Ekspertai sutaria, kad gerti alkoholį per karščius – pats blogiausias pasirinkimas. Tiesa, apskritai jo gerti nepatariama.

Įrodyta, kad alkoholis yra diuretikas, o tai reiškia, kad jis didina šlapimo gamybą ir taip iš organizmo šalina vandenį.

Pasak Amerikos Raudonojo Kryžiaus, „tai ypač pasakytina apie alų, kuris dehidratuoja organizmą“.

Be to, pasak Flushingo ligoninės medikų, „kūno temperatūrą reguliuoja pagumburio liauka. Alkoholis sulėtina pagumburio veiklą, todėl jei kūnas ir taip yra įkaitęs dėl karščio, dėl alkoholio poveikio organizmas manys, kad jam dar karščiau“.

2. Kava ir arbata

Pasak Mayo klinikos atstovų, „kaip cheminė medžiaga, kofeinas didina šlapimo gamybą, o tai reiškia, kad kofeinas yra diuretikas.

Tačiau dauguma tyrimų rodo, kad kofeino turinčiuose gėrimuose esantis skystis atsveria tipiško kofeino kiekio diuretinį poveikį.“

Tačiau visa tai priklauso nuo to, kiek jūsų organizmas pripratęs prie kofeino.

Jei kasdien geriate kavą ar arbatą ir nepamirštate didelio kiekiu vandens, tikriausiai galite saikingai vartoti šiuos gėrimus per karščius.

Tačiau jei jūsų organizmas jautrus kofeinui, jis gali turėti didelį dehidratuojantį poveikį.

3. Gazuoti gėrimai
Coca cola

Soda taip pat turi kofeino, todėl jos taip pat reikėtų vengti. Be to, gazuotuose gėrimuose paprastai būna labai daug cukraus, o tai, kaip rodo tyrimai, gali lemti dar didesnę dehidrataciją.

„Taip greičiausiai yra dėl cukraus ir vandens sąveikos ląstelėse“, – aiškina „Medical News Today“.

„Didesnis suvartojamo cukraus kiekis verčia organizmo ląsteles pernešti daugiau vandens ir padidina šlapinimąsi.“

Iš tiesų 2016 m. liepos mėn. žurnale „American Journal of Physiology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad gaivieji gėrimai didina dehidrataciją ir inkstų pažeidimus.

4. Energetiniai gėrimai

Ir vėl minime kofeiną.

„Kai kuriuose energiniuose gėrimuose yra daug daugiau kofeino nei standartinėse kavos, arbatos ar gaiviųjų gėrimų porcijose“, – įspėja CDC.

Juose taip pat gali būti dar daugiau cukraus nei gaiviuosiuose gėrimuose.

Tačiau nepamirškite, kad energiniai ir sportiniai gėrimai yra du skirtingi dalykai.

Pastarųjų sudėtyje yra elektrolitų, kurie gali „pakeisti su prakaitu prarandamą druską ir mineralus“, pažymi Raudonasis kryžius.