D. Jagela – vienas iš nedaugelio „Lapinų“ grupuotės narių, sutikusių bendradarbiauti su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais. 2010-ųjų vasarį pareigūnų sulaikytas vyras sutiko atskleisti grupuotės nusikaltimus, todėl išvengė baudžiamosios atsakomybės.

Baudžiamojoje byloje svarbiu liudytoju tapęs vyras ketvirtadienį davė svarbius parodymus grupuotės narių byloje. Tiesa, jo apklausą Vilniaus apygardos teismas surengė nuotoliniu būdu – liudytojas apie gaujos nusikaltimus pasakojo Policijos departamento pareigūnų kabinete, o nusikaltimais apkaltinti 27 grupuotės nariai jo liudijimą teismo salėje stebėjo per televizorių.

Ne kartą teistas D. Jagela teigė, kad su vienu grupuotės lyderių Andreju Denisu supažindino Alytaus pataisos namuose su juo kalėjęs vienas nuteistasis. Kai vyras išėjo į laisvę, jį A. Denisas ėmė globoti – liudytojas teigė neturintis jokių artimųjų.

A. Denisas liudytoju rūpinosi ir tuomet, kai šis vėl netrukus dėl narkotikų platinimo pakliuvo į Marijampolės pataisos namus. „Jis mane rėmė finansiškai, atvežė aparatūrą“, – sakė D. Jagela.

Kai vyras išėjo į laisvę, A. Denisas jį pasitiko, surado gyvenamąjį plotą, davė pinigų. Vėliau jis ėmė kviestis į susitikimus su savo draugais.

„Važiavome į poligoną pašaudyti, paskui jis man davė 400 ekstazio tablečių ir liepė jas paslėpti, – sakė liudytojas. – Gal po savaitės jis paskambino ir liepė jas atvežti. Kadangi aš iš karto negalėjau atvažiuoti, vėliau jis paskambino ir paklausė, kur esu. Kai pasakiau, kad Lazdynuose prie buvusio kino teatro, netrukus prie manęs privažiavo Genrikas Lisovskis. Jis nuvežė mane į mišką, kur jie mane sumušė už nepaklusnumą – esą dėl mano kaltės neįvyko naudingas sandoris“.

Vyras pasakojo, kad kitą kartą prie Trakų iš kauniečių gavo 6 kg amfetamino, kurį taip pat turėjo paslėpti. Vėliau šias psichotropines medžiagas jis su A. Denisu praskiedė sportininkų naudojamais maisto papildais.

Pasak D. Jagelos, „Lapinų“ grupuotė buvo paskirsčiusi savo veiklą po visą Vilnių. Jis įvardijo ne vieną atvejį, kai amfetaminas ir marihuana buvo atvežta iš Ispanijos.

„Aš turėdavau paskirstyti narkotikus, juos paslėpti ir visada pristatyti, kai tik man nurodydavo“, – teigė liudytojas.

Jis neslėpė, kad „Lapinų“ grupuotėje galiojo griežtos nerašytos taisyklės. „Aš visada privalėjau atsiliepti į telefono skambučius ir skubiai atvykti man nurodytu adresu bet kuriuo paros metu, – sakė D. Jagela. – Už nepaklusnumą buvo numatytos fizinės bausmės, pats ne kartą buvau sumuštas“.

Jis prisiminė, kaip kartą A. Denisas telefonu jam nurodė atvažiuoti į kavinę, kurioje jis linksminosi su draugais. Liudytojas prisipažino šiek tiek pavėlavęs, todėl buvęs sumuštas prie tos pačios kavinės. Dar kitą kartą buvo sumuštas tai pačiai grupuotei priklausęs narys Antonas – dėl ryšio sutrikimų SMS žinutę su nurodymu atvažiuoti jie gavo keliomis valandomis vėliau.

„Apie 22 val. man drebančiu balsu paskambino Antonas ir pasakė, kad atvažiuočiau, kai nuvažiavau, mane pasitiko A. Denisas, jis nusivedė į mišką, kur buvo sumuštas ir peiliu sužalotas Antonas“, – prisiminė liudytojas.

Vyras sakė, kad kartą grupuotės nariai papuolė į susišaudymą Naujininkuose. Juos užpuolę asmenys pabėgo, tačiau vieną jiems šiaip ne taip pavyko pasivyti. „Jis buvo visas sudaužytas, Genrikas jam kojas ir užpakalį supjaustė peiliu“, – prisiminė D. Jagela.

Pasak jo, po šio įvykio A. Denisas „pravedė instruktažą“ – esą jeigu ateityje per kokį nors susišaudymą pas ką nors ras likusių kulkų, jos bus „suvarytos“ tam asmeniui.

D. Jagela teigė, kad narkotikus paskirstydavo juos platinusiems asmenims, iš kurių taip pat surinkdavo pinigus. Kai po kiek laiko A. Denisas pakliuvo už grotų, jo veiklą tęsė G. Lisovskis.

„Jis sakė, kad dabar priklausysiu jam, niekas nesikeičia, jam pereina ir negrąžintos prekeivių skolos už narkotikus, – teigė liudytojas. – Tada ėmiau vesti užrašus, kuriuose fiksavau narkotikų ir pinigų judėjimą“.

Liudytojo teigimu, „Lapinų“ grupuotės nariai palaikė glaudžius ryšius su kitomis sostinės nusikalstamomis grupuotėmis ir netgi vieni iš kitų pirkdavo narkotikų, kai jų pritrūkdavo.

Kovinių ginklų, pasak D. Jagelos, grupuotės nariai neturėjo, tiesa, A. Denisas jam kartą kompiuteryje rodė „Kalašnikovo“ automato nuotrauką ir sakė, jog jį „reikia nusipirkti darbui“.

„Grupuotės nariai turėjo guminių ir beisbolo lazdų, peilių, revolverių su guminėmis kulkomis“, – kalbėjo jis.

„A. Denisas grupuotėje užėmė pakankamai aukštą vietą – jis sau leido bet ką, aš negalėjau pavėluoti, o jis galėdavo net neateiti“, – D. Jagela sakė, kad jo vadas važinėjo naujausiais automobiliais. Prabanga mėgavosi ir kiti grupuotės lyderiai.

Pasak jo, kiekvienas grupuotės šulas turėjo savo platintojus ir buvo pasiskirstę teritorijomis Vilniuje. Be to, jie taip pat tiekė amfetaminą vienam platintojui iš Visagino.

Liudytojo teigimu, grupuotei greičiausiai vadovavo Remigijus Byčius. „Jis buvo aukšto rango, į jį visi kreipėsi su pagarba, daug kas norėjo su juo pabendrauti, kaip nors susidraugauti“, - apie grupuotės vadeivą kalbėjo D. Jagela.

Grupuotės nariai yra kaltinami dėl šaunamaisiais ginklais ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo jam bei dalyvavimo jo veikloje, dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiu, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, dėl netikrų pinigų laikymo bei asmens dokumento neteisėto įgijimo ir laikymo.

Šioje byloje kaltinimai yra pareikšti net 27 asmenims, dalis jų yra suimti. Daugiau kaip pusė kaltinamųjų yra teisti, kai kurie po keletą kartų, o kai kurie net nesugebėjo paaiškinti už ką yra sėdėję už grotų.

Vienas grupuotės lyderių G. Lisovskis iki suėmimo dirbo Rolando Pakso partijos „Tvarka ir teisingumas“ Vilniaus Šeškinės skyriuje.

Pranešimai apie įtarimus dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo bei dalyvavimo jo veikloje buvo įteikti daugiau kaip 60 asmenų. Dalis jų už grotų atsidūrė 2009-ųjų gruodį, kiti – 2010-ųjų vasarį.

Pareigūnai nustatė, kad grupuotės nariai išplatino ne mažiau kaip 63 kg amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kg kanapių ir jų dalių, apie kilogramą kokaino, maždaug 400 g heroino ir per 13 tūkst. psichotropinio poveikio tablečių.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai sostinėje aptiko patalpas, kuriose veikė šio nusikalstamo susivienijimo laboratorija – čia buvo gaminamas amfetaminas.

Per kratas buvo rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų, priklausiusių nusikalstamo susivienijimo nariams, taip pat apie 120 šovinių.

Baudžiamajame kodekse tam, kas organizavo ar vadovavo šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ginkluotam nusikalstamam susivienijimui, numatyta laisvės atėmimo nuo 10 iki 20 metų arba įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.