Kaip rašo naujienų agentūra „Reuters“, nerimas, depresija, nemiga – tokie sutrikimai dažniausiai nustatomi pasveikusiems COVID-19 pacientams. Tyrimą atlikę Oksfordo universiteto mokslininkai taip pat nustatė didesnę demencijos riziką.

„Jau anksčiau žmonės kėlė susirūpinimą, kad pasveikusiesiems po COVID-19 išauga psichinių sutrikimų rizika ir mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad tai yra tikėtina“, – sako Oksfordo universiteto psichiatrijos profesorius Paulas Harrisonas.

Kaip teigia P. Harrisonas, viso pasaulio mokslininkams ir medikams būtina skubiai ištirti šių sutrikimų priežastis ir nustatyti, kokius gydymo būdus reikia taikyti nuo psichinių sutrikimų po COVID-19.

Anot jo, sveikatos apsaugos paslaugos turi būti pasirengusios suteikti slaugą, ypač žinant tai, kad tyrimo rezultatai veikiausiai pateikė mažesnį būsimųjų psichiatrinių pacientų kiekį.

Tyrimas buvo publikuotas žurnale „Lancet Psychiatry“, jame autoriai analizavo 69 mln. JAV gyventojų elektroninius medicininius įrašus, tarp jų buvo 62 tūkst. pacientų, persirgusių COVID-19. Tyrėjai mano, kad veikiausiai panaši psichinių ligų išsivystymo rizika yra visame pasaulyje.

Praėjus trims mėnesiams po teigiamos COVID-19 diagnozės 1 iš 5 pasveikusių pacientų buvo pirmą kartą nustatoma nerimo, depresijos arba nemigos diagnozė. Kitoms pacientų grupėms tokios pačios diagnozės tikimybė per tą patį laikotarpį buvo dvigubai mažesnė, rašo tyrėjai.

Taip pat nustatyta, kad asmenims, kurie anksčiau sirgo kokia nors psichine liga, buvo 65 proc. didesnė tikimybė, jog bus nustatyta COVID-19 diagnozė nei asmenims be psichinių sutrikimų.

Tiesiogiai prie šio tyrimo vykdymo neprisidėję psichinės sveikatos ekspertai tvirtina, kad naujausi duomenys tik išplečia augantį kiekį įrodymų, jog COVID-19 gali paveikti smegenis ir psichiką, padidinant įvairių psichiatrinių sutrikimų riziką.

„Tikėtina, kad taip yra dėl to, jog susideda psichologiniai streso veiksniai, susiję su šia konkrečia pandemija ir fiziniai ligos poveikiai“, – sako Londono universiteto koledžo konsultuojantis psichiatras Michaelas Bloomfieldas.

Londono Karaliaus koledžo psichiatrijos profesorius Simonas Wessley teigia, kad atradimas, jog asmenims, kuriems nustatyti psichiatriniai sutrikimai, yra didesnė rizika susirgti COVID-19, atitinka panašius rezultatus, gautus tiriant kitus užkrečiamųjų ligų protrūkius.

„COVID-19 paveikia centrinę nervų sistemą, taigi gali tiesiogiai padidinti vėlesnių sutrikimų riziką. Tačiau šis tyrimas patvirtina, kad tai dar ne visa istorija ir, kad užsikrėtimo riziką didina prastesnė ligtolinė psichinė sveikata“, – sako jis.

JK psichinės sveikatos pacientų labdaros organizacijos SANE vadovė Marjorie Wallace teigia, kad jų organizacija pandemijos metu būtent atsidūrė tokioje situacijoje.

„Mūsų pagalbos linija susiduria su didesniu kiekiu pirmą kartą skambinančiųjų, kuriems prasidėjo psichinės sveikatos problemos, taip pat skambina daugiau žmonių, kurių ankstesnės baimės ir nerimo problemos sugrįžo ir tapo netoleruojamos“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)