Jis su žurnalistais kalbėjo jau būdamas vakarų Ukrainoje. Paskutinėmis dienomis, kurias Berdianske praleido politologas A. Medalinskas, teko būti ir be šildymo, elektros, vandens.

„Buvo pora dienų, kai buvau ir be arbatos, be kavos. Ir reikėdavo išbėgti į šalia esantį kioskelį atsinešti tos kavos, arbatos. Karštas maistas buvo didžiulė prabanga ir didžiulis džiaugsmas“, – LNK kalbėjo politologas.

Į vakarų Ukrainą politologas keliavo su iš Mariupolio pasprukusiais savo kolegomis.

„Tai, ką jie patyrė – yra tiesiog baisu“, – sakė jis.

A. Medalinskas prisiminė, jog į Berdianską, miestą, kuriame jis gyveno, apsupus rusų kariams, į miestą jie atėjo kartu su čečėnais.

„Ir tie čečėnai siaubė parduotuves, bet kartu veržėsi į butus. Jie reikalavo iš žmonių, kad duotų jiems mobilųjį telefoną paskambinti“, – kalbėjo jis.

Karas Ukrainoje

Kelionė iš Berdiansko nebuvo lengva, jis keliavo savarankiškai, ne autobusu.

„Rizika išvykti kitos šalies piliečiui, ukrainiečiai gali išvykti, humanitariniai koridoriai yra organizuojami. Ir jie gali autobusais, automobiliais, bet kiekvienas užsienietis kelia labai daug klaustukų.

Ir kai mano vakarų partneriai sužinojo, kad aš rengiuosi vykti vos ne savarankiškai, buvo šokiruoti. Bet aš jiems sakiau, kad neturiu pasirinkimo, nes turiu išvažiuoti pirmadienį iki pietų, nes toliau čia prasidės labai rimti dalykai“, – apie apsisprendimą pasakojo politologas A. Medalinskas.

LNK pašnekovas teigė, jog ant vieno kelio buvo parašyta „minos“, bet žmonės taip nori iš ten bėgti, kad ryžosi keliauti ir tokiu keliu.

Lietuviškas dokumentas dėmesį patraukė dar pirmame blokposte, kalbėjo politologas A. Medalinskas.

„Kai pažiūrėjo į mane rusų kariuomenės atstovas, nusistebėjo, kad esu iš Lietuvos, klausė, kokia mano pavardė. Ir tada man kilo klausimas, gal mano pažįstami visuomenininkai žinojo daugiau ir dėl to rekomendavo man išvykti iš miesto.

Donecko liaudies respublikos kariams parodžius mano pasą jie iš karto pasakė, kad Lietuva yra priešas ir kodėl jiems reikia su manimi terliotis. Bet jų vyresnis pareigūnas perkalbėjo ir praleido. Bet kad suprasti situaciją – blokspostų apie 15 ir prie kiekvieno su savo rizika. Viskas atrodė kaip filme, tik tiek, kad tai buvo mano gyvenimo klausimas“, – sakė jis.

A. Medalinskas teigė, jog iš Berdiansko išvyko, nes buvo numatomi dideli nemalonumai.

„Ar suėmimai, negaliu pasakyti dabar. Bet kaip tik savaitgalį pirmą kartą taikus visuomenės protestas buvo išvaikytas taip, kaip išvaikomi jie Rusijoje – su guminėmis lazdomis ir panašiai“, – sakė politologas A. Medalinskas.

Jis teigė, jog keliaujant į vakarų Ukrainą, „gyvenimas pro akis daug kartų prabėgo“.

„Kiekvienas blokpostas tapo savotišku išbandymu“, – LNK kalbėjo A. Medalinskas.

Visą LNK pokalbį su A. Medalinsku žiūrėkite čia: