Pasaulio ekonomikos forume Davose dalyvaujanti šalies vadovė situaciją trečiadienį aptarė trumpame susitikime su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, kuris į renginį atsivežė Rytų Ukrainoje susprogdinto autobuso nuolaužas.

„Tai yra atvira teritorinė agresija, vykdoma ne kokių nors teroristų-separatistų, vykdoma tiesiogiai pačios Rusijos todėl, kad nei separatistai, nei kažkokie kiti žmonės tokios ginkluotės turėti negali. Jos turguje nuėjęs ar gatvėje nenusipirksi, ji labai specifinė, ji gali būti tiekiama tik didelės valstybės. Juoba, kad yra tiesioginių įrodymų, jog ne tik ginklai, bet ir pati (Rusijos) kariuomenė, jos padaliniai dalyvauja“, - telefonu iš Davoso BNS sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, apie padėtį Ukrainoje Rusijos atstovai atvirai meluoja.

„Išties matome tokį didžiulį melo demonstravimą, kai kalbama viena, o daroma visiškai atvirkščiai, kai kaltinama viena pusė, o, pasirodo, kad įsipareigojimų nevykdo kaltinančioji“, - teigė prezidentė.

D.Grybauskaitė sakė su P.Porošenka aptarusi ir šalyje besiklostančią padėtį, ir pasiruošimą Rytų partnerystės susitikimui Latvijoje gegužės mėnesį. Ukraina siekia, kad jame būtų sprendžiami vizų liberalizavimo klausimai.

Pastaruoju metu Rytų Ukrainoje suaktyvėjo kariniai veiksmai. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad Rusija padidino sunkiosios ginkluotės ir įrangos permetimą į Rytų Ukrainą, o Kijevas teigia, kad apie 9 tūkst. rusų karių padeda promaskvietiškiems separatistams. Maskva kaltinimus oficialiai neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1953)