Interviu LRT Radijui Prezidentė taip pat džiaugiasi, kad Europos Komisija (EK) pareiškė kaltinimus „Gazprom“, kurie rodo, jog buvome teisūs vertindami susiklosčiusią situaciją ir priimdami sprendimą kreiptis į EK.

„EK beveik dvejus metus vykdė tyrimą. Pagaliau turime visai neblogą pradžią – labai konkrečius kaltinimus. Netgi konstatuota, kad aštuoniose rinkose, aštuoniose valstybėse, „Gazprom“ taikė dominavimą ir nesąžiningą konkurenciją. Esame ir buvome teisūs, pradėję šį procesą. Dabar procesas jau iniciuotas ir tikimės, kad bus pasiektas toks rezultatas, kad „Gazprom“ niekada nebegalės Europoje būti Kremliaus politinio ir ekonominio šantažo įrankiu“, – sako D. Grybauskaitė.

– Išvykstate į neeilinę Europos Vadovų Tarybą. Kas ten bus svarstoma ir kokia Lietuvos pozicija?

– Taryba išties yra neeilinė. Ji staiga sukviesta dėl ypatingos situacijos, nes Europa susidūrė su neeiliniu iššūkiu – ne tik padidėjo emigrantų antplūdis iš Afrikos, bet ir padaugėjo masinių jų žūčių Viduržemio jūroje. Praktiškai dabar Viduržemio jūrą net galima vadinti Viduržemio jūros kapavietėmis. Tai – didžiulė katastrofa, kurią reikia kažkaip spręsti. Reikia padėti žmonėms. Visų šalių vadovai, suėję kartu, aptarsime, kuo galime prisidėti, kaip galime padėti, nes tai – ne tik sudėtingos pasekmės. Yra ir priežastys, kurias reikia peržiūrėti. Kodėl staiga padidėjo antplūdis? Kodėl žmonės pasirenka verčiau žūti negu likti savo sudėtingose (ypač Šiaurės Afrikoje) valstybėse?

Lietuva yra ir bus pasirengusi prisidėti viskuo, kuo gali. Šiuo metu labiausiai trūksta personalo ir technikos gelbėjimo darbams vykdyti. Lietuva taip pat solidarizuosis su Europos Sąjungos (ES) partneriais. Ji pasirengusi papildomai siųsti savo ekspertus į jungtines operacijas Viduržemio jūroje.

– Ką tik grįžote iš darbo vizito Moldovoje. Lietuvos pirmininkavimo ES metu su Moldova buvo parafuota Asociacijos sutartis. Kaip apskritai sekasi Moldovai kelyje į eurointegraciją?

– Kelyje į eurointegraciją, kaip ir mums, taip ir Moldovai, Ukrainai, be jokios abejonės, kyla daug sunkumų. Reikia labai daug padaryti. Šalyje turime sudėtingą, įšaldytą konfliktą. Dalis šalies yra okupuota. Ten – Padniestrėje – dislokuota Rusijos kariuomenė. Moldovai nėra lengva. Ekonominė situacija ir politika, deja, vis dar nėra labai stabilios ir užtikrintos. Šiuo metu vyriausybė yra mažumos, vyksta vietos rinkimai. Padaryti reikia dar labai daug.

Asociacijos sutartis pasirašyta, bet daugelis darbų dar neįgyvendinta. Taip, Moldova gavo bevizį režimą, bet toliau nelabai ir pasistūmėjo. Mes esame pasirengę, kaip ir daugelis Europos valstybių, padėti Moldovai. Lietuva ką tik laimėjo vieną iš projektų su ES padėti Moldovos vyriausybei. Mūsų ekspertai padeda Moldovai, pertvarkant juridinę sistemą, artimai bendrauja mūsų konstituciniai teismai.

Su Moldova turime daug įdirbio, patirties. Moldova mumis pasitiki. Stengiamės jai padėti žengti [pirmyn] ir kuo greičiau vykdyti įsipareigojimus, nes šios reformos naudingos būtent pačiai Moldovai, ne kažkam kitam. Problemos šalies viduje, deja, labai trukdo ir stabdo Moldovos progresą.

– Kišiniove Jums buvo įteiktas aukščiausias Moldovos apdovanojimas – Moldovos Respublikos ordinas. Ką Jums reiškia šis apdovanojimas?

– Manau, kad pirmiausia mums, Lietuvai, tai reiškia, jog Moldova mato mūsų pastangas ir jas vertina. Tai rodo, kad Lietuva jau buvo įvertinta ir Ukrainoje, ir Moldovoje. Tai, ką darome, darome nuoširdžiai, tai ateina iš mūsų patyrimo, praeities. Mes suprantame šios šalies poreikius, kas jiems svarbu. Visa tai kaip tik tuo apdovanojimu ir buvo įvertinta.

– Dar viena aktualija – EK pareiškė oficialius kaltinimus „Gazprom“ dėl konkurencijos pažeidimų. Kaip vertinate tokį žingsnį?

– Iš tiesų mes buvome įsitikinę, kad „Gazprom“ pažeidžia ne tik konkurenciją, bet ir taikė nesąžiningas kainas, suvaržė laisvą prekybą dujomis ir net kai kuriose šalyse darė įtaką energetikos infrastruktūrai, politikai. Tai matėme ir Lietuvoje, todėl būtent Lietuva iniciavo kreipimąsi į EK.

EK beveik dvejus metus vykdė tyrimą. Pagaliau turime visai neblogą pradžią – labai konkrečius kaltinimus. Netgi konstatuota, kad aštuoniose rinkose, aštuoniose valstybėse, „Gazprom“ taikė dominavimą ir nesąžiningą konkurenciją. Esame ir buvome teisūs, pradėję šį procesą. Dabar procesas jau iniciuotas ir tikimės, kad bus pasiektas toks rezultatas, kad „Gazprom“ niekada nebegalės Europoje būti Kremliaus politinio ir ekonominio šantažo įrankiu.