Taigi, pusryčiai. Rodos, toks mažas ir nekaltas patiekalas. Na ir kas čia tokio, jei jį praleisime ar tiesiog greitosiomis susimesime ką nors į skrandį? Iš tikro apie pusryčius sklando įvairiausių mitų, tačiau šiandien norime pasiūlyti išsivirti košės ir štai kodėl.

Didžiuosi , kodėl pusryčiams verta rinktis košę:

1. Gausu skaidulų. Pilno grūdo košės pasižymi dideliu skaidulų kiekiu. O jos yra tikras gėris! Gerina virškinimą, mažiną blogąjį cholesterolį. Išvis, kasdien rekomenduojama su maistu gauti bent 5–10 g skaidulų. O su puse puodelio košės iškart gauni 3g!

2. Energija. Pilno grūdo košės yra turtingos sudėtingaisiais angliavandeniais. Tokiais, kurie yra lėtai virškinami ir suteikia energijos.

3. Cukraus kiekis kraujyje. Skaidulos naudingos ir dar vienu aspektu – jos sulėtina cukraus įsisavinimą. Vadinasi, padeda šiek tiek kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Tai ypač svarbu sergantiems diabetu.

4. Gausu naudingųjų medžiagų. Tik primename, kad tai galioja pilno grūdo košėms (ne dribsniams, ar tuo labiau manų kruopoms). Nes pilno grūdo košės pagaminamos iš neapdorotų arba mažai apdorotų grūdų. Tad jose išlieka didžioji dalis vitaminų ir kitų maistingųjų medžiagų – baltymų, cinko, geležies, magnio, antioksidantų, vitamino B, vitamino E. Tad ne tik gauni kasdieninės energijos dozę, bet ir papildai savo imuninę sistemą.

5. Padeda kontroliuoti svorį. Skaidulų gausi košė ne tik pagerina tavo virškinimą, bet gali padėti ir siekiant numesti svorio. Juk košė yra soti, maistinga, tačiau kartu ji turi mažai kalorijų ir gerai numalšina alkį. Taigi, rytinė košė suteiks reikalingos energijos, pagerins virškinimą ir bus puikiai subalansuoti pusryčiai siekiant numesti svorio.

Kaip paruošti košę

Kadangi rytais dažniausiai labai skubame, patariame jau iš vakaro užsimerkti pasirinktas kruopas – tas, kurias turite spintelėje ir kurias labiausiai mėgstate: avižas, grikius ar kitas. Avižos labai tinka su šviežiais vaisiais.

Per naktį brinkintą košę galima valgyti šaltą arba lengvai pašildytą – laiko sąnaudos minimalios.