Tūkstančius sekėjų turinti tinklaraštininkė sako, kad jos šeimoje ant pusryčių stalo dažniausiai rastume daug laiko ir pastangų nereikalaujančius, bet maistingus patiekalus. Tai košės, sumuštiniai, skrebučiai ar jogurtas su granola ir kitais priedais, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tiesa, savaitgaliais, kai pusryčiams galima skirti daugiau laiko, šeimoje kepami vafliai, blynai arba omletas. O pats mėgstamiausias patiekalas – pačios kepta kvietinė raugo duona su uogiene, riešutų sviestu arba sūriu.

„Greitų pusryčių idėjų yra tikrai ne viena. Pavyzdžiui, skubant visada galima susitepti ir sumuštinį. Juk jų variantų yra begalybė ir jie nebūtinai turi būti vien tik su sviestu bei sūriu. Pati neturėdama laiko dažnai ant banano užtepu riešutų sviesto, pabarstau sezamo ar kanapių sėklomis bei druska. Tai mano mėgstami greiti ir maistingi pusryčiai. Ryte neturintiems laiko siūlau iš vakaro inde sumaišyti avižinius dribsnius su jogurtu, pienu ir šaukšteliu medaus. Atsikėlus tereikės ant viršaus užberti mėgstamų vaisių gabaliukų, sėklų, riešutų ir patiekalas jau bus paruoštas“, – vardija tinklaraštininkė.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad pastaruoju metu pirkėjai didesnį dėmesį skiria šviežiems ir maistingiems produktams.

Amelija Jakučionė-Žliobė

„Praėjusių mėnesių pardavimai rodo, kad lietuviai vis dažniau vietoje įvairių pusgaminių, ypač, šaldytų maisto produktų, renkasi tai, kas šviežia. Pastaruoju metu stebime išaugusius šviežios mėsos, žuvies, pieno produktų, vaisių ir daržovių pardavimus. Tokį pirkinių krepšelio pasikeitimą galėjo lemti ir noras sveikiau pasitikti šiltąjį metų laiką, ir dabartinė situacija – karantino metu žmonės daugiau laiko praleidžia namuose, todėl gali sutelkti dėmesį į maisto ruošą, eksperimentuoti virtuvėje ir dažniau rinktis tai, kas šviežia“, – sako I. Baltrušaitienė.

Puoselėja tradicijas prie stalo

Tris vaikus auginanti tinklaraštininkė sako, kad jos namuose pusryčius kasdien valgo ir gamina visa šeima. Visi pasiskirsto darbus – kol kažkas gamina maistą, kiti padengia stalą ar paruošia kavą.

„Pusryčiams darbo dieną skiriame nuo pusvalandžio iki valandos, o savaitgaliais laiko prie stalo neskaičiuojame. Tada senoje keptuvėje kepame mūsų šeimos tradicinius vaflius arba traškius lietinius“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Moters šeima puoselėja ir tam tikras pusryčių tradicijas. Pavyzdžiui, jau trejus metus kas antrą sekmadienį jie kepa vaflius ir juos valgo su šaldytomis arba šviežiomis braškėmis. Šiai tradicijai palaikyti A. Jakučionė-Žliobė dar vasarą pasirūpina uogomis, kurias užšaldo. Taip jų pakanka visiems metams. Dar viena tradicija tinklaraštininkės šeimoje – duonos kepimas. Kiekvieną trečiadienį ji kepa natūralią kvietinę raugo duoną, o ją visa šeima ragauja ketvirtadienį per pusryčius.

Vaikai gali rinktis

A. Jakučionė-Žliobė akcentuoja, kad visada atsižvelgia į šeimos narių norus ir pagal juos gamina patiekalus. Paklausta, kaip priversti tris mažamečius vaikus valgyti tai, kas patiekta, tinklaraštininkė turi vieną patarimą.

Amelija Jakučionė-Žliobė

„Šeimoje nevartojame žodžių „aš šito ar ano nemėgstu“, o sakome „paragavau, bet šiandien to valgyti nenoriu“. Net kai vaikas pasirenka nevalgyti pagaminto patiekalo, jis valgo kitą pilnavertį maistą, nes nenaudingų produktų mes tiesiog neperkame. Stengiamės valgyti įvairų ir kuo paprastesnį, mažiau perdirbtą maistą, todėl vengiame pusfabrikačių ir produktų su neaiškiomis sudėtimis. Mūsų pirkinių krepšelyje didžiausią dalį užima vaisiai ir daržovės, įvairūs miltai ir kruopos, pieno produktai, riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai, kiaušiniai“, – vardija Amelija.

Tinklaraštininkė A. Jakučionė-Žliobė dalijasi keliais mėgstamais pusryčių receptais.

Bananiniai avižiniai blynai

Reikės:

2 bananų
1 kiaušinio
2 stiklinės avižinių dribsnių
1 stiklinės pieno
1 v. š. medaus
Cinamono, druskos, vanilės, kepimo miltelių

Paruošimas:

Produktus sudėkite į elektrinį trintuvą ir jame viską sutrinkite iki vientisos masės. Leiskite tešlai pastovėti 10 min. ir jau galite kepti blynus. Užmaišyti tokią blynų tešlą užtruks vos kelias minutes.

Granola

Reikės:

5 stiklinių viso grūdo avižinių dribsnių
2 stiklinių įvairių sėklų (moliūgų, saulėgrąžų ir pan.) ir smulkintų riešutų (migdolų, kokosų drožlių ir pan.)
1/3 stiklinės medaus
1/4 stiklinės rudojo cukraus
3 v. š. nerafinuoto kokosų aliejaus
1/2 a. š. druskos
1/2 a. š. cinamono

Paruošimas:

Medų, rudąjį cukrų, kokosų aliejų, druską ir cinamoną sudėkite į puodą ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami, kol cukrus beveik ištirps. Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius ir sėklų bei riešutų mišinį. Medaus ir rudojo cukraus sirupą supilkite ant dribsnių ir riešutų ir gerai išmaišykite. Mišinį padalinkite į dvi dalis ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjeliu apie 15 min., nuolat pamaišant kas 5 min. Iškepus leiskite visiškai atvėsti skardoje ir tik tada perkelkite į sandarų indą. Taip granola liks traški.

Patarimas – jeigu į norite į įmaišyti džiovintų vaisių, pavyzdžiui, razinų, tai padarykite tik granolai iškepus. Kitaip vaisiai orkaitėje sudegs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)