Įdaryti kiaušiniai – ir sveika, ir greitai

Tačiau neskubėkite išmesti kiaušinių. Dietistė, knygos „Liekna visam gyvenimui” autorė Vaida Kurpienė pataria, kaip juos išradingai panaudoti. Sveikos mitybos specialistės patarimu, virtus kiaušinius galima sutrinti ir panaudoti ruošiant padažą salotoms ar supjausčius suberti į ruošiams salotas.

„Na ir trečias – mano mėgstamas – variantas, kurio laukia visa šeima – įdaryti kiaušiniai“, – dalijasi dietistė.

Įdarytus kiaušinius, pasak Kurpienės, tinka valgyti užkandžiui, pietums ir vakarienei. Tikrai neatsibos, tikina specialistė, ypač jei paruošite kelis įdarus. O šių paruošimas – itin paprastas.

„Kietai išverdame kiaušinius arba naudojame dažytus, likusius po Velykų. Juos nulupame, pjauname per pusę, išimame trynius ir sudedame juos į atskirą dubenėlį, sutriname“, – pasakoja knygų „Balansas: skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ ir „Liekna visam gyvenimui“ autorė.

Norint, kad patiekale būtų daug skonio, V. Kurpienė siūlo į trynių masę įmaišyti ne įprastą majonezą, o rinktis vieną iš šių variantų – tekstūra bus itin maloni gomuriui:

* graikiškas jogurtas arba grietinė, su garstyčiomis ir juoduota druska (skonis – kaip majonezo);
* sutrintas gerai sunokęs avokadas;
* avinžirnių užtepėlė – humusas.

Kaip išgauti ryškesnę spalvą?

Taip pat Vaida Kurpienė dalijasi keliais patarimais, praversiančiais ruošiant įdarą kiaušiniams:

Pavasarį kiaušinių tryniai dažniausiai šviesūs, ypač sumaišius su jogurtu ar grietine, tad norint ryškesnės geltonos spalvos galite įberti žiupsnelį ciberžolės – spalva iškart „atgis“. Jei norisi rausvesnės, puikiai tiks džiovintos saldžios raudonos paprikos prieskoniai.

Jei norite įdarui suteikti šiek tiek rūgštesnį skonį, rinkitės džiovintus ar šviežius pomidorus, raugintą agurką, kaparėlius, citrinos sultis (jos ypač dera su avokadu).

Dėl aitrumo dietistė deda česnakų. Taip pat puikiai tinka svogūnų laiškai, džiovinti čili ar kajeno paprikos prieskoniai. „Tinka ir garstyčios – įdėjus daugiau, labiau pakutens gomurį“, – sako mitybos specialistė.

Skonių įvairovė – fantazijos reikalas

Kai gaminant įdarytus kiaušinius, norisi kuo įvairesnio skonio, V. Kurpienė vardija, kokie dar pagardai tinka:

* Kietasis tarkuotas sūris. Kuo ilgesnio brandinimo, tuo intensyvesnis skonis. Su kiaušiniais dera nuostabiai.

* Trynius tinka maišyti su feta, tik tokiu atveju nedėkite druskos, nes sūryje jos yra pakankamai.

* Naudokite svieste pakeptus porus – bus maloni tekstūra ir saldumas.

* Tinka smulkiai kubeliais supjaustytas šviežias ar raugintas agurkas, o pomidoras be skysčio suteiks gaivos. Tik pastaruosius valgykite iš karto, nes vėliau pavandenys. Kitus pagardus galite valgyti ir po kelių valandų.

* Įdarui tinka ir humusas – avinžirnių užtepėlė.

* Krapai dera visais atvejais.

Vaida Kurpienė kviečia išmėginti 3 įdarytų kiaušinių receptus

Imkite trintus kiaušinių trynius ir ruoškite šiuos tris įdarus:

* Avokado

Reikės: avokado, citrinos sulčių, tarkuoto kietojo sūrio, česnako, garstyčių, raugintų agurkų (pjaustyti smulkiais kubeliais), sėklų mišinio.

Viską sumaišyti su kiaušinių tryniais ir uždėti ant baltymų puselių. Pabarstyti svogūnų laiškais.

* Porų ir pomidorų

Reikės: grietinės, svieste kepto smulkiai pjaustyto poro, džiovintų pomidorų, krapų, druskos ir pipirų.

Viską sumaišyti su trintais kiaušinių tryniaus ir išspausti ant baltymų puselių. Puošti krapų šakelėmis ar kitais žalumynais.

* Kietojo sūrio ir garstyčių

Reikės: kaparėlių, garstyčių, jogurto, kietojo sūrio.

Smulkiai pjaustytus kaparėlius sumaišyti su tarkuotu sūriu, išsukti su garstyčiomis, jogurtu ir trintais tryniais. Uždėti ant baltymo puselės ir pabarstyti saldžiosios paprikos milteliais, papuošti poro juostelėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją