„Delfi“ redakciją užplūdo susirūpinusių abiturientų laiškai. Visi sutartinai dalijosi vieno skeptiškai prieš egzaminus nusiteikusio moksleivio Kristupo laišku (vardai pakeisti, redakcijai žinomi), kuriame smulkiai išdėstomi visi „už ir prieš“, kodėl šiemet neturėtų būti egzaminų.

Ateitis slysta iš po kojų

Provincijoje gyvenantis vaikinas pasakojo lankantis miesto mokyklą. Egzaminams tvirtino uoliai ruošęsis, stengėsi nepraleisti pamokų. „Taip, nesu dešimtukų karalius, bet ir ne „lodorius“, kuris bando praslysti pirmuose gyvenimo etapuose. Dar baiginėdamas vienuoliktą klasę jaučiausi pasiruošęs išlaikyti egzaminus. Bet, kai supranti, jog dėl pasaulinės epidemijos tavo ateitis slysta iš po kojų – jautiesi prislėgtas, krenti į depresijos liūną“, – prisipažino jis bei pridūrė suprantantis, jog yra sunkesnių padėčių nei abiturientų egzaminai, juolab tokiame kontekste: pasaulyje bei Lietuvoje, dėl viruso kiekvieną dieną miršta žmonės.

Prieš abitūros egzaminus pasisakantys abiturientai tikino sulaukiantys įvairiausių komentarų. Labiausiai įstrigo žodžiai, jog užaugo išpuikėlių karta, kuri ateityje nesugebės susidoroti su iššūkiais. Taip pat nepraslydo pro ausis pasiūlymas likti kartoti kursą, kol tenkins sąlygos ar mokymo kokybė. „Vieninteliai asmenys, kurie turi teisę kritikuoti, yra tėvai ir mokytojai. Jie iš tiesų stebi mūsų pastangas, vargą persilaužti kitokiems mokymams“, – atrėžė Kristupas.

Vaikinas laiške minėjo, jog abiturientų savijauta ir moralinė būklė nėra gera. „Turėjome žaibiškai persilaužti, šokti mokytis į virtualią erdvę. Žinoma, geriau nei nieko, bet minimali mokytojo konsultacija neužtikrina galimybės pilnai išsiaiškinti temą“, – samprotavo jis.

Nuotolinės pamokos, anot Kristupo, sudaromos nuosekliai pagal vadovėlius. Dauguma iš jų, vos ne vadovėlio kopija „mp3“ arba „mp4“ formatu, be platesnio paaiškinimo. „Tas pats, kas skaityti vadovėlį“, – vardijo problemas abiturientas.

Trūksta ir komunikacijos su klasiokais, grupiokais. „Pastovus sėdėjimas tarp keturių sienų yra tarsi beprotnamis. Tai slegia, numuša menkiausią norą mokytis. Žinios apie didėjantį užkrėstųjų skaičių, mirtingumą mus lenkia į depresiją“, – visų abiturientų vardu kalbėjo Kristupas.

Abiturientai siūlo paskaičiuoti 11-os ir 12-os klasės metinius vidurkius ir juos konvertuoti į bendrą vertinimą. Vėliau organizuoti stojamuosius egzaminus – tai neva padėtų sumažinti epidemijos riziką. O ir moksleiviai, kurie norėjo keliauti į užsienį bus patenkinti – didelė tikimybė, kad ten per stojamuosius bus vertinamas bendras vidurkis.

Bijo egzaminų – nenori už(si)krėsti koronavirusu

Abiturientė Akvilė „Delfi“ sakė, jog tikrai galima rasti moksleivių, norinčių išsisukti nuo valstybinių brandos egzaminų (VBE), tačiau visgi daugiau yra tokių, kurie išties nori, kad valdžia priimtų tinkamą sprendimą, atsižvelgdami į situaciją, jaunimo emocinę, fizinę savijautą.

„Daugelis abiturientus šiuo metu apibūdina, kaip įpykusius paauglius, kurie bando atsikratyti VBE. Tik įdomu, kodėl žmonės nekalba apie mus, kaip apie bailius? Pati esu abiturientė, tad kartu su kitais dažnai diskutuojame šia tema, patikėkite manimi, mes bijome. Ne tik dėl prastų sąlygų jiems pasiruošti ar patiriamo streso ir spaudimo, mes jų bijome, nes niekada negalime žinoti, kuris iš mokinių ar egzamino vykdytojų bus koronaviruso platintojai. Bijome dėl savo ir labiausiai, dėl savo artimųjų sveikatos“, – dalijosi išgyvenimais ji.

Švietimo ekspertas Algirdas Zabulionis savo feisbuko paskyroje rašė, jog sprendimas pavėlinti šių metų VBE sesiją keliomis savaitėmis jau priimtas, taip esą lengviausia – naujo tvarkaraščio paskelbimui ilgai mąstyti nereikia, svarbiausia „raudonai“ savaitgalio dienas susižymėti. „Netikiu, kad „naujomis“ dienomis, valandomis tie renginiai įvyks. Virusas nepavėlino mėnesiu mūsų gyvenimo, bet jį pakeitė iš pagrindų. Laikas visiems tai suprasti… Sunku priprasti prie kaukių, pirštinių, „saugaus atstumo“, bet dar sunkiau bus visa tai pamiršti. Tiesiog nei pirma, nei dešimta diena pasibaigus karantinui jau nebus tokia „eilinė“ balandžio, gegužės ar birželio diena, kokia ji buvo pernai“, – pabrėžė jis.

Stebėdamasis klausė: ar pamokos, egzaminai vyks su kaukėmis, pirštinėmis? Koks bus saugus atstumas egzamino vykdytojui nuo nusikosėjusio egzaminą laikančio kandidato? Su egzamino protokolais, parengtais pagal abiturientų pasirinkimus, registruotus praeitų metų spalio mėnesį? Lyg šio pavasario košmaro ir nėra – jaunimo studijų planai nesikeičia. „Kada baigsis šie mokslo metai ir prasidės pedagogų atostogos? Reikia tikėti – liks viena kita savaitė iki tradicinių naujų mokslo metų rugpjūčio pedagoginių renginių. Juk tradicinis VBE „meniu“ nesikeičia – bus ir įskaitos, ir pakartotinė sesija, ir apeliacijos... Brandos atestatai išduodami, geriausiu atveju, rugpjūčio viduryje, tad stoti į kitų šalių universitetus jau vėlu. Gal ir gerai – daugiau jaunimo gimtinėje pasiliks, o gal keliavimas tarp šalių bus dar problematiškas“, – svarstė jis.

Tikimasi, kad pandemija bus suvaldyta

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), sulaukusi klausimų iš moksleivių, kodėl buvo priimtas sprendimas vykdyti brandos egzaminus, kaip jie bus organizuojami, pateikė paaiškinimus.

Sprendimas organizuoti brandos egzaminų sesiją nuo š. m. birželio 22 d. esą yra paremtas Lietuvos mokslininkų skelbiamais modeliavimais apie galimą viruso plitimą artimiausiais mėnesiais.

Tikimasi, kad iki numatytos brandos egzaminų sesijos pradžios pandeminė situacija bus suvaldyta ir karantinas arba atšauktas, arba gerokai sušvelnintos jo sąlygos.

Teigiama, kad bus užtikrinta asmens higienai ir sveikatai tinkama aplinka. Numatoma keisti brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše apibrėžtus reikalavimus patalpoms, pavyzdžiui, reikalavimas tarp stalų išlaikyti 1 metro atstumą būtų pakeistas į reikalavimą stalus statyti kas du metrus, vykdytojai ir kandidatai egzamino metu galėtų naudoti veido kaukes, vienkartines pirštines. Tai būtų taikoma tuo atveju, jei karantinas nebūtų visiškai pasibaigęs.

ŠMSM atstovai pabrėžė, jog „brandos egzaminų organizavimo pagrindinė prielaida yra mokinių ir egzaminus administruojančių mokytojų sveikata ir saugumas“.

„Pagrindinė prielaida“ – pradinis samprotavimo teiginys, kuriuo remiamasi darant išvadą. Kaip šie žodžiai turėtų nuraminti?

„Delfi“ kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM). Informavome, jog į redakciją plūsta įsibaiminusių naujojo koronaviruso abiturientų laiškai – moksleiviai nerimauja dėl brandos egzaminų, per kuriuos gali užsikrėsti pavojinga infekcija. Kokios būtų SAM rekomendacijos? Kaip į šią situaciją žiūri sveikatos priežiūros specialistai? Sulaukėme lakoniško atsakymo: šiuo metu ministerijos (SAM ir ŠMSM) dar tik derina sprendimus, kaip geriau organizuoti egzaminus, siekiant apsaugoti abiturientus dėl galimų užsikrėtimų koronavirusu. Susiderinę – artimiausiu metu planuoja parengti rekomendacijas.

Numatoma, jog pagrindinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 22 d. – liepos 21 d., pirmasis priėmimo etapas į aukštąsias mokyklas truks iki rugpjūčio 18 d., papildomas priėmimas – iki rugsėjo 4 d. Šiuos siūlymus pateikė švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu sudaryta planavimo grupė dėl brandos egzaminų ir priėmimo į aukštąsias mokyklas vykdymo, ministras tai patvirtino įsakymu. Siūlymai parengti atsižvelgiant į padėtį dėl karantino, kad būtų užtikrinta pakankamai laiko pasirengti egzaminams.

Pagrindinės brandos egzaminų sesijos, vyksiančios birželio 22 d. – liepos 21 d., rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d. Brandos atestatus mokyklos galės išduoti nuo rugpjūčio 7 d. Brandos atestatui gauti reikia dviejų išlaikytų egzaminų: lietuvių kalbos ir literatūros ir vieno laisvai pasirenkamo.

Lietuvių kalbos ir literatūros įskaitos laikymas vyksta mokyklos vadovo nustatytu laiku nuo 2020 m. vasario 25 d. – 2020 m. gegužės 22d.

Visą egzaminų grafiką galima pamatyti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)