V. Malinionis LNK įvertino kalbas, jog tikrasis Ukrainos kontrpuolimas prasidėjo dabar.

„Matyt, taip ir yra. Kontrpuolimo tikrieji ženklai (kad tai tikrasis kontrpuolimas) yra, kai atsiranda didesnių nei batalionas bendrieji veiksmai. Iki tol, kol dar nebuvo to vadinamojo tikrojo kontrpuolimo, ukrainiečių pusė veikdavo mažesniais vienetais. Yra tokių duomenų, kad bataliono dydžio vienetai jau veikia ir kontratakuoja – dalyvauja kontrpuolamosiose operacijose. Dar nebuvo fiksuota brigados dydžio vienetų, bet galbūt artimoje ateityje irgi pamatysime“, – sakė atsargos pulkininkas.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad jau pasirodė ženklų, jog ukrainiečiams pavyko kai kur prasiveržti – pralaužti pirmąsias gynybos linijas.

„Matyt, kai tie prasilaužimai įvyko, labai gali būti, kad ukrainiečių kariuomenės vadas nutarė, jog laikas pasitelkti ir pagrindines pajėgas – tai mes pamatysime artimiausioje ateityje. Jeigu tai tikrai prasidėjo, matyt ukrainiečiai, norėdami išnaudoti savo sėkmę, (...) bandys padaryti gilesnius prasiveržimus. Tikėkimės, kad jiems tai pavyks“, – pabrėžė V. Malinionis.

Jo teigimu, naikintuvai F-16 būtų rimta paramą ukrainiečiams, nes tai labai universali technika.

„Jos pagalba galima suduoti oras-žemė smūgius dideliais atstumais. Taip pat galima remti brigadas, kovinius vienetus, suteikti artimąją oro paramą priešakiniams vienetams. Taip pat naudoti daugybę sistemų, įskaitant ir prieš raketas, prieš dronus – tai yra labai universali mašina. Manyčiau, kad tai būtų ženkli parama ir tai gali nulemti, be abejo, karo eigą ukrainiečių naudai“, – sakė atsargos pulkininkas.

Maskva

Kalbėdamas apie dronų atakas Maskvoje, V. Malinionis sakė, kad tai parodo, jog rusų oro gynyba yra labai skylėta.

„Reikėtų atkreipti dėmesį į vieną niuansą: ši ataka buvo oficialiai pripažinta Ukrainos pusės. Prezidentas Zelenskis pasakė, kad karas ateina į Rusiją ir kad tai yra visiškai normalu. Tie objektai, kuriuos naikina viena pusė, lygiai taip pat atsisukti ir į Rusijos pusę. Dabar mes tai ir matome“, – sakė V. Malinionis.

Jo žiniomis, iš penkių Ukrainos paleistų dronų trys buvo numušti, tačiau du vis dėlto pasiekė tikslą.

„Tai, aš sakyčiau, yra labai geras procentas“, – įvertino atsargos pulkininkas.

„Putinui, Maskvai ramios dienos greičiausiai baigėsi, nes ukrainiečiai dar kartą įrodė, kad jie gali pasiekti net ir Maskvą, ir padaryti žalos“, – sakė V. Malinionis.

Jo teigimu, pastarosios dronų atakos Maskvoje metu buvo apgadintas pastatas, kuriame buvo įsikūrę įvairių Rusijos valstybinių institucijų padaliniai.

„Padaliniai arba departamentai, kurie daro įtaką karo eigai“, – komentavo pašnekovas.

V. Malinionis taip pat paaiškino, kad Kremlius, siekdamas gerinti ryšius su Šiaurės Korėja, tikisi iš šios šalies gauti karinės paramos – tai, anot jo, gali būti artilerijos sviediniai, maisto daviniai, uniformos.

Pašnekovas įvertino ir „Wagner“ dalinius Baltarusijoje, į kuriuos reaguodama Lenkija stiprina pajėgas šalies rytinėje pusėje.

Vaidotas Malinionis

„Manau, kad Lenkija elgiasi labai protingai – jie priima labai rimtai, jie jau pasauliniu mastu žinutes siunčia: CNN, BBC – visos pasaulinės medijos apie tai šneka, kad „Wagner“ kariai yra prie Gardino. Lenkija ne tik nesišaipo, bet ir paprašė ES paramos, kad sustiprintų sieną, kas yra labai pragmatiška, nes tai yra ES siena. Aš manau, klad ir mums reikėtų remti tokias Lenkijos mintis.

Plius, Lenkija ne tik arčiau pritraukia kovinius padalinius prie sienos, bet jie ir paskyrė inžinerinį batalioną tam, kad jis nuolat dirbtų ir stiprintų sieną. Taip pat priskyrė dar vieną sausumos vienetą, kuris jau konkrečiai dirba su pasieniečiais“, – sakė atsargos pulkininkas.

Tad, anot jo, šaipytis dėl to nereikia – reikia reaguoti.

„Wagner“ galvažudžiai yra profesionalūs kariai – jų išradingumui ribų nėra. Net ir 20 prasiveržus per mūsų sieną, jie galėtų pridaryti bėdų, o jei jie panaudos dar ir nelegalius migrantus savo tikslams, tai gali būti iš tikrųjų labai pavojingas kokteilis“, – pridūrė V. Malinionis.

Visą LNK pokalbį su atsargos pulkininku žiūrėkite čia: