„Buvo labai aiškiai pasakyta, kad „Wagner“ bus išformuojama. Dalis jų, kurie pageidaus, pasirašys kontraktus su Gynybos ministerija. Dalis galės tiesiog pasitraukti į Baltarusiją. O kiti, kurie nenorės pasirašyti kontrakto, turės galimybę grįžti į namus ir užsiimti kokia nors kita veikla“, – LNK eteryje sakė karybos apžvalgininkas E. Papečkys.

Paklaustas, ar toks planas nestebina, kai Rusijoje už žodinę kritiką, žodžio „karas“ paminėjimą žmonės sėda į kalėjimą, o maištą kėlę kariai gali pasirinkti iš kelių variantų, E. Papečkys tai komentavo situacijos rimtumu.

„Manau, buvo toks momentas, kai Kremlius išsigando. Situacija buvo gana grėsminga, kadangi prie į Maskvą žygiuojančių „Wagner“ samdinių galėjo prisijungti dalis Rusijos visuomenės, kariškių, represinių institucijų pareigūnų.

Vladimiras Putinas garsiai davė žodį, kurio atsiimti viešai nelabai gali. Bet, pirma, kyla klausimas – kiek tų „Wagner“ samdinių yra, vargu, ar jų likę 8 tūkstančiai. O antra – mes žinome, ką reiškia V. Putino žodis. Šiandien jis pažadėjo, kad „Wagner“ niekas negresia, o kitą dieną jau pamatysime jų galvas, pamautas ant kuolų prie Kremliaus sienos“, – tikino jis.

Prigožinas pranešė apie pasitraukimą iš Bachmuto

Karybos apžvalgininko E. Papečkio teigimu, maištą su savo samdiniais suorganizavęs J. Prigožinas tikrai grėsmingai pasikėsino į Kremliaus režimą bei į patį V. Putiną, todėl jo paties galimybės išgyventi labai minimalios.

„Nesvarbu, ką žadėtų V. Putinas“, – LNK sakė pašnekovas E. Papečkys.

Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka antradienį nurodė, kad pats asmeniškai įsikišo į V. Putino ir samdinių grupuotės „Wagner“ įkūrėjo akistatą, siekdamas užkirsti kelią galimam kraujo praliejimui per praeitą savaitgalį Rusijoje kilusį maištą.

Karybos apžvalgininko E. Papečkio nuomone, yra realu, kad į Baltarusiją pasitraukę „Wagner“ samdiniai dabar mokys šios šalies kariuomenę. Tačiau A. Lukašenkai svarbiausia – ne karių patirtis, kalbėjo LNK pašnekovas.

„Be abejo, kad jie dalinsis ta patirtimi. Kariškiai, dalyvavę karo veiksmuose, visada dalinsis patirtimi bet kokiu atveju. Ta patirtis nėra tokia, kurią mes galėtume vertinti kaip nepaprastai aukšto lygio.

Tai patirtis visiškai kito tipo kare, nei kad ateityje galėtų kilti. Bet A. Lukašenkai svarbiausia yra ne patirtis. Tai tik tušti žodžiai, kuriuos mes dažnai girdime iš jo. Jam svarbiausia, kad jis gaus nedidelę samdinių armiją, kuri neturi kur dėtis. Ir yra be jokių skrupulų pasiruošusi panaudoti jėgą prieš A. Lukašenkos opoziciją. Samdiniai – tie karo šunys, kurie už pinigus padarys viską, ko reikės A. Lukašenkai“, – tikino karybos apžvalgininkas E. Papečkys.

Wagner kovotojai

Jo teigimu, nors „Wagner“ kaip ir yra išformuojama, Kremlius pasilieka galimybę toliau atlikinėti nešvarius darbelius užsienio valstybėse.

„Pirmiausia apie Afriką, Siriją kalbame – tų pačių samdinių rankomis“, – sakė jis.

Karybos apžvalgininkas E. Papečkys įvertino ir „Wagner“ samdinių grupės pasiekimus Ukrainos karo fronte.

„Jeigu ne jie, tai Bachmutas turbūt būtų atsilaikęs, nes „Wagner“ pinigais, beprasmėmis aukomis kovoja dėl miesto. Tiek už Bachmutą sudėta aukų, kad miestas tikrai to nevertas.

„Wagner“ pasiekė tai, ko norėjo, – gavo pinigų iš Gynybos ministerijos. Bet tada įvyko lūžis. Ši problema ne per vieną ir ne per dvi dienas atsirado. J. Prigožinas už savo tą išlietą kraują Bachmute pradėjo reikalauti labai daug savo verslo imperijai, kol susikirto interesai su valdančiuoju režimu. Ir sulaukėme maišto.

Jeigu ne maištas, J. Prigožinas tikrai artimiausiu metu būtų buvęs areštuotas, o jo turtas – pasidalintas tarp politikų ir pareigūnų“, – teigė karybos apžvalgininkas.

Visą LNK pokalbį su karybos ekspertu E. Papečkiu žiūrėkite čia: