Apie vidurnaktį iš sekmadienio į pirmadienį VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Šiaulių pasienio užkardos pareigūnai Pasvalio rajono Škilinpamūšio kaime sustabdė iš Latvijos įvažiavusį maršrutinį autobusą Talinas–Berlynas. Pasieniečiai patikrino keleivių dokumentus.

Du Turkijos piliečiais prisistatę vyrai pateikė leidimus gyventi Graikijoje. VSAT pareigūnai įtarė, kad šie dokumentai yra suklastoti.

Abu keleiviai turėjo prieglobsčio Latvijoje prašytojų pažymėjimus. Kol yra nagrinėjami prašymai, užsieniečiai iš šalies išvykti neturi teisės.

Šiaulių pasieniečiai abu užsieniečius išlaipino iš autobuso ir sulaikė. Pirmadienio popietę tebevyko jų apklausa viename iš VSAT Pagėgių pasienio rinktinės padalinių. Šioje rinktinėje dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Už padirbtus leidimus gyventi Graikijoje turkams gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Schema, kai į ES besibraunantys migrantai prašo prieglobsčio pirmoje bendrijos valstybėje, o pradėjus tokias procedūras – ieško progų sprukti į Vakarų Europą, yra dažnai naudojama.

Pernai VSAT fiksavo didelį neteisėtos antrinės migracijos iš Latvijos padidėjimą. Iš viso 2023 m. buvo sulaikyti 1 193 neteisėti migrantai, kurie gabenti ar patys vyko iš Latvijos, o ten dažniausiai neteisėtai įsibrovė iš Baltarusijos.

Tokius atėjūnus, atlikus reikalingas procedūras, Lietuvos pasieniečiai paprastai grąžina kolegoms iš Latvijos.

VSAT duomenimis, penktadalis, t. y. 256 asmenys, iš Latvijos pernai vykusių tokių migrantų buvo neteisėtai pasišalinę iš šios šalies užsieniečių apgyvendinimo centrų. Likę 80 proc., t. y. 937 asmenys, iš karto iš Baltarusijos neteisėtai kirtę Latvijos sieną bandė vykti per Lietuvą link savo tikslo valstybių.

Pernai Lietuvos VSAT pareigūnai sulaikė 168 neteisėtų migrantų gabentojus. Pagal pilietybę daugiausia tarp jų buvo Latvijos piliečių – 53.

Į neteisėtą žmonių gabenimą įsitraukę asmenys stengdavosi užtikrinti migrantų pasitikimą prie Latvijos sienos su Baltarusija arba prie Latvijos užsieniečių apgyvendinimo vietų ir gabenti užsieniečius iš šios šalies per Lietuvą link jų tikslo valstybių Vakarų Europoje, dažniausiai į Vokietiją.

Užsieniečiai iš Latvijos neteisėtai vykdavo naudodamiesi gabentojų paslaugomis, grupėmis nuo kelių iki daugiau kaip dvidešimties žmonių. Kartais pasirinkdavo maršrutinius autobusus, apsirūpinę svetimais arba suklastotais kelionės dokumentais, kaip ir sulaikyti turkai.

2023 m. Latvija patyrė itin didelį Baltarusijos organizuojamos neteisėtos migracijos spaudimą. Į Latviją pernai brovėsi ir nebuvo įleista beveik puspenkto karto daugiau neteisėtų migrantų nei į Lietuvą, atitinkamai 13 868 ir 2 643.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją