Turtingos antioksidantais
Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, rudens uogos nėra visiškai mums įprastos. Dėl savo specifinio, karstelėjusio skonio, jos nedažnai žmonių vartojamos užkandžiavimui ar įprastiniam košių skaninimui. Tačiau šaltalankius, spanguoles, putinus bei šermukšnius vienija vienas bendras vardiklis – jie visi turi daug antioksidantų, sveikatai palankių polifenolių bei įvairiausių flavonoidų. Todėl visas šias uogas dėl savo maistingumo yra verta įtraukti į savo mitybos racioną.
Pavyzdžiui, šaltalankiuose yra daug maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų C, E ir K, taip pat betakarotenų, kurie uogai suteikia oranžinę spalvą.
Tuo tarpu spanguolėse gausu įvairių sveikų vitaminų bei augalinių junginių: „Spanguolės yra geras vitaminų C, E ir maistinių skaidulų šaltinis, pasižymintis priešuždegiminiais junginiais. Kaip ir kitos uogos, spanguolės yra antioksidantų šaltinis, pagal antioksidacinį stiprumą nusileidžiančios tik mėlynėms. Be to, spanguolėse yra vitamino K, mangano ir kitų augalinės kilmės maistinių medžiagų, saugančių nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.“
Parduotuvių lentynose ir lietuviškas derlius
Prekybos tinklo kategorijos vadovė Rūta Genienė pranešime sako, kad parduotuvių lentynose visada stengiamasi turėti vietinių, lietuviškų spanguolių: „Esant sausringoms vasaroms derlius gali būti skurdus, tad siekiant papildomai patenkinti klientų poreikį turime arba latviškų spanguolių, arba vežamės jas iš JAV ir Kanados, kur spanguolės auginamos kultūrinėse plantacijose jau nuo 19 amžiaus.“
Renkantis spanguoles R. Genienė pataria atkreipti dėmesį, kad jos būtų standžia odele, tamsiai raudonos ar rausvos spalvos, neminkštos ir mechaniškai nepažeistos.
Norint, kad uogos kuo ilgiau išliktų tinkamos vartoti, prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė rekomenduoja spanguoles užpilti vandeniu ir laikyti jas šaldytuve, kur šviežios išliks net metus: „Nė viena kita uoga taip ilgai šviežia neišsilaiko, kaip spanguolė. Jas taip pat galima šaldyti ir šaldiklyje laikyti iki 2 metų.
RECEPTAS
Keksui reikės:
300 g spanguolių;
150 g sviesto;
150 g cukraus;
1 vnt. apelsino;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
3 vnt. kiaušinių;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
1 šaukštelio druskos;
250 g miltų;
3 šaukštų grietinės;
3 šaukštų pieno.
Glajui reikės:
1 apelsino (žievelėms ir sultims);
150 g miltelinio cukraus.
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
2. Paruoškite tešlą. Sviestą supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į gilų dubenį. Į jį suberkite cukrų, smulkiai tarkuotas apelsino žieveles, vanilinį cukrų ir išmaišykite elektriniu maišytuvu. Tada įmuškite vieną kiaušinį ir maišykite toliau. Tą patį pakartokite su likusiais 2 kiaušiniais.
3. Į atskirą dubenį suberkite kepimo miltelius, druską, miltus ir išmaišykite. Į dubenį su sviestu įdėkite pusę grietinės, pieno ir miltų bei druskos mišinio. Maišykite elektriniu maišytuvu. Tuomet supilkite likusį grietinės, pieno, miltų mišinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
4. Sumeskite nuplautas ir lengvai nusausintas spanguoles, atsargiai išmaišykite mentele. Apvalią kekso kepimo formą su iškiluma per vidurį ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais (kad būtų lengviau išimti pyragą). Į ją tolygiai sukrėskite tešlą ir pašaukite į orkaitę 50 min. Išėmę iš orkaitės leiskite pyragui atvėsti.
5. Pagaminkite glajų. Į dubenį smulkiai pritarkuokite apelsino žievelių, suberkite miltelinį cukrų, supilkite apelsino sultis ir išmaišykite. Atvėsusį pyragą išimkite iš formos ir gražiai apipilkite glajumi.
Patarimas: jei glajus per tirštas, įpilkite daugiau apelsinų sulčių.
Skanaus!