Ieva ir Elena aštuntokės, kurios mokosi Kulautuvos pagrindinėje mokykloje. Ši ugdymo įstaiga nebeleidžia moksleiviams naudoti, ar turėti mobiliųjų telefonų ne tik per pamokas, bet ir per pertraukas. Tad moksleivių laisvas laikas dabar yra radikaliai pasikeitęs.

„Kai išeini į pertraukas, tai visi mokiniai sulindę į telefonus, nebuvo bendravimo. Per pamokas mokytojai leisdavo tam tikras užduotis kartais su jais atlikti“, – LNK žinioms pasakojo moksleivė Elena.

Moksleivė Ieva pasakojo, kad nenaudodama telefono net per pertraukas pradėjo bendrauti ir su kitų klasių mokiniais.

„Jaučiu ir didesnį susikaupimą kad ir prieš kontrolinį kokį“, – sakė moksleivė.

Moksleivė sako, kad telefonuose per pertraukas nieko ypatingo ir nenuveikdavo, dažniausiai žaisdavo.

„Žaidimai, socialiniai tinklai – tas daugiausiai ir būdavo“, – kalbėjo Elena.

Specialistai paaiškina, kad telefonuose randama informacija smegenyse gamina laimės hormoną, kuris skatina tą patį veiksmą kartoti kasdien. Pavyzdžiui, naršyti telefone.

„Telefone, žaidimuose yra atskiras pasaulis. Telefone visas pasaulis yra kaip ant delno – daug visokių įvykių, visokių vaizdų“, – LNK žinioms sakė Vilniaus universiteto (VU) profesorius Albertas Skurvydas.

Moksleivės sako, kad uždraudus telefonus kaip kam iš pradžių bendrauti su realiais žmonėmis buvo sunkoka.

Specialistai sako, kad tai visiškai normalu – nes naudojantis telefonu yra slopinamos kai kurios smegenų dalys, kurios įprastai turėtų veikti aktyviai.

„Jeigu mes labai greitai tuos filmukus peržiūrime telefone, per paveikslus greitai nardome, tai mes nebeturime laiko koncentruoti dėmesį. Mes taip naikiname savo talento pačią svarbiausią savybę – gebėjimą koncentruoti dėmesį ir jį ilgiau išlaikyti“, – kalbėjo VU profesorius A. Skurvydas.

Vaikai pastebėjo, kad mokymosi rezultatai tapo geresni nei buvo – gaunami balai atsiskaitymuose yra aukštesni.

„Dabar, kai be telefono esu, tai tikrai pagerėjo (pažymiai, aut. p.). dabar labiau susikaupiu per pamokas, tikrai geriau sekasi“, – kalbėjo viena moksleivė.

Moksleiviai

Vietoje telefonų mokykla vaikams prigalvojo vaikams įvairiausių užsiėmimų.

„Stalo tenisas, oro ritulys, šaškės, stalo žaidimai, dėlionės. Vaikai atsineša kamuoliukų – jie visko prisigalvoja. Kai oras yra geras, labai lauke mes turime, ką veikti“, – veiklas vardijo Kulautuvos pagrindinės mokyklos direktorė Jolita Velžienė.

Telefonų mokykloje ne tik pamokų, bet ir pertraukų metu buvo nuspręsta atsisakyti dėl saugumo.

„Turėjome ir negražių bendravimo atvejų, kai filmuoja vieni kitus, kažkur tai įkelia, vėliau vyksta konfliktinės situacijos. Apskritai vaikai mažai bendravo koridoriuose“, – kalbėjo mokyklos direktorė.

Ne tik Kauno rajone mokyklos yra laisvos nuo telefonų, bet ir daugiau nei pusėje Kauno miesto mokyklų.

„Tai iš tikrųjų yra skatintinas dalykas, tokių mokyklų yra nemažai. Bet norėčiau akcentuoti, kad tai yra mokyklos administracijos, mokytojų ir tėvelių susitarimas. Turi būti sutarta, kad tokia priemonė visiems yra priimtina“, – pasakojo Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Skaičiuojama, kad beveik 97 procentai vyresnių nei 12 metų moksleivių turi mobiliuosius telefonus. Prieš kelerius metus Seime buvo pasirodęs siūlymas visiškai uždrausti mobiliuosius mokyklose ne mokymosi tikslais, pakeitus įstatymą. Tačiau tokia idėja nesulaukė palaikymo.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: