V. Zalužnas Kyjivo pajėgoms vadovavo nuo pat 2021-ųjų. Naujuoju kariuomenės vadu prezidentas Volodymyras Zelenskis paskyrė generolą pulkininką Oleksandrą Syrskį. V. Zelenskis pareiškė, kad dabar Ukrainai reikia realistiško gynybos plano šiems metams.

Ką kariaujančiai šaliai reiškia kariuomenės vado pakeitimas?

Tai – sudėtinga, vertino LNK „Vidurdienio žiniose“ kalbintas atsargos majoras, karybos ekspertas D. Antanaitis.

Darius Antanaitis

„Kariuomenė kaip ir didelė įmonė – kada yra kažkokia ribinė įtampa, keisti direktorių yra sudėtinga. Naujas direktorius turi įsivažiuoti ir žmonės turi priprasti. Tas pats ir kariuomenėje: kada vyksta veiksmas ir tu pakeiti kariuomenės vadą, tai žemės drebėjimai vis tiek įvyksta apačioje, struktūroje“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar pastebėjo V. Zalužno klaidų, pašnekovas tikino, kad negali jų žinoti: „Aš nemačiau V. Zalužno klaidų, nes aš nežinau tų planų, kuriuos kūrė V. Zalužnas, ar jais vadovavosi.“

„Kariuomenėje sakoma, kad vadas visą laiką yra. Mes dažnai sudieviname kažkuo tą asmenybę arba užsiimam asmenybės kultu, tačiau žmonės yra žmonės, jie yra pakeičiami. Šiuo atveju tiesiog kitas asmuo, kitas karininkas ateina užimti kariuomenės vado [pareigas].

O dar kitaip kalbant, V. Zalužnas nėra kariuomenės vadas, V. Zalužnas buvo asmuo, kuris užėmė kariuomenės vado poziciją. Kariuomenės vadas nesikeičia, keičiasi tik asmenys toje pozicijoje“, – pažymėjo D. Antanaitis.

Tuo pačiu pašnekovas atkreipė dėmesį į kitą dalyką – į tai, ko reikalauja V. Zelenskis.

„Pats posakis, kad gynybos planai turi būti sukurti reiškia, kad ukrainiečiai pereina į gynybos fazę. Tai reiškia jau atmetama arba užmirštama idėja išlaisvinti visą okupuotą Ukrainą. Vien tai, kas pasakyta dėl gynybos planų, duoda minčių apgalvoti, kas vyksta iš tiesų.

Nors iš kitos pusės, kad ir karyboje, kada yra puolantis priešas, tu visą laiką turi pereiti į gynybą tam, kad priešą sustabdytum ir tada kontratakuotum. Šiuo atveju, aš manau, ukrainiečiai ir nori, kad rusai negalėtų toliau veržtis į Ukrainos gilumą“, – vertino atsargos majoras.

D. Antanaičio matymu, tai, kad O. Syrskiui naujai buvo patikėtos kariuomenės vado pareigos, yra logiškas žingsnis.

„Tai yra sausumos pajėgų vadas, yra žmogus, kuris mato ir žino, kas vyksta ant žemės. Kadangi sausumos operacijos ir vykdomos pagrindine Ukrainoje, tai jis, būtent iš karo perspektyvos, ir geriausiai išmano, kas vyksta ir kaip vyksta. Todėl, aš manau, kad tas pasikeitimas, jog sausumos pajėgų vado kita pozicija yra kariuomenės vado, yra labai logiška ir protinga“, – komentavo atsargos majoras.

Buvęs Ukrainos kariuomenės vadas turi didelį pasitikėjimą ne tik tarp karių, bet ir visuomenėje. Ar naujajam kariuomenės vadui pelnyti tokį pat pasitikėjimą bus sunku?

 Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas

D. Antanaitis svarstė, kad ne, nes O. Syrskis nėra kažkoks nežinomas, nepatyręs karininkas. Kita vertus, tam esą gali prireikti laiko.

„Kariai privalo pasitikėti vadu, tačiau neprivalo aklai mylėti ar dievinti. Kalbant apie sausumos pajėgų vadą, jis neatsirado kaip kažkokia lėlė, iššokusi iš dėžutės. Vis dėlto, jeigu V. Zalužnas vadovavo kariuomenei, kuri sudaryta iš kelių pajėgų, tai vienas būtent iš tų pajėgų vadų buvo naujasis karininkas. Sakyti, kad niekas jo nežino, nepasitiki būtų naivu. Jis vadovavo sausumos pajėgoms – didžiausioms pajėgoms, kurios dalyvavo visoje operacijoje.

O užsitarnauti pagarbą visą laiką privalai: vien tai, kad esi vadas, pagal nutylėjimą tavęs niekas negerbia ir niekas nemyli. Aišku, privalo vykdyti tavo įsakymus, tačiau kiekvienas naujas vadas privalo užsitarnauti pasitikėjimą tarp savo karių, tai yra visai normalu“, – dėstė D. Antanaitis.

Bendrai, pasak pašnekovo, naujojo Ukrainos kariuomenės vado laukia juodas darbas.

„Naujam kariuomenės vadui yra iškelti tikslai ir užduotys, kurias jis privalo vykdyti, arba lūkesčiai, kuriuos jis turi įgyvendinti. Tai, be abejo, tam reikia laiko. Kad jis padarys stebuklų? Jis ne Haris Poteris, jis negali mostelti stebuklingu pagaliuku, ištarti du žodžius ir viskas pasikeis: laukia juodas darbas“, – sakė jis.

D. Antanaitis pabrėžė, kad kariaujant toli gražu svarbi ne tik kariuomenės vado veikla ar jo sprendimai.

„Mums atrodo, kad vienas ar kitas vadas yra asmuo, kuris viską sugalvoja ir viską padaro. Ne, vadas priima sprendimus, štabai atlieka visą milžinišką darbą, pateikia vadui kelis variantus, ir vadas patvirtina vieną ar kitą variantą su savo korekcijomis. Todėl čia svarbiau ne asmenybė kariuomenės vado pusėje, bet iš esmės tie, kas planuoja – štabai“, – teigė karybos ekspertas.

Visą LNK interviu su juo galite rasti čia: