"Kartais vieno žmogaus atvejis simbolizuoja ir yra kaip piramidė viso proceso, todėl suprantu, kad vienas žmogus neturi būti stabdys, bet jeigu tas žmogus ir jo byla simbolizuoja tam tikrą procesą šalyje, o taip kai kurios valstybės ir mato šią bylą, tai jau visai kita problema", - BNS ketvirtadienį telefonu sakė Slovakijos sostinėje Bratislavoje vykstančiame Vidurio Europos šalių vadovų susitikime dalyvaujanti D.Grybauskaitė.

Susitikime dalyvauja 19 prezidentų ir Europos Sąjungos vadovas Hermanas Van Rompuy (Hermanas van Rompėjus). Šiame susitikime Lietuvos prezidentė sako norinti pradėti "parengiamuosius pokalbius ir darbus Vilniaus viršūnių susitikimui lapkričio mėnesį".

Rudenį Vilniuje vyksiančiame susitikime gali būti pasirašoma ES-Ukrainos asociacijos sutartis.

"Vyksta pokalbiai sėkmingi ir matome, kad dvi šalys tikrai turi neblogas perspektyvas. Noriu pasidžiaugti, kad ką tik su Moldova baigėme derybas dėl laisvos prekybos sutarties ir todėl Vilniuje tikėtinas bent jau parafavimas šios sutarties. Na ir, aišku, mėginu apjungti frontą, kaip pati sakau, arba bendrą grupę šalių, kurios tikrai palaiko ir Ukrainos siekį, kad būtų Vilniuje kuo daugiau šalių, kurios paremtų ES-Ukrainos (asociacijos) sutarties pasirašymo perspektyvą", - BNS dėstė D.Grybauskaitė.

"Aišku primename Ukrainai, kad vienpusiško judėjimo nėra, būtina, kad Ukraina ir toliau siektų ir skubėtų vykdyti teisėsaugos reformas bei užtikrinant žmogaus teises, bet vis dėlto ši Centrinės Europos grupė - tie dalyviai, kurie yra šiandien Bratislavoje ir ponas H. Van Rompuy, Europos Tarybos prezidentas, - mes visi labai aiškiai suprantame, ir mūsų nuomonės dėl Ukrainos perspektyvos Europos Sąjungoje labai sutampa", - teigė ji.

D.Grybauskaitė sakė mananti, kad susitikime Bratislavoje dalyvaujančios šalys palaikys siekį pasirašyti susitarimą su Ukraina Vilniuje. Lietuvos prezidentė taip pat pabrėžė, kad negalima nepastebėti Ukrainoje daromos pažangos, tačiau selektyvus teisingumas tebėra problema.

"Be jokios abejonės, kai kurie žingsniai yra daromi, ir to nematyti negalime, bet vis dėlto politinės bylos ir selektyvus teisingumas kol kas išlieka. Tai Europos Sąjungoje nėra toleruojami procesai, todėl Ukraina ir toliau turi rodyti kitokį požiūrį į opoziciją, į opozicijos politikų įkalinimą, turi užtikrinti teisės pirmenybę ir toliau vykdyti teisėsaugos reformas. Šitie reikalavimai išlieka ir išliks visoms šalims ir Ukrainai taip pat, čia išimčių nebus. Bet šalia to pastebime, kad Ukraina yra svarbi - jinai pati turi supranti, kad yra svarbi ir atsakingiau elgtis", - sakė D.Grybauskaitė.

Lietuva pirmininkavimą ES Tarybai perima liepos 1 dieną. Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimas Vilniuje vyks lapkričio 28-29 dienomis.