aA
Nuo seno lietuviai duoną ne tik mėgo, bet ir garbino. Ji būdavo laikoma ir sveikatos šaltiniu, ir namų gelbėtoja, ir maitintoja. Tradiciškai vasario 5-ąją yra minima šv. Agotos – Duonos – diena, tačiau per daugybę metų keitėsi ne tik šio kepinio receptūra, bet ir požiūris į jį. Pasigirsta raginimų, jog duoną netgi derėtų išbraukti iš mitybos raciono, tad kaip yra iš tikrųjų?
Duona
© Asmeninio archyvo nuotr.

Paslaptis slypi ne skonyje, o sudėtyje

Dauguma be duonos riekelės neįsivaizduoja savo pusryčių, pietų bei vakarienės stalo ir valgo ją kiekvieną dieną. Kaip teigia sveikos gyvensenos puoselėtoja ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė, duonos vengti tikrai nereikėtų – viskas priklauso nuo to, kokią duoną valgome ir ką ant jos dedame.

Duona gali būti ir sveikatai žalingas, ir naudingas produktas, todėl, visų pirma, būtina vertinti jos sudedamąsias dalis. Sveikatai mažiau palankūs yra tie duonos gaminiai, kurie pagaminti iš šlifuotų arba perdirbtų ir išvalytų grūdų. Taip pat nieko gero nereikėtų tikėtis iš duonos, kurioje apstu nenaudingų sudedamųjų dalių, tokių kaip nenatūralus raugas, įvairūs standikliai, kildikliai“, – sako A. Matulevičiūtė.

Teisingiausias pasirinkimas, anot A. Matulevičiūtės, yra viso grūdo duona. „Surasti absoliučiai tobulos sudėties duoną gali būti tikras iššūkis, tačiau jei jau renkamės ne kepimą namuose, siūlyčiau pirmenybę teikti įdomesnėmis sudedamosiomis dalimis pasižymintiems duonos gaminiams. Pavyzdžiui, renkantis duoną, gamintą iš pupų miltų, praturtiną skaidulomis ir įvairiomis daržovėmis, galime tikėtis kur kas geresnės maistinės vertės“, – įsitikinusi maisto žinovė.

Vis dėlto rasti sveikesnių duonos alternatyvų parduotuvių lentynose šiandien – ypač paprasta. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, norint nepasimesti tarp asortimento gausos, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į ženklinimą.

„Sveikatai naudingus maisto produktus, taip pat ir duoną, galima nesunkiai atskirti iš „Rakto skylutės“ simbolio. Toks sutartinis žymėjimas rodo, kurie produktai savo sudėtyje turi mažiau cukraus, druskos, riebalų ir yra sveikesnis pasirinkimas. Pavyzdžiui, šiuo simboliu yra žymima bemielė duona su pilno grūdo miltais, kvietinė duona ar duonelės su daigintais rugiais, be pridėtinio cukraus“.

Dėmesys ir simpatijos – duonai su pagardais

Siekiant įtikti besikeičiančiam vartotojų skoniui ir gyvenimo būdui, parduotuvių lentynose vis dažniau galima atrasti duonos su pačiomis įvairiausiomis sėklomis. Pasak A. Matulevičiūtės, sėklos išties yra sveikatai vertingas produktas, todėl būdamos vieno ar kito produkto sudėtyje, mums tarsi sufleruoja, jog tai yra sveika.

„Iš tiesų, sėklų pagardai duonoje yra labai sveikintinas pasirinkimas, tačiau vis tiek pirmiausia siūlyčiau atkreipti dėmesį į kitas sudedamąsias dalis. Jei sudėtyje matote galybę kancerogenų, sėklos čia jau nepadės“.

Tiesa, pašnekovė perspėja, jog sėklose yra nemažai riebalų ir nors jie yra naudingi, tačiau kai kuriems žmonėms, itin besirūpinantiems kūno linijomis, duoną su sėklomis reikėtų vartoti saikingai.

Viso grūdo duona
Viso grūdo duona
© Organizatorių nuotr.

Kaip neapsigauti ieškant šviežiausio kepinio?

Atsispirti šviežiai, dar garuojančiai duonai nėra lengva – ji paperka savo skleidžiamu aromatu. Pasak A. Matulevičiūtės, jei yra galimybė rinktis, tai prioritetas visuomet turėtų būti teikiamas ką tik iškeptai duonai.

Taip pat sveikos mitybos ekspertė ragina atkreipti dėmesį į duonos porėtumą, kitaip sakant, duonos tarpelius, kurie, kaip esame įpratę manyti, nebūtinai susiję su kepinio šviežumu, tačiau yra svarbus ženklas netoleruojantiems glitimo.

„Porėtumas duonoje yra glitimo gijų ir jų išsiplėtimo rūgimo bei kepimo metu rezultatas. Glitimas randamas kvietinių, ruginių ir dar keleto kitų kruopų sudėtyje. Paplitus nuomonei, jog glitimas yra žalingas sveikatai, jo atsisako vis daugiau žmonių. Tačiau tai nebūtinai yra teisingas sprendimas tiems, kurie iš tikrųjų nėra alergiški glitimui. Tiesa ta, kad kai kurios kepyklos, ieškodamos išeičių, kaip patenkinti beglitimių kepinių poreikį ir sutaupyti, naudoja kitas žalingas medžiagas, tokias kaip krakmolas, jam pakeisti. Tokie produktai yra ypač žalingi ir jų reikėtų vengti“, – įspėja A. Matulevičiūtė.

Aida Matulevičiūtė
Aida Matulevičiūtė
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(46 žmonės įvertino)
3.0435
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Raudona ar balta mėsa: ką privalome žinoti ne tik renkantis, bet ir gaminant (5)

Visais laikais mėsa ir jos gaminiai kėlė daugybę diskusijų. Tiesa, mitybos specialistai tikina,...

Naujausio tyrimo išvadose paskelbta – ar iš tiesų kavą gerti sveika? (65)

Taip, sveika . Tad negaiškite, įsipilkite į puodelį kvapnaus gėrimo, o