Apie britų ir ten gyvenančių lietuvių nuotaikas bei ko pasiilgsta „Brexitu“ nepatenkinti britaiLNK Žinios“ pakalbino lietuvių bendruomenės pirmininkę Jungtinėje Karalystėje Alviją Černiauskaitę.

Gyventojai, pasak jos, jau pajuto, kokios yra išstojimo iš ES pasekmės.

Protestas dėl „Brexit“

„Praėjo jau nemažai laiko ir žmonės pamatė, kokios vis tik yra pasekmės. Ypač su tuo susiduria kai kurie žmonės iš tam tikrų sektorių, sakykime, verslininkai, kurie susidūrė su žmonių trūkumus ir labai sudėtingu įdarbinimu, taip pat tie, kurie nori praleisti pensiją kažkur Italijoje, Prancūzijoje, kas buvo visiškai įprasta anksčiau, o dabar tam reikalauja daug pastangų. Ir kada jau įsisuko visas šis laikotarpis, žmonės pamatė ir tikrai keičia savo nuomonę.

Aišku, vis dar yra grupė žmonių, kurie mano, kad praeis dar penkeri metai ir viskas pagerės, ir atsistos į savo vietas, tačiau tikrai nemažai žmonių keičia savo nuomonę“, – pasakojo pašnekovė.

Labiausiai, anot jos, britus pykdo apsunkintas keliavimas, naudojimasis siuntinių siuntimo paslaugomis: „Anksčiau galėjai parsisiųsti per 24 valandas ir gana paprastai, dabar užtrunka ilgiau, plius – papildomi mokesčiai.“

Ar britai nesijaučia apgauti, juk jiems buvo žadamas šviesus rytojus be ES?

„Ši tema tikrai sklando ore ir labai daug kas apie tai kalba, labai dažnai linksniuojamas Borisas Johnsonas, – sutiko lietuvių bendruomenės pirmininkė Jungtinėje Karalystėje.

Borisas Johnsonas

– Buvo labai daug melagienų tuo metu. Žmonėms į pašto dėžutes tiesiog skriejo informaciniai bukletai su informacija, kad būtent sveikatos apsaugos sistema jūsų lauks išskėstomis rankomis, nebus jokių eilių, nesumažės žmonių, bus daugiau finansavimo, geresnių gydytojų ir panašiai, kas visiškai neišsipildė ir žmonės dėl to labai nusivylė. Ir nors iš pradžių negalvojo, kad tai ytra melagienos, tačiau jau dabar tikrai suprato.“

Politikų ir visuomenės gretose pamąstymų, kad reikėtų grįžti į ES, pasak A. Černiauskaitės, yra, tačiau esą tik laikas parodys, ar tai įmanoma pasiekti.

„Tai būtų labai sunkus, sudėtingas kelias, vėl reikalaujantis labai daug pastangų ir, žinoma, viskas yra politikų rankose, galima tai įvykdyti. Tačiau kaip sureaguos visa visuomenė ir plius ta pati Europos Sąjunga“, – komentavo pašnekovė.

Ji pasakojo, kad Jungtinės Karalystės lietuviai apie „Brexit“ turi neigiamą požiūrį.

„Jeigu prieš tai žmonės nebuvo apsisprendę, ar grįžti į Lietuvą, tai „Brexit“ tikrai uždėjo tą paskutinį tašką ir tam tikrą procentą žmonių paskatino grįžti į Lietuvą“, – sakė A. Černiauskaitė.

Visą „LNK Vidurdienio žinių“ pokalbį su ja galite rasti čia: