Glitimas sukuria pageidaujamą tekstūrą, todėl gaminiai yra lengvi, purūs ir minkšti. Jis, taip pat padeda išlaikyti drėgmę kepiniuose. Daugelis mūsų net neįtariame, kad esame jautrūs šiems baltymams.

Duoną be gliuteno dažniausiai renkasi dietos besilaikantys, norintys atsikratyti antsvorio, virškinimo problemų, alergijų ar tiesiog mėgstantys sveikai maitintis žmonės. Pirmiausiai – tai sveikesnis pasirinkimas ir kepant duoną namuose dažniau galima eksperimentuoti. Duoną galite pagardinti džiovintais vaisiais, riešutais, sėklomis, žolelėmis, prieskoniais. Linų sėmenys kepiniams be glitimo suteikia šiek tiek lipnumo. Avižos, soros, sojos, kukurūzai, ryžiai, grikiai – visi šie grūdai gali būti traktuojami kaip neturintys glitimo, nes šiuose grūduose esantis gliutenas ir kiti baltymai nesukelia imuninės reakcijos sergantiems celiakija ir žmonėms, netoleruojantiems glitimo.

Duona be gliuteno (glitimo)

Duona

Reikės

550-600 ml vos šilto vandens, 250 g grikių miltų, 150 g ryžių arba migdolų miltų, 100 g kukurūzų krakmolo, 7 g sausų mielių, 2 šaukštai linų sėmenų, 100 g moliūgų ar kitų sėklų, nubrauktas šaukštas druskos arba pagal skonį, kupinas šaukštas cukraus arba medaus.

Gaminimas

Duona

Kruopščiai sumaišykite sausus ingredientus. Įpilkite vandens (pirmiausia 500 ml ir palaipsniui pilkite daugiau, jei ingredientai nenori susijungti) ir šaukštu maišykite, kol gausite vientisą masę be gabalėlių. Tešlą uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą, kad padvigubėtų – apie 30 minučių. Formą reikia iškloti kepimo popieriumi (galima papildomai patepti aliejumi, taip duona lengviau atsitrauks nuo popieriaus). Į ją supilkite tešlą ir vėl leiskite pakilti – taip pat 30 min. Įkaitinkite orkaitę iki 220 oC laipsnių. Įdėkite duoną ir kepkite 50 minučių. Jei per greitai paruduoja, uždenkite aliuminio folija. Po to išimkite duoną iš formos, padėkite ant kepimo grotelių ir kepkite dar 10 minučių. Iškepta duona skleidžia tuščiavidurį garsą, kai bakstelėsime ją iš apačios. Atvėsinkite ant kepimo grotelių.

Duona

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį.

Jolanta Veličkienė, Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja