Tai paaiškėjo pirmadienį, kai Vilniaus apygardos teismas atvertė baudžiamąją bylą dėl šaunamaisiais ginklais ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo jam bei dalyvavimo jo veikloje, dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiu, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, dėl netikrų pinigų laikymo bei asmens dokumento neteisėto įgijimo ir laikymo.

Šioje byloje kaltinimai yra pareikšti net 27 asmenims, iš jų - 12 yra suimti. Daugiau kaip pusė kaltinamųjų yra teisti, kai kurie net po keletą kartų, o kai kurie – net nesugebėjo paaiškinti už ką yra sėdėję už grotų. „Aš nesuprantu, ko jūs klausiate“, – teisėjų kolegijai pirmininkaujančiam teisėjui Arūnui Kisieliui kelis kartus pakartojo viena kaltinamųjų, kai teisėjas bandė išsiaiškinti, kiek kartų ir už ką ji yra teista.

Tuo tarpu kitas grupuotės narys pareiškė, kad neturi nei pilietybės, nei tautybės. „Taip nebūna“, – toks kaltinamojo pareiškimas nustebino teisėją. „Tada rusas“, – išgirdęs draugų sufleravimus paaiškino šešis kartus teistas ir šiuo metu suimtas kaltinamasis.

Šiuo metu suimtas G. Lisovskis teismui aiškino, kad iki suėmimo dirbo Rolando Pakso partijos „Tvarka ir teisingumas“ Vilniaus Šeškinės skyriuje.

Nors į pirmąjį teismo posėdį didžiausioje teismo salėje vos tilpo visi atvykę kaltinamieji ir keliolika juos palaikyti atvykusių žiūrovų, teisėjų kolegija tegalėjo nustatyti tik baudžiamojon atsakomybėn patrauktų grupuotės narių asmenybes.

Teismas bylos negalėjo pradėti nagrinėti iš esmės, nes prieš posėdžio pradžią vienam kaltinamųjų – Sergejui Kozlenkovui – pasidarė bloga ir jis teismo koridoriuje nualpo. Vyrą iš teismo rūmų išsivežė greitosios pagalbos medikai.

Pirmajame teismo posėdyje teismas taip pat nusprendė paskirti kitų posėdžių datas – jos yra suplanuotos iki šių metų gruodžio. Tikimasi, kad per šį laiką pavyks ne tik apklausti visus kaltinamuosius ir liudytojus, bet ir peržiūrėti slaptą filmuotą medžiagą bei išklausyti telefoninius pokalbius.

Tyrimą šioje byloje atliko Vilniaus apygardos prokurorai kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais.

Pranešimai apie įtarimus dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo bei dalyvavimo jo veikloje buvo įteikti daugiau kaip 60 asmenų. Dalis jų už grotų atsidūrė 2009-ųjų gruodį, kiti – praėjusių metų vasarį.

Kaip yra pranešusi prokuratūra, grupuotės nariai kaltinami, kad dalyvaudami nusikalstamo susivienijimo veikloje, išplatino ne mažiau kaip 63 kg amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kg kanapių ir jų dalių, apie kilogramą kokaino, maždaug 400 g heroino ir per 13 tūkst. psichotropinio poveikio tablečių.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai sostinėje aptiko patalpas, kuriose veikė šio nusikalstamo susivienijimo laboratorija – čia buvo gaminamas amfetaminas.

Per kratas buvo rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų, priklausiusių nusikalstamo susivienijimo nariams, taip pat apie 120 šovinių.

Bylą sudaro 54 tomai, dar 4 tomai papildomos medžiagos teismui buvo pateikti pirmadienio posėdyje. Tai sukėlė vieno teismo posėdį stebėjusio žiūrovo pasipiktinimą. „Tai prieštarauja Europos Sąjungos įstatymams“, - teisėjams ėmė aiškinti vyras. Teismas jį pašalino iš posėdžių salės.

Baudžiamajame kodekse tam, kas organizavo ar vadovavo šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ginkluotam nusikalstamam susivienijimui, numatyta laisvės atėmimo nuo 10 iki 20 metų arba įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.