Pasakymas, kad NATO rankos suteptos krauju, yra filosofinis ir kiekviena valstybė, kiekvienas politikas ir apskritai visuomenė į šiuos klausimus turi atsakyti pati, teigia konservatorius A. Ažubalis.

Anot Seimo nario, pagrindinis šios tragedijos kaltininkas yra mūsų negebėjimas, nenoras patikėti, kad gali įvykti blogiausia.

„Ir štai tas įvyko. Dar daugiau – netikėjimas leido mums nesiųsti ultimatumo V. Putinui, kad jeigu peržengsi Ukrainos sieną, mes įsikišime. Vietoje to buvo sakoma, na, labai blogai kad jūs telkiate (pajėgas – Delfi), tačiau Ukraina nėra NATO narė. Dabar kaip aš matau, kažkokiu būdu reikės įsikišti“, – specialioje LNK laidoje kalbėjo jis.

Politiko teigimu, įsikišti galėtų ne tik NATO, tai galėtų įvykti „dvišaliu pagrindu“, arba galėtų būti sukurta to norinčių šalių koalicija.

„Kuo daugiau žmonės pasaulyje matys kraujo, prakaito, ašarų, aukų, tuo bus didesnis spaudimas politikams“, – sakė jis.

A. Ažubalio teigimu, įsikišimo kaina bus didesnė, nei būtų buvę prevenciniai veiksmai.

Branduolinio ginklo panaudojimo pavojus nesumažės

Jis nesiėmė svarstyti apie Lenkijos galimybę tiekti Ukrainai naikintuvus, kokius moka pilotuoti ukrainiečių pilotai.

„Gali būti taip, kad šį patį klausimą išprovokavo ir ukrainiečiai, žinodami, kokie naikintuvai yra šalia esančiose valstybėse ir tuo pačiu norėjo paskatinti padaryti tai, ką reikėjo padaryti jau seniai. Jei pamenate, pirmą kartą atvykęs NATO generalinis sekretorius, matyt, davė kažkokį signalą ir Lenkijos prezidentas atsitraukė“, – svarstė Seimo narys.

A.Ažubalio teigimu, visa tai lėmė baimė išprovokuoti Rusiją.

„Tačiau žinokim vieną dalyką. Jei Ukraina kris, branduolinio ginklo panaudojimo pavojus nesumažės, nes Ukrainos krytis reikš V. Putino režimo sustiprėjimą. Dar daugiau – jo megalomaniški įsivaizdavimai, aš manau, bus tik sustiprinti“, – laidoje kalbėjo politikas.

Audronius Ažubalis

Todėl URK narys įsitikinęs, kad reikia reaguoti dabar. Kokiu būdu, anot jo, turi spręsti karo ekspertai.

Užsienio lyderiai, anot jo, dabar turėtų stengtis mobilizuoti pasaulį pradedant nuo Indijos ir Kinijos, įtikinant šalis, kad Rusiją reikia sutramdyti, nes ji griauna pasaulio tvarką.

„Anksčiau ar vėliau griūtis ateis ir pas juos. Aš manau, kad tai yra svarbus dalykas, reikia rinkti tą palaikymą kaip dėlionę – gabalėlį po gabalėlio“,– sakė Seimo narys.

Paklaustas, kaip, jo manymu, į tai būtų galima įtraukti Kiniją, A. Ažubalis svarstė, kad kinams galima būtų pasiūlyti prekybines sąlygas, embargo aukštosioms technologijoms nuėmimą. Kažką, anot jo, reikia duoti, nes Kinija be naudos to nedarys.

„Jei Indija, Kinija, ES, JAV, NATO pasiųstų vieną signalą: žiūrėk, tu esi vienas, nors užimi vieną šeštąją pasaulio sausumos, ir mes ateisime pas tave vienokiomis ar kitokiomis priemonėmis. Tada, manau, jeigu ne jis pats, tai jo aplinka turėtų labai rimtai susimąstyti. Nes dar niekas niekada nelaimėjo prieš visą pasaulį kovodamas vienas“, – patikino A. Ažubalis.

Jis priminė Vokietijos politikų pareiškimus, kad šalis negalėtų taikyti Rusijos naftos ir dujų embargo.

„Jūs visą gyvenimą dirbot ranka rankon, jūs tiekdavot jautriausias technologijas Rusijai, gaudavot iš jų žaliavas. Ir jūs vieni iš jų užauginot tą monstrą. Dabar jūs turit prisiimti atsakomybę tą monstrą bandyti tramdyti. Ir netgi savo piliečių gerbūvio sąskaita“, – apie vokiečius kalbėjo jis.

Vertindamas JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizito svarbą A. Ažubalis sakė, kad jis yra svarbus mums, Lenkijai, visam Rytiniam NATO flangui, nes tai tam tikras politinis signalas,

„Bet kiek tai svarbu paklauskime dabar Ukrainos politinės vadovybės – tikriausiai nelabai“, – pabrėžė jis.

Visą LNK pokalbį su A.Ažubaliu žiūrėkite čia: