Atsako teisininkas Aleksandras KOVALEVSKIS:

2012 m. birželio 20 d. buvo priimtas Vyriausybės nutarimas, kuriuo nuo 2012 m. rugpjūčio 1 d. buvo nustatytas 5,15 Lt minimalus valandinis atlygis ir 850 Lt minimali mėnesinė alga. Darbuotojo valandinis atlygis ar mėnesinė alga negali būti mažesni už nustatytus minimaliuosius dydžius.

Pažymėtina, kad įvykus tokiems pokyčiams, naujos darbo sutarties darbdavys darbuotojui pateikti neprivalo, tačiau tam tikrais atvejais turi būti padaromi darbo sutarties, šiuo atveju apmokėjimo už darbą sąlygų, pakeitimai.

Aleksandras Kovalevskis
Jei darbo sutartyje nustatytas atlyginimas yra didesnis nei siekia Vyriausybės nustatyti minimalūs dydžiai, tuomet, pasikeitus minimaliems valandiniams ir mėnesiniams atlygiams, darbdavys neprivalo daryti jokių darbo sutarties pakeitimų. Taip pat neprivaloma daryti darbo sutarties pakeitimų, jei darbo sutartyje tiesiog nurodyta, kad darbuotojo atlygis yra Vyriausybės patvirtinta minimali mėnesinė alga ar minimalus valandinis atlygis, jo tiksliai neįvardinant.

Tačiau, jei darbo sutartyje šalys sulygo dėl minimalaus atlygio ir jį konkrečiai nurodė (pvz.: 2011 m. sudarytoje darbo sutartyje, nurodyta, kad darbuotojui mokama 800 Lt minimali mėnesinė alga arba 4,85 Lt minimalus valandinis atlygis), o Vyriausybė savo nutarimu pakeičia minimalius atlygio darbuotojams dydžius, tuomet darbo apmokėjimo sąlygų pakeitimai yra būtini. Darbo sutarties šalys bendru sutarimu gali šiuos pakeitimus įforminti abiejuose darbo sutarties egzemplioriuose.

Darbuotojui nesutinkant ar vengiat keisti darbo apmokėjimų sąlygų, įstatymų leidėjas numato teisę darbdaviui tokius pakeitimus atlikti vienašališkai. Darbo kodekso (DK) 120 str. nustatyta, jog darbdavys be darbuotojo raštiško sutikimo gali keisti darbo apmokėjimo sąlygas, tik tuo atveju, kai įstatymais, Vyriausybės nutarimais ar pagal kolektyvinę sutartį yra keičiamas tam tikros ūkio šakos, įmonės ar darbuotojų kategorijos darbo apmokėjimas.

Taigi matyti, kad Vyriausybės nutarimas dėl minimalių atlygių padidinimo darbuotojams, kuriems toks atlygis nustatytas darbo sutartyse, yra pagrindas darbdaviui be darbuotojų sutikimo pakeisti darbo apmokėjimo sąlygas. Kad nustatomos naujos darbo apmokėjimo sąlygos darbdavys turi raštu pranešti darbuotojams ne vėliau kaip prieš vieną mėnesį iki jų įsigaliojimo, o darbo apmokėjimo sąlygų pakeitimus atlikti jau įsigaliojus naujai patvirtintiems minimaliems atlygio dydžiams t.y. 2012 m. rugpjūčio 1 d.

Atkreiptinas dėmesys, kad esant situacijai, kai minimalūs atlygio dydžiai mažėja, o ne didėja, darbdavys be raštiško darbuotojo sutikimo keisti darbo apmokėjimo sąlygų (mažinti darbo užmokesčio) negali.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.