„Tiems, kurie atėjo be uniformos, viešai nebuvo įteikti diplomai, juos liepta ateiti atsiimti pirmadienį. Visi likome šoke, kelios mergaitės apsiverkusios išbėgo pro duris“, – DELFI pasakojo aštuntokės mama. Pažymėjimus teikė direktorė ir klasių auklėtojai.

Ažiotažas dėl uniformų esą kilo prieš pat šventę. Dalis mergaičių, sužinojusių, kad be uniformos pažymėjimo negaus, lėkė namo persirengti.

Pašnekovės dukra pasirūpino švarku, tačiau ir jis nepadėjo.

Nukentėjo ir berniukai, kurie į šventę atėjo be uniforminių kelnių.

Motinos tvirtinimu, iš pradžių vaikų be uniformų grasinta visai neįleisti į salę, bet galiausiai įleido. Jos žiniomis, atestato negavo daugiau nei penketas vaikų.

„Mano manymu, tai diskriminacija. Stovėjau su fotoaparatu, laukiau, kad dukrą nufotografuočiau, taip ir likome laukime“, – apgailestavo mama.

Vis dėlto būrys mergaičių nepasidavė ir, pasibaigus šventei, nuėjo pas direktorę prašyti atiduoti jų pažymėjimus. Merginoms galiausiai pavyko išsireikalauti mokslo baigimo pažymėjimus.

Vienos mergaičių mama pasakojo, kad minėtoje progimnazijoje visą laiką reikalaujama vilkėti uniformas. „Mūsų uniforma išaugta ir suplyšusi, dukra pastaruoju metu į mokyklą eidavo be uniformos, dėl to sulaukdavo daug nepasitenkinimo iš mokytojų pusės. Ten buvo muštras, aktus rašydavo už ne tos spalvos marškinėlius. Džiaugiamės, kad baigėme, tik pabaiga ne kokia“, – sakė pašnekovė.

Direktorė kalbėti nenori

Ar tikrai vaikai dėl uniformų negavo mokymosi pasiekimų pažymėjimų, DELFI bandė teirautis gimnazijos direktorės Danutės Kazakevičienės. Išgirdusi, kad skambina DELFI, ji nerado laiko pokalbiui.

„Atleiskite, bet ji dabar kalbėti negali. Viso gero“, – perdavė raštinės vedėjos telefonu atsiliepusi moteris, pažadėjusi, kad direktorės galės kalbėti už pusvalandžio. Po pusvalandžio minėta moteris pareiškė, kad direktorė bus pasiekiama pirmadienį. Paprašius direktorės mobiliojo telefono numerio, atsiliepusioji padėjo telefono ragelį.

„Manau, didžiausia Lietuvos problema – taisyklių nesilaikymas. Jos kuriamos tam, kad jų būtų laikomasi. Šioje vietoje patarčiau taisykles kurti kartu su mokiniais, o ne vien suaugusiems, tada taisyklės svarbios visiems“, – sako buvęs švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

V. Bacio manymu, taisykles kuriant kartu su mokiniais, tokių situacijų galima išvengti.