Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokatė Vaiva Nevardauskienė:

Darbdavys savo nuožiūra sumažindamas darbo sutartyje su darbuotoju numatytą atlyginimą pasielgė neteisėtai. Darbo kodekse įtvirtinta imperatyvi nuostata, kad keičiant darbo apmokėjimo sąlygas, sumažinti darbo užmokestį be darbuotojo raštiško sutikimo negalima (Darbo kodekso 120 str. 3 d.).

Darbo sutartyje sulygtų darbo apmokėjimo sąlygų keitimas nesant raštiško darbuotojo sutikimo teisines pasekmes – pripažinimą, kad šių sąlygų pakeitimas buvo teisėtas – gali sukelti tik išskirtinais atvejais, pvz., kai nustatomi darbuotojo atlikti aktyvūs veiksmai, kuriais buvo išreikšta jo valia, jog jis pritaria sąlygų pakeitimui.

Darbdaviui neteisėtai sumažinus darbuotojo darbo užmokestį be darbuotojo sutikimo, darbuotojas turi teisę reikalauti sumokėti jam neišmokėtą darbo užmokesčio dalį bei delspinigius, kurių dydis ir mokėjimo sąlygos numatytos jau minėtame Delspinigių nustatymo už išmokų, susijusių su darbo santykiais, pavėluotą mokėjimą įstatyme.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliosiančiame naujajame Darbo kodekse taip pat numatyta, kad pakeisti būtinąsias darbo sutarties sąlygas, prie kurių naujasis Darbo kodeksas priskiria ir darbo apmokėjimą, darbdavio iniciatyva galima tik su darbuotojo rašytiniu sutikimu (naujojo Darbo kodekso 45 str. 1 d.).

Vaiva Nevardauskienė
Atkreiptinas dėmesys į tai, kad naujajame Darbo kodekse įtvirtinta, jog darbuotojo atsisakymas dirbti už sumažintą darbo užmokestį negali būti laikomas teisėta priežastimi nutraukti darbo sutartį (naujojo Darbo kodekso 45 str. 2 d.).

Pagal naująjį Darbo kodeksą, dėl neteisėto darbo sutarties pakeitimo darbuotojas turi teisę kreiptis į darbo ginčus dėl teisės nagrinėjantį organą, prašydamas įpareigoti darbdavį vykdyti darbo sutartį ir atlyginti atsiradusią žalą.

Darbuotojui to nepadarius per tris mėnesius nuo to momento, kai darbuotojas sužinojo ar turėjo sužinoti apie jo teisių pažeidimą, laikoma, kad darbuotojas sutiko dirbti pasiūlytomis pakeistomis darbo sąlygomis (naujojo Darbo kodekso 45 str. 3 d.).

Pateikiamas komentaras yra bendrojo informacinio pobūdžio ir negali būti laikomas individualia teisine konsultacija.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta