Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto studentė Gabija pasakoja, kad ketvirtadienis jai turėjo tapti šventine diena. Šiandien ji turėjo gauti veterinarijos felčerės diplomą.

„Atėjome pasiimti diplomo, liepė visus parašus susirinkti, tai ir padariau, tada manęs paprašė susimokėti 25 Lt už mantijos nuomą – pasakė, kad neduos diplomo, kol nesusimokėsiu už mantiją“, – DELFI pasakojo Gabija (pavardė redakcijai žinoma).

Gabija fakulteto darbuotojams pareiškė, kad jai mantijos nereikia – ji į šventę norėjo eiti su suknele.

„Buvo pasakyta – jeigu nesusimoki – negauni diplomo arba gausi kažkokį diplomo nuorašą. Turėjau važiuoti į kitą miesto galą, nes šalia nėra banko, paskutinę minutę pulti į banką, susimokėti. Viskas vyko prieš pat įteikimą – buvau nei nusipraususi, nei susitvarkiusi. Žodžiu, sugadino šventę ir į ją nebėjome“, – pasakojo Gabija.

Nors į Vilnių buvo atvykę jos tėvai, į diplomų teikimą ruošėsi teta, Gabija nusprendė šventę ignoruoti. Ji savo diplomą atsiėmė fakulteto administracijoje. Pašnekovė neslėpė susipykusi su prodekane ir kitais darbuotojais.

„Visi kiti kaip sovietiniais laikais – kaip pasakyta, taip ir daro, neturi savo nuomonės, kaip kažkas liepia, taip ir daro“, – bendramokslių sutikimu nuomotis mantijas stebėjosi Gabija.

Dekanė: jie ne darželinukai, kaip galima versti?

Agrotechnologijų fakulteto dekanė Nijolė Liepienė tvirtina, kad situacija ne tokia, kaip piešia studentė.

„Jokiu būdu. Mes tik jiems siūlome, jeigu jie nori. Mantija – vienas aukštosios mokyklos atributų, jeigu jie nori, gali ją nuomoti, bet jokiu būdu ne prievarta – jie gali ateiti kaip nori apsirengę, kaip šventę supranta“, – kalbėjo N. Liepienė.

Pasak dekanės, nuomotis mantijų nenori vienetai, tačiau nė vienas esą nebuvo verčiamas jų rengtis. Visi, ketvirtadienį dalyvavę diplomų teikimo šventėje, buvo pasipuošę mantijomis. „Jie ne darželinukai, o suaugę žmonės, mes nei moralinės, nei juridinės teisės neturime priversti jų“, – aiškino N. Liepienė.

Pašnekovės tvirtinimu, minėtai merginai paaiškinta, kad diplomą ji gali atsiimti kada nori ir kaip nori apsirengusi – svarbiausia būti atsiskaičius su kolegija.

DELFI primena, kad panaši situacija birželio pradžioje buvo susiklosčiusi Vilniaus Petro Vileišio progimnazijoje. Čia be uniformos į šventę atėję aštuntokai negavo mokymosi pasiekimų pažymėjimų.