Paklausta, kodėl tyrimas perduotas STT ir ar prokurorai nepasitiki policijos tyrėjais, R. Katinienė teigė, jog geriausiai į tai atsakytų tokį sprendimą priėmę prokurorai.

„Man tai šiek tiek kelia abejonių. Mes esame su jumis diskutavę prieš kurį laiką, paskiriant STT vadovu buvusį policijos generalinį komisarą. Diskutavome, ar tikrai galime tikėtis teisėsaugos objektyvumo, kai visose svarbiose teisėsaugos institucijose vadovų pareigas eina su policija susiję asmenys. Greičiausiai Generalinė prokuratūra siekia, kad tyrimas būtų atliktas objektyviai“, – teigė ji.

Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė teigė, jog jai šaunamojo ginklo panaudojimas jai abejonių nekelia.

„Reikia ir visuomenei parodyti, kad nekiltų abejonių, kad policininkai dangsto savus. Yra toks pasakymas, kad varnas varnui nekerta akies. Ko gero, taip pat siekiama išsiaiškinti viešojoje erdvėje pasirodžiusias abejones dėl tinkamo policijos pareigūnų pareigų atlikimo. <...> Žmonėms kyla daug abejonių, ar buvo tinkamai sureaguota“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo R. Katinienė.

LNK vidurdienio žinių pašnekovė R. Katinienė pabrėžė, jog nėra paslaptis, kad policijos pareigūnai labai retai ir tik išskirtiniais atvejais panaudoja ginklą.

„Sistema nėra labai dėkinga. Šaunamo ginklo panaudojimas ir po to teisės aktų pritaikymas bei vertinimas turi rizikų. Kiek teisininkų, tiek nuomonių. Gali pasižiūrėti vienaip į situaciją – ar buvo laikomasi visų būtinųjų priemonių, įspėjimų. Kitas dalykas bus prokuratūra ir teismai – koks bus jų vertinimas. Menkiausia klaida ir neatitikimas šioje situacijoje gali turėti pasekmes.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas jau šiandien kelia labai daug įtampų policijos pareigūnams. Policijos bendruomenėje yra abejonių ir įtampų, kodėl tyrimas pradėtas dėl nužudymo ir piktnaudžiavimo tarnyba. Juk patikrinti įvykio aplinkybes, ar ginklas buvo panaudotas tinkamai, galima nebūtinai pradedant pagal pačius sunkiausius Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Natūralu, kad policijos pareigūnas tinkamai atlikęs savo pareigą, dar turi praeiti didelę psichologinę mėsmalę, kai jam pradėtas ikiteisminis tyrimas, kai greičiausiai tau bus pateikti įtarimai. Menkiausias neatitikimas, galbūt žodžių žaismas gali lemti tai, kad ta byla bus perduota nagrinėti teismui“, – kalbėjo R. Katinienė.

Ji taip pat teigė, jog tendencija, kad pareigūnai net ypatingomis aplinkybėmis nenori naudoti ginklo, jau yra atsiradusi.

Roma Katinienė

„Šiai dienai tai yra dvejopa problema. Visų pirma, visuomenės vertinimas. Nes kai nesulaukiama policijos pareigūnų, arba turime situacijas, kai pareigūnai bijo imtis net ir užtikrintų priemonių yra įstatyme. Gal pareigūnams trūksta ir drąsos panaudoti specialias priemones.

Bet jeigu jos yra panaudojimas, mes turime didelį kitos visuomenės dalies vertinimą. Kad čia gal kitaip buvo galima elgtis.

Tad pareigūnui panaudojus šaunamąjį ginklą jau yra stresas. O dar visuomenės vertinimas ir baudžiamasis persekiojimas dar yra papildomos įtampos. Tad šiai dienai policijos pareigūnai labai gerai vertina ir net leidžiant jie vengia panaudoti šaunamąjį ginklą. Nes dabar gaudamas 1000 eurų atlygio, gali tapti net įtariamuoju, net neturėti lėšų už ką pasisamdyti advokatų“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo R. Katinienė.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su R. Katinienė žiūrėkite čia: