė A. Butkevičius.

Šalies vadovė D. Grybauskaitė, iš STT gavusi vadinamąjį „juodąjį“ sąrašą su viceministrų pavardėmis, paskelbė netvirtinsianti ministrų, kurie neatleis abejones sukėlusių viceministrų. Kitu atveju, prezidentės vertinimu, valdančiuosius būtų galima vadinti „kriminaline“ koalicija. Žiniasklaidoje skelbta, kad sąraše yra devyni viceministrai.