„Leiskite padėkoti visų baltarusių vardu. Kasdien jaučiame jūsų palaikymą, mes tai labai vertiname, nors kartais ir pamirštame tai pasakyti. Jūsų pagalba neapsiriboja formaliais pareiškimais, susirūpinimo žodžiais. Bėgdamos nuo represijų, daugybė baltarusių šeimų rado laikiną prieglobstį Lietuvoje“, – antradienį į Lietuvos parlamentą kreipėsi S. Cichanouskaja.

Kalbėdama Seimo posėdžių salėje ji pati sakė Lietuvą prieglobsčiu pasirinkusi, kai 2020 metais po Vakarų nepripažįstamų Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuose perrinktas autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka, turėjo spręsti dilemą – kalėjimas arba vaikai.

„Kodėl pasirinkau Lietuva? Nes Lietuva – tai saugumas, Lietuva – tai draugai. Per pusantrų metų čia aš nei karto nesusidūriau su neigiamu požiūriu į baltarusius, tik su palaikymu ir solidarumu“, – pažymėjo Baltarusijos opozicijos lyderė.

S. Cichanouskaja antradienį kalbėti Seimo posėdyje pakviesta praėjus metams, kai pernai gegužės 23 dieną A. Lukašenkos režimas privertė Minske leistis iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą su 126 keleiviais.

Minske tuomet buvo sulaikytas tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega. Šių metų gegužės pradžioje Vilniuje studijavusi Rusijos pilietė S. Sapega buvo Baltarusijos teismo nuteista šešerių metų laisvės atėmimo bausme.

Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime taip pat primenama, kad gegužės 21-ąją baltarusiai mini Politinio kalinio dieną, o gegužės 29 dieną sukanka dveji metai, kai S. Cichanouskajos vyras buvo sulaikytas, šiais metais jis nuteistas 18 metų laisvės atėmimo bausme.

S. Cichanouskaja po Vakarų nepripažįstamų Baltarusijos prezidento rinkimų 2020 metų rugpjūtį pasitraukė į Lietuvą ir iš čia vadovauja baltarusių opozicijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją