Į ką svarbu atkreipti dėmesį

Džiugi žinia – gerti kavą tuščiu skrandžiu nėra nesveika, o skrandis gali prisitaikyti ir apsisaugoti. Tiesa, kartais šis įprotis gali sukelti diskomfortą, o tokiu atveju reikėtų keisti įpročius, rašoma puslapyje huffpost.com.
Moteris, gerianti kavą

„Kava daugeliu aspektu yra naudinga virškinamajam traktui, – teigė Luisvilyje (Kentukio valstija, JAV) gyvenanti gastroenterologė Sunana Sohi. – Gėrimas paprastai peikiamas dėl kofeino, be to, pastaruoju metu į kavą dedama daug cukraus, priedų. Tačiau kava geriama šimtus metų.“

S. Sohi paaiškino, kad kava įvairiai veikia skrandžio rūgštingumo lygį, todėl kai kuriems žmonėms galimi virškinimo sutrikimai; šią problemą nesunku išspręsti – tada reikėtų vengti kofeino arba išgerti kavos puodelį kartu su maistu.

Kava yra rūgštingas gėrimas, be to, pasak gatroenterologės iš Bostono Supriya Rao, „kofeinas stimuliuoja hormoną gastriną, kuris atsakingas už skrandžio rūgšties gamybą“. Gastrinas skatina virškinimą, kita vertus, jis didina skrandžio rūgštingumą.

Galiausiai ir kavos sudėtyje esantys fenoliai veikia skrandžio rūgštingumą.

Kas vyksta, kai skrandyje padidėja skrandžio rūgšties?

„Kavos pH yra maždaug 5, o mūsų skrandžio rūgšties pH yra maždaug 2, tad kava yra rūgštesnė“, – pabrėžė S. Rao. Būtent todėl skrandis turi būti pajėgus atlaikyti rūgštį, kurios gauna su kava.

„Žinoma, viskas priklauso nuo žmogaus, – aiškino S. Sohi. – Viskas, ką suvalgote, skatina skrandžio rūgšties gamybą, tiesiog su kava jos gaminasi daugiau. Jei išgėrus kavos tuščiu skrandžiu atrodo, kad jums išpūtė pilvą, jei pajuntate skausmą viršutinėje pilvo dalyje ar ima pykinti, vadinasi, jums gerti kavos tuščiu skrandžiu nereikėtų.“

S. Rao pritarė: „Per didelis rūgštingumas nebūtinai yra problema, skrandis pajėgus su tuo susidoroti, be to, skrandyje yra daug gleivių, kurios jį saugo. Svarbiau tai, kad stemplė nepajėgi atlaikyti tokio rūgšties poveikio. Didelio pavojaus nebus, kava opų nesukelia, tiesiog gali kilti nemalonių pojūčių.“

Šią teoriją patvirtino keli tyrimai, vienas iš kurių aprašytas leidinyje „Library of Medicine“. Kaip rašoma tyrime, kava gali turėti įtakos apatinio stemplės sfinkterio atsipalaidavimui, o tokiu atveju maistas patenka į stemplę ir sukelia rėmenį.

„Svarbu atminti, kad jei turite problemų su virškinimu, pilvo pūtimu, padidėjusiu skrandžio rūgštingumu (net jei nejaučiate, kad rūgštis kyla, tačiau gydytojai jums yra minėję, kad turite tokią problemą), tai vis dėlto kavą reikėtų vartoti po maisto ir ne po mažo užkandžio, o po pusryčių, po pietų, tai yra, didesnio valgio, kad nesuketų virškinimo trakto problemų“, – akcentuoja sveikos mitybos specialsitė, dietistė Vaida Kurpienė.
Geria kavą

Specialistė rekomenduoja kavos išgerti iki 2 puodelių per dieną. Skaičiuojama, kad vienas puodelis yra 250 mililitrų. Tad jei geriate espreso, puodelių gali susidaryti daugiau. Nes kofeino kiekis stipriai priklauso nuo to, kiek kavoje yra vandens. Kuo daugiau vandens, tuo didesnis ir kofeino kiekis. Paskutinį puodelį rekomenduojama išgerti iki 15 valandos. Todėl, kad kofeino veikimo ciklas yra ganėtinai ilgas – 5–6 valandos.“

Kai kada kava sukelia mažiau rūgštingumo

* Pasak S. Rao, kava su pienu, tarkime, kapučinas, mažina pH lygį.

* Kavoje be kofeino yra gerokai mažiau kofeino, o kadangi įrodyta, kad skrandžio rūgšties gamybą skatina būtent kofeinas, kava be kofeino turėtų sumažinti skrandžio rūgšties.

* S. Rao pastebi, kad tamsios pupelės mažiau skatina rūgštingumą nei šviesios: „Tamsios pupelės yra ilgiau skrudinamos, todėl jos netenka daugiau rūgšties.“

* Įdomu tai, kad ir šalta kava yra mažiau rūgštinga. Taip teigiama Thomo Jeffersono universiteto mokslininkų tyrime, išpublikuotame žurnale „American Chemical Society“.

„Šalta kava buvo mažiau rūgšti nei karšta iš tokių pačių pupelių. Pastebėta, kad, didėjant skrudinimo temperatūrai, mažėjo visų pupelių rūšių titruojamasis rūgštingumas (TR). Padidinus skrudinimo temperatūrą, TR skirtumai tarp šaltos ir karštos kavos šiek tiek didėjo, tai rodo, kad skrudinimas turi įtakos ekstrakcijos procesams“, – rašoma tyrime.

* Galiausiai, jei išgėrus kavos tuščiu skrandžiu jaučiate virškinimo sutrikimų, rinkitės kitokį kofeino turintį gėrimą, pvz., arbatą.

„Žalioji ir juodoji arbatos turi daug privalumų, – teigė S. Sohi. – Jose mažiau kofeino, bet jos mažiau rūgština, todėl pamėginkite gerti jas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)