Diplomatas Januška: Bideno vizitas svarbus

Diplomatas Albinas Januška penktadienį LNK eteryje įvertino Europos pokyčius, praėjus metams nuo Rusijos sukelto karo Ukrainoje pradžios. Jis kalbėjo, jog Europa pasirodė nesanti tokia nevieninga, kaip kad tikėjosi Kremlius, bet ne tokie geri, kaip patys apie save galvojome.

Diplomatas A. Januška Europos pokyčius per metus vertino teigiamai.

„Pasikeitė Europa gana stipriai. Bet pasirodo, kad mes nesame tokie blogi, kaip galvojo apie mus Vladimiras Putinas – labiau vieningi. Bet turbūt ne tokie geri, kaip patys apie save galvojome. Situacija yra tokia, kad mes nebuvome pasiruošę tokio masto karui ir neturėjome pakankamai ginklų, šaudmenų...

Keičiamės į gerą, ypač labai pasikeitė Vokietija su energetika ir nepriklausomybe nuo Rusijos šaltinių. Pozityviai iš esmės galima vertinti“, – Europos pokytį per metus įvardijo diplomatas A. Januška.

LNK pašnekovas teigė manantis, kad rytų Europa, suprantanti Rusijos keliamą grėsmę, turėti vienytis prieš tuos, kurie galvoja, jog po karo santykiai su Kremliumi bus kaip prieš karą.

„Manau, kad bus tam tikros tendencijos didžiųjų valstybių grįžti prie Rusijos, kaip prie sąlyginai normalaus partnerio. Čia tikrai laukia dar mūsų rimta diplomatinė kova“, – įžvalgomis LNK eteryje dalijosi diplomatas A. Januška.

Volodymyras Zelenskis, Emmanuelis Macronas, Olafas Scholzas

Jis teigė, jog tokių šalių lyderė galėtų būti Lenkija. Ji aktyviai ruošiasi galimai agresijai prieš ją ir yra lyderė „supratimo apie Rusiją“.

Ir nors nuovargis nuo karo galbūt jaučiamas visuomenėje, jo nėra politikos elite, teigė diplomatas.

„Ir net Miuncheno saugumo konferencijoje matėsi, kaip pakankamai griežtai yra visi nusiteikę. Galbūt pirmą kartą tiek daug lyderių paskelbė, kad Ukrainos pergalė yra tikslas. Turbūt tai tam tikra prasme buvo ir siurprizas.

Tas nuovargis gal ir egzistuoja, bet jeigu vertintume iš JAV priešrinkiminės vidaus politikos situacijos, Joe Bideno atvykimas į Kyjivą galėtų demonstruoti ir tai, kad Amerikos valdžia tikisi, kad bus pergalė, nes kitaip, turbūt, net nebūtų važiavę“, – LNK eteryje svarstė diplomatas A. Januška.

Visą LNK pokalbį su A. Januška žiūrėkite čia:

Atsargos pulkininkas: diktatoriui buvo sakoma tai, ką jis nori girdėti

Atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas LNK eteryje penktadienį teigė, jog Ukrainos kariuomenė nustebino pasaulį.

„Akivaizdu, kad Ukrainos galia didėja, nežiūrint į didžiulius, siaubingus nuostolius, kurias agresoriaus pajėgos padarė, tapo labiau profesionalios, įgijo technikos – jie kariauja už savo žemę. Tuo tarpu Rusijos kariuomenė, mes matėme jų beviltiškus bėgimus – kaip jie bėgo iš Charkivo, kitų regionų. Absoliutų jų neprofesionalumą. O Ukrainos kariuomenė daug prarado, bet profesionaliai kaip išmoko kariauti mes matome – ar tai būtų Bachmutas, Vuhledaras, kur puola ordos tiesiog“, – LNK sakė atsargos pulkininkas G. Bagdonas.

Jo teigimu, viena iš didžiausią ukrainiečių pergalių jis įvardijo privertimą rusų pajėgas atsitraukti nuo Kyjivo.

„Tai lėmė ne vien Ukrainos kariuomenės, gal net daugiau – gyventojų, piliečių įsitraukimas į teritorinės gynybos sudėtį. Tai viena iš įspūdingesnių pergalių“, – teigė G. Bagdonas.

Antroji milžiniška pergalė – Charkivo atsiėmimas.

