Izraelis ruošiasi pulti Gazos Ruožą – planuojamas įsiveržimas sausuma, oru ir jūra. Jau vien sausumos operacija, pasak atsargos pulkininko V. Malinionio, yra sudėtinga.

„Izraelis aktyvavo apie 350 tūkst. rezervistų. Tokia operacija yra ganėtinai sudėtinga ir todėl reikia padaryti namų darbus. Vienas dalykas, jiems yra būtina eliminuoti kai kuriuos ugnies taškus, pasipriešinimo židinius, kur „Hamas“ teroristai gali būti susitelkę.

Aišku, dar yra įkaitų klausimas. Izraelis, ir ne tik Izraelis, nes ten yra įkaitais paimtų ir kitų valstybių piliečių, turi žiūrėti, kur yra tie įkaitai. Ir, aišku, sausumos pajėgų elementas, kuris ruošiasi puolimui, jam irgi reikia padaryti namų darbus – ten yra daug planavimo, logistikos, daug operacinių sumanymų ir taip toliau. Tai yra sudėtingas procesas ir aš manyčiau, kad Izraelis laiko daug irgi neturi, kadangi mes matome, kad ir iš Libano teritorijos jau telkiasi „Hezbollah“, žinutes siunčia taip pat ir Sirija, Iranas. Izraeliui kyla grėsmė, kad jis gali būti atakuojamas iš visų pusių“, – „LNK Žinioms“ komentavo V. Malinionis.

Jo vertinimu, pulti Gazą ir atlaikyti atakas kitoje valstybės pusėje Izraeliui būtų sunku, bet čia esą padės amerikiečiai.

Vaidotas Malinionis

„Mes žinome, kad amerikiečiai atsiuntė kovinę grupę lėktuvnešių netoli Izraelio kranto ir tai irgi bus stabilizavimo elementas ir, galbūt, atgrasymo elementas.

Aišku, kariauti iš visų yra be galo sudėtinga, bet Izraelio kariuomenė yra profesionali. Ir aš manyčiau, kad jie susitvarkytų su šita užduotimi, nors būtų labai nepageidautina, jei į konfliktą įsiveltų visos kaimyninės aplinkinės šalys. Tas kelia tam tikrą nerimą ir pasekmės kol kas sunkiai prognozuojamos, o situacija eskaluojasi“, – dėstė atsargos pulkininkas.

Izraelio kariuomenės laukia daug darbo

Izraelis, anot jo, neturi išeitis ir privalo įvesti sausumos pajėgas į Gazos Ruožą: „Jis turi teisę save, savo piliečius ginti, ir jis negali laukti, kol antrą kartą pasikartos panaši ataka, kuri įvyko spalio 7 dieną.“

Izraeliui paskelbus apie planus įsiveržti į Gazą, Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas pareiškė, jog visiška Gazos Ruožo apsiaustis, kelianti pavojų civilių žmonių gyvybei, pagal tarptautinę teisę yra draudžiama. Manoma, kad apgultis rimtai pablogins ir taip prastą žmogaus teisių ir humanitarinę situaciją Gazos Ruože, įskaitant medicinos įstaigų galimybes dirbti, ypač turint galvoje didėjantį sužeistųjų skaičių.

Anot V. Malinionio, Izraelis daro visus žingsnius, kad civilių Gazos Ruože nukentėtų kuo mažiau.

„Jie davė gyventojams laiko evakuotis iš šiaurinės Gazos teritorijos į pietus, mes žinom, kad jau apie 1 mln. pajudėjo, bet, aišku, tai irgi labai sudėtinga, nes toje vietoje, kur susitelkė daug žmonių, yra besivystanti humanitarinė katastrofa – trūksta maisto, nėra elektros, vandens“, – pasakojo pašnekovas.

Situaciją, jo teigimu, komplikuoja ir tai, jog „Hamas“ nedėvi uniformų, neturi kariuomenei būdingų skiriamųjų ženklų ir teroristų išvaizda niekuo nesiskiria nuo civilių.

V. Malinionio įsitikinimu, Izraelio operacija Gazoje nebus trumpa.

„Sausumos operacija užims laiko tikrai. Faktiškai, jeigu Izraelis įves savo sausumos pajėgas į Gazos Ruožą ir norės išvalyti teritoriją, mes žinome, kad „Hamas“ turi išsikasęs apie 480 km požeminių tunelių, kuriais jie gali manevruoti ir judėti, – jie tam turėjo laiko, tai dar labiau komplikuoja.

Izraelio kariuomenei reikės varyti į kiekvieną pastatą, jų kariai turės lįsti į tuos požemius, tunelius, dalyvauti sudėtinguose mūšiuose ir taip pat valyti visus pastatus, visą pastatytą infrastruktūrą. O šalia viso to ten dalyvaus ir Palestinos civiliai žmonės, ne visi tikrai evakuosis, taip kad čia situacija be galo sudėtinga. Tikėkimės, kad viskas dar labiau nesieskaluos“, – pokalbio pabaigoje išreiškė viltį atsargos pulkininkas.

Į Izraelį išvyko Seimo narys

Spalio 15–18 dienomis kariaujančiame Izraelyje vieši Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis. Numatyta, kad politikas Jeruzalėje susitiks su valdžios atstovais. Į kelionę Ž. Pavilionį komandiravo Seimo valdyba.

Žygimantas Pavilionis

Seimo narys į Izraelį išvyko kartu su Estijos ir Latvijos parlamentų užsienio reikalų komitetų pirmininkais.

„Esame pirmi nacionalinių parlamentų atstovai (penktadienį čia buvo Europos Parlamento pirmininkė [Roberta] Metsola), atvykę į Amžinąjį miestą po „Hamas“ atakos“, – feisbuke rašė Ž. Pavilionis.

Pirmadienį jis pranešė apie bendrą spaudos pranešimą, pasirašytą kartu su Kneseto Užsienio ir gynybos komiteto pirmininku Yuli Edelstein. Politikai pasmerkė teroristų „Hamas“ veiksmus Izraelyje ir išreiškė paramą besiginančiai Ukrainai.

Spalio 7-ąją „Hamas“ netikėtai užpuolė Izraelį: įsiveržė į šalies teritoriją ir įvykdė raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)