Atsako advokatų kontoros TRINITI advokatė Vilija VIEŠŪNAITĖ:

Atsakant į klausimus, svarbu paminėti, kad darbo užmokesčio mokėjimo tvarką reglamentuoja Darbo kodekso (DK) 201 str., kuriame darbdaviui ir darbuotojui yra suteikta teisė susitarti dėl užmokesčio mokėjimo būdo kolektyvinėse arba darbo sutartyse.

Atsižvelgiant į šį reglamentavimą, darytina išvada, kad jei kolektyvinėje ar darbo sutartyse nustatyta, jog darbo užmokestis mokamas tik į darbuotojo sąskaitą banke, tuo atveju darbuotojas neturėtų teisės reikalauti gauti darbo užmokestį grynaisiais pinigais.

Ir priešingai – jei vienoje ar kitoje sutartyje numatyta darbuotojo teisė gauti darbo užmokestį grynaisiais pinigais, darbdavys privalo leisti darbuotojui tokia teise pasinaudoti.

Atkreiptinas dėmesys, kad tuo atveju, jei kolektyvinėje ar darbo sutartyse darbo užmokesčio mokėjimo būdas visiškai nėra aptartas, manytume, jog darbuotojas turi teisę pasirinkti, kokiu būdu jam bus mokamas darbo užmokestis – grynaisiais pinigais ar pavedimu į banko sąskaitą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.