„Kai mažesnėmis pajėgomis, bet tikrai labai sumaniai, manevruodami, net su lengvais džipais išstumia Rusijos kariuomenę iš okupuotų teritorijų, per kelias dienas nustūmė iki Luhansko srities, iš esmės išvadavo šias teritorijas“, – pasakojo LNK pašnekovas G. Bagdonas.

Trečioji pergalė – okupantų naikinimas užnugaryje Chersone.

„O tai įgalino Vakarų šalių toliašaudė artilerija“, – teigė G. Bagdonas.

Atsargos pulkininkas teigė, jog per metus vykstančio karo Ukrainoje tapo aišku, Rusijos kariuomenė tikrai nėra antroji pasaulyje.

„Visus nustebino tikriausia jų žvalgybos neįgalumas. Nes šis karas karas buvo pradėtas žvalgybos vertinimais. Diktatoriui buvo sakoma tai, ką jis nori girdėti. Taip pat aišku ir tai, kad šis karas buvo planuotas net ne kariuomenės generalinio štabo, o tik kai kurie nariai ir atstovai padėjo saugumiečiams ir Kremliaus tarnautojams – kaip suplanavo, taip ir įvyko. Apie logistiką net net nėra, ką kalbėti.. Karių rengimo taip pat“, – pabrėžė G. Bagdonas.

Visą LNK pokalbį su G. Bagdonu žiūrėkite čia:

Ukrainiečių gyvenimas po metų karo

Agresorius Vladimiras Putinas planavo Ukrainos sostinę Kyjivą ir visą Ukrainą užimti žaibiškai vos per dvi–tris dienas. Bet Kremlius neįvertino ukrainiečių, laisvės gynėjų – rusų tankų kolonos galop sustabdytos prie miestų ir miestelių aplink Kyjivą – Bučos, Irpiinės, Borodiankos. Kaip atrodo šios subombarduotos, bet nepalaužtos gyvenvietės po metų.

Už 30 kilometrų nuo Kyjivo esantis Bučos miestas visų atmintyje išliks kaip žudynių vieta. Šimtus gyventojų rusai čia sušaudė tiesiog gatvėje, arba bandančius bėgti.

Žmonės slėpėsi rūsiuose, kad išgyventų, bet mirtis pasivydavo net ten.

„Ant kelnių klauptis liepė man rusai, sakiau, kad nedarysiu. Ir jie nugynė mus į kaimyno rūsį ir pradėjo tikrinti, ar neturime tatuiruočių, sūnų išrengė nuogai. Iš pradžių jį paleido, o paskui išvedė iš rūsio ir nuo to laiko jo nebematėme“, – pasakojo Rusijos okupaciją išgyvenusi ukrainietė Zoja.

Savo sūnaus kūną moteris rado po mėnesio. Rusams pabėgus jo kūnas gulėjo masinėje kapavietėje sušaudytas.

Karas Ukrainoje

Per invaziją žuvo Zojos sesuo, ją ištiko insultas rūsyje, į kurį ją įmetė kareiviai.

Nuo Rusijos karių okupacijos išlaisvintose Ukrainos miestuose ir miesteliuose gyventojai nors ir labai sunkiai, bet bando ištrinti okupacijos padarinius. Šalina barikadas, kurios sulaikė tankus ir tonas namų nuolaužų.

Štai tiltas, jungiantis Kyjivą ir Irpinę buvo sugriautas pirmosiomis karo dienomis. Tuomet žmonės po juo bėgo iš miesto, o šiuo metu ten statomas naujas tiltas.

Į svetimą žemę įsibrovusios Rusijos armijos Ukrainoje niekas nepasitiko su gėlėmis, kaip šie svajojo. Stvėrę ginklus stabdyti okupantų, važiuojančių Kyjivo link, puolė eiliniai gyventojai.

„500 metrų skyrė mus ir rusų tankus, važiuojančius į Kyjivą. Jie karinės pajėgos, bet juos sustabdė eiliniai ukrainiečiai, norintys apginti šalį. Su ginklu stovėjo advokatai, muzikantai, šokėjai“, – pasakojo Kyjivą gynęs teisininkas Muslim.

Irpinės mieste prie Kyjivo iš aukšti yra matyti, kaip nei vienas namas neturi viso stogo. Būtent čia vyko vieni baisiausių mūšių, ginant Ukrainos sostinę.

Rusai siautėjo ir Borodiankoje.

„Jie pradėjo bombarduoti, važinėjo tankais, keliais, šaudė iš automatų – visoje Borodiankoje buvo smurtas“, – kalbėjo vietos gyventoja.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: