Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Vitalius Jarmontovičius.

Civilinio kodekso 1.116 straipsnis skelbia, kad informacija, kuri yra komercinė (gamybinė) paslaptis, ginama šio kodekso nustatytais būdais. Pareigą atlyginti padarytus nuostolius turi darbuotojai, kurie pažeisdami darbo sutartį ar susitarimą atskleidė komercinę (gamybinę) paslaptį.

Nuostoliais šiuo atveju laikomos paslapčiai sukurti, tobulinti, naudoti turėtos išlaidos bei negautos pajamos.

Pagal Darbo kodekso 235 straipsnio 2 dalies 2 punktą konfidencialios informacijos atskleidimas yra traktuojamas kaip šiurkštus darbo pareigų pažeidimas.

Svarbu pažymėti, kad įstatymai darbuotojui, kuris atskleidė konfidencialią informaciją, nesuteikia teisės skirti piniginės baudos, todėl tokia nuostata sutartyje su darbuotoju neturi teisinio pagrįstumo, tačiau už komercinės (gamybinės) paslapties atskleidimą darbuotojui gali būti pritaikyta viena iš drausminių nuobaudų: pastaba, papeikimas ar atleidimas iš darbo. Konkreti nuobaudos rūšis tokiu atveju priklausytų nuo pažeidimo sunkumo, neigiamų padarinių, asmens kaltumo ir kitų svarbių aplinkybių.

Taip pat, jeigu darbdavys įrodys, kad dėl darbuotojo neteisėtų veiksmų jam kilo žala, tai dirbančiam darbuotojui be drausminės gali būti pritaikyta ir materialinė atsakomybė.

Esant materialinės atsakomybės sąlygoms darbdavys iš darbuotojo gali išsireikalauti iki 3 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio žalos atlyginimo, o jeigu darbuotojas konfidencialią informaciją atskleidė tyčia, darydamas nusikalstamą veiką ir pan., arba su juo yra sudaryta visiškos materialinės atsakomybės sutartis, tai toks darbuotojas privalo atlyginti visą žalą ir 3 vidutinių darbo užmokesčių dydžio apribojimas tokiam darbuotojui nėra taikomas.

Vitalius Jarmontovičius
Atsakant į Jūsų klausimą turiu pažymėti, jog teisės aktai suteikia darbdaviui teisę reikalauti pasirašyti konfidencialios informacijos saugojimo susitarimą, o pasirašyto susitarimo nesilaikymas gali sukelti rimtas teisines pasekmes ne tik įmonei, bet ir darbuotojui, ypač jeigu darbuotojas užima vadovaujančias pareigas ir patikėta konfidenciali informacija turi didelę komercinę (gamybinę) vertę.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.