Receptui – 2 tūkstančiai metų

Kaulų arba kolagenų vadinamas stiprus sultinys dažniausiai yra gaminamas iš jautienos kaulų ir verdamas ne trumpiau kaip 6 valandas, o kartais ruošiamas ir visą parą. Nors pagaminti šį patiekalą nėra paprasta, jis laikomas panacėja kone nuo visų susirgimų.

Žinoma, kaulų sultinio negalima vadinti vaistu nuo visų ligų, vis tik jo naudingosios savybės iš tiesų daro įspūdį. Šiame patiekale gausu vitaminų, mineralų, aminorūgščių (daugiausia želatino ir kolageno pavidalu), jis gerina virškinimo sistemos darbą, smegenų veiklą, stiprina imunitetą, padeda sutvarkyti medžiagų apykaitos procesus ir sumažinti svorį (linolo rūgšties dėka), stabdo uždegiminius procesus organizme, stiprina kaulus ir sąnarius, palankiai veikia odos būklę, nervų sistemą ir miego kokybę.

Manoma, kad šis receptas gimė Kinijoje maždaug prieš du tūkstantmečius ir nuo to laiko jo populiarumas nė kiek nesumenko.

Vis tik svarbu pažymėti, kad šios savybės išgaunamos patiekalą ruošiant ilgai – jei sultiniui naudojate žuvies ar vištos kaulus, būtina virti ne mažiau kaip 6 valandas, o jei jautienos – ne mažiau 12 ir geriau dar ilgiau. Be to, svarbi ir ingredientų kokybė. Dauguma dietologų pabrėžia, kad iš kaulų gaminamam sultiniui verta rinktis aukštos kokybės produktus – žole maitinto gyvulio, be hormonų ar antibiotikų augintų vištų.

Vis dėlto šis patiekalas naudingas ne visiems – gydytojai pabrėžia, kad kaulų sultinys nerekomenduojamas žmonėms, sergantiems tam tikromis ligomis.

Atsargiai tokį sultinį turėtumėte vartoti, jei:
* sergate inkstų ar šlapimo takų akmenlige, inkstų ligomis,
* turite virškinimo sutrikimų,
* aukštą cholesterolį,
* sergate podagra,
* turite širdies ir kraujagyslių ligų.

Kaip paruošti kaulų sultinį?

Kaip jau minėta, svarbiausia čia – kokybiški ingredientai ir gamybos laikas. Vis tik niekas nedraudžia sultinio gardinti mėgiamais prieskoniais ar žalumynais ir paruošti gardų ir originalų patiekalą.

Dalijamės klasikiniu sveikatą stiprinančio sultinio receptu.

Ingredientai:
1,5 kg kaulų, 20 ml maistui tinkamo acto, 1 svogūnas, 1 morka, prieskonių pagal skonį.

Kaip gaminti:
* Kaulus nuplauti, nusausinti ir valandai pašauti į orkaitę kartu su nuvalytomis daržovėmis.

* Paskui daržoves atidėti, o kaulus sudėti į puodą, užpilti vandeniu, supilti actą (jis iš kaulų ištraukia naudingus makroelementus) ir užkaisti.

* Kai sultinys užverda, sumažinti ugnį iki minimumo ir virti ne mažiau kaip 6 valandas, laikas nuo laiko vis pamaišant. Baigiant gaminti vėl užvirinti, sudėti daržoves, prieskonius ir užvirus išjungti ugnį. Perkošti.

* Sultinį vartokite kaip pagrindinį patiekalą pietums ar vakarienei, o galima gerti ir ryte nieko nevalgius.
Be to, jį rekomenduojama užšaldyti ir naudoti gaminant sriubas, padažus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją