Kovo gale minima Baltarusijos laisvės diena. Vilniuje baltarusiai pagerbė sukilimo prieš carinę Rusiją vadą Konstantiną Kalinauską, Seime vyko tarptautinis Kalinausko forumas.

„Vėl stovime prieš tą pačią imperiją. Ir mes vėl esame priklausomi nuo laisvojo pasaulio paramos“, – šiame forume kalbėjo Baltarusijos opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja.

Vienas renginys baigėsi skandalu. Baltarusiai į Lietuvą pakvietė rašytoją istoriką Vladimirą Orlovą.

„Atsiras tų, kurie ginčysis ir bandys apginti, bet iš esmės yra vienas iš litvinizmo ideologų“, – LNK žinioms sakė visuomenininkas Žilvinas Svitojus.

Litvinizmas yra radikalus istorijos aiškinimas, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė neva buvo baltarusių šalis, tikrieji lietuviai, arba litvinai dabartiniai baltarusiai, o Vilnius ne Lietuvos, o Baltarusijos miestas.

„Jų tikslas yra, kad jie susikurtų savo nepriklausomą valstybę. Bet vėl mūsų sąskaita“, – kalbėjo visuomenininkas Ž. Svitojus.

Seimo narys, konservatorius Valdas Rakutis LNK žinioms teigė, jog patys ideologai, „ypatingieji kalbėtojai“ čia atvažiuoja, yra jau kitas dalykas.

V. Orlovas planavo susitikti su Lietuvoje gyvenančiais baltarusiais Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje. Klaipėdoje susitikimas įvyko, bet daliai visuomenininkų ir politikų pradėjus piktintis, Tautinių mažumų departamentas pranešė, kad pasiekus informacijai apie numatomo renginio turinį susitikimas Kaune atšauktas, paskutinėmis valandomis atšauktas ir jo renginys Vilniuje.

„Matote, šie laikai reikalauja kartais ir ypatingesnių priemonių. Kažkada mes visiškai nesekėme, kokie žmonės ateina ir kada koncertuoti Lietuvoje. O paskui suradome būdus kaip apriboti savo informacinę erdvę nuo štai tokio galimo poveikio“, – kalbėjo parlamentaras V. Rakutis.

Ir nors buvo atšaukti oficialiai planuoti V. Orlovo renginiai Kaune ir Vilniuje, buvo rastos kitos salės ir susitikimai vis tiek įvyko. Neišvengta ginčų. Atėję lietuviai klausė, kodėl V. Orlovas skleidžia litvinizmo idėjas, savinasi Lietuvos istoriją.

Visuomenininkas Ž. Svitojus sako, kad V. Orlovas net bando įtvirtinti naujas sąvokas – Lietuvos gyventojus vadinti ne lietuviais, o lietuvysais.

„Mus vadina lietuvysais, šimtą metų egzistuojančią tautele, kurie kažkada buvo žemaičiais“, – kalbėjo Ž. Svitojus.

Anot jo, Lietuvai siūlant naują pavadinimą, norima atriboti nuo LDK istorijos.

„Jis net Estijoje kalba, kad šiuolaikinę Lietuvą reikėtų atskirti nuo LDK, todėl ir reikia naudoti tuos terminus“, – sakė jis.

Piktinamasi ir Lietuvos politikais, rankose laikiusiais žemėlapį, kuriame Vilniaus kraštas yra Baltarusijoje.

Istorikas Algimantas Kasparavičius litvinizmo kritikams siūlo netirštinti spalvų ir taip nesureikšminti atskirų vizitų.

„Tas, kas jam skauda, tai jis ir rėkia. Pas mus panašiai yra su politika ir su influenceriais, kurie kažką pamatė ir jau sako, kad užpuolė litvinai, tad mes prapulsime. Iš čia kyla visa eilė fobijų, nesusipratimų“, – kalbėjo istorikas A. Kasparavičius.

Lietuvoje daugėja su litvinizmu siejamų provokacijų. Aktyviausi litvinizmo kritikai sulaukia grasinimų, prie namų paišomos sienos, sprogdinamos petardos.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) skelbia, kad Lietuvoje nėra organizuoto litvinizmą propaguojančių grupių, kurios keltų grėsmę šalies nepriklausomybei.

Istorikas A. Kasparavičius sako, kad problema yra ta, jog Lietuvos istorija nesulaukia deramo dėmesio pačioje Lietuvoje.

„Lietuvos dabartinio politinio elito didžioji problema yra ta, jog mes iš viso neturime jokios politinės filosofijos. Nėra Lietuvoje nei vieno filosofo, kuris filosofiškai apmąstytų tarptautinius santykius su rusais, baltarusiais, ukrainiečiais, vokiečiais, kurie buvo mūsų kaimynai“, – tikino istorikas.

Radikaliausias litvinizmas neigia Lietuvos valstybingumą. Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad už panašių idėjų skleidimą yra numatyta atsakomybė.

Žvalgyba taip pat teigia, kad priešiškos šalys yra suinteresuotos skleisti litvinizmo idėjas, taip priešinant lietuvius su baltarusiais.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: