„Aš manau, kad vienaip ar kitaip valstybė susitars dėl mokytojų algų apmokėjimo būtent šiuo laikotarpiu. Ne visi mokytojai nedirba, kiti dirba nuotoliu. Jei dirba nuotoliu mokytojas, tai mes turėsime jam sumokėti“, – LRT radijui pirmadienį teigė meras.

„Žiūrint į praeitą streiką, buvo su ministerija susitarta, kad tuo metu, kai mokytojai nedirbo, būtų jiems sumokėta, aš manau, šiandien irgi bus toks pats variantas“, – kalbėjo N. Cesiulis.

Vis dėlto, jei nebus rasti sprendimai dėl streikuojančių mokytojų algų apmokėjimo nacionaliniu lygmeniu, Alytaus savivaldybė pati ieškos galimybių kompensuoti dėl streiko prarastas lėšas.

„Manau, kad valstybė, ministerija ras sprendimus su mokytojų profesine sąjunga, kuri šiandien streikuoja. O jeigu ne – ieškosime modelių mes, (...) reikės ieškoti tam tikrų galimybių“, – sakė N. Cesiulis.

Anot jo, Alytuje šiuo metu streikuoja beveik visos savivaldybės mokyklos bei apie 288 pedagogus.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę švietimo ministras Gintautas Jakštas teigė, jog pasirinkusiems streikuoti pedagogams nebus mokami atlyginimai.

Anot jo, tą numato Darbo kodeksas, be to, atitinkamo prašymo nesulaukta ir iš streikuosiančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS).

Vis dėlto, streiko organizatorius Andrius Navickas teigė, kad jo vadovaujama švietimo darbuotojų profsąjunga nuo penktadienio streikuoti pradėjusiems mokytojams kompensuos dėl protesto negautą darbo užmokestį. Tam, anot jo, bus pasitelktas profsąjungos renkamas nario mokestis.

Penktadienį prasidėjo tikrasis mokytojų streikas, truksiantis mėnesį. Streiką organizuojančios profsąjungos vadovo A. Navicko teigimu, protestą pradėjo 186 ugdymo įstaigos ir apie 3 tūkstančius mokytojų. Daugiausia ugdymo įstaigų streikuoja Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Alytuje.

Penktadienį streikuojantys mokytojai ir juos palaikantys moksleiviai taip pat pradėjo žygį nuo savo ugdymo įstaigų iki pat Vyriausybės rūmų.

Vinco Kudirkos aikštėje nuo penktadienio organizuojamos įvairios diskusijos, taip pat vedamos pamokos palaikyti pedagogus atvykusiems mokiniams.

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą, mitingai prie Vyriausybės rūmų gali vykti kasdien nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 28 d., juose gali dalyvauti iki 2000 žmonių.

Nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, švietimo darbuotojų profesinė sąjunga rugpjūčio pabaigoje pranešė skelbianti streiką. Rugsėjo 15 d. profsąjungai priklausantys mokytojai jau dalyvavo įspėjamajame streike.