„Tai ne galvos skausmas, o malonumas – taip ir reikėtų pažiūrėti. Vaikas nori pažinti save, nori pažinti pasaulį, todėl jam reikia daug ką išbandyti“, – sakė jis.

Psichologo teigimu, vaikui reikia duoti galimybę išbandyti viską ir leisti pačiam pasirinkti.

„Tai jokiu būdu nereiškia, kad vaikas turėtų elgtis pagal tėvų pageidavimus. Jeigu tėvai mano, kad jis turi gilintis į anglų kalbą, tai geras sprendimas, jeigu vaikui tai įdomu. Bet jeigu vaikui įdomu boksas, tegu jis lanko bokso būrelį, po to jis gal susidomės kuo nors kitu“, – LNK Vidurdienio žinioms kalbėjo profesorius.

G. Navaitis sakė norintis priminti tai, kas dažnai pamirštama – būreliai yra laisvalaikis, o ne privaloma veikla.

Jo nuomone, tėvai neturėtų nuliūsti, jei vaikas griebiasi vieno, paskui antro – esą ir suaugusieji praeityje išbandė ne vieną veiklą, kol atsirinko, kas patinka.

„Vaikystė ir yra tas amžius, kada reikia pažinti save ir aplinkinius bei suprasti savo gebėjimus. Iš kur žinosi, kad esi geras sportininkas, jeigu nebandysi sportuoti. Iš kur žinosi, kad matematika yra labai įdomus dalykas, jeigu nepamėginsi į ją pasigilinti. Gali paaiškėti, kad nėra potraukio nei matematikai, nei sportui, bet gal bus potraukis muzikai ir šokiams“, – teigė G. Navaitis.

Prievartos griebtis nereikėtų


Jei vaikas nenori popamokinės veiklos, galima bandyti jį sudominti, tačiau, pažymi psichologas, jei susidomėjimas trumpalaikis, versti lankyti būrelį vaiko tikrai nereikėtų.

„Pagalvokite, kaip keistai skamba šitas posakis: versti kažką veikti laisvalaikiu. Vadinasi, tai jau nebe laisvalaikis, tai – kažkas kita“, – atkreipė dėmesį LNK pašnekovas.

Jis pabrėžė nemanantis, kad vaiko vertimas lankyti būrelį galėtų palikti traumą, bet jam tenka pastebėti, kad kartais tėvai persistengia. Esą jei vaikas lanko 4-5 būrelius, tai jau turėtų būti genialus vaikas.

„Visi mes manome, kad mūsų vaikai genialūs, bet gal kartais šiai nuomonei reikia tam tikros kritikos. Jei vaikas sako, kad jam užteks 2-3 būrelių, tai tikrai jis jų pasirinko daug“, – sakė psichologas.

Komentuodamas nuomonę, kad tėvai, leisdami vaikus į būrelius, bando įgyvendinti neišsipildžiusias svajones, G. Navaitis sakė, kad ji tuo pačiu ir teisinga, ir klaidinga.

„Gal aš pabrėžčiau tą teisingąją pusę, nes pasišaipyti iš tokių tėvų turbūt visi sugebėtų. Jei jūs turėjote kažkokius norus, kuriems galėjo sukliudyti daugybė aplinkybių, tikėtina, kad jūs juos ir perdavėte vaikui, galbūt jis irgi tais dalykais pradėjo domėtis. Paskatinti jį labiau domėtis, labiau susipažinti yra visai neblogai“, – sakė jis.

Visą LNK Vidurdienio žinių pokalbį su G. Navaičiu žiūrėkite čia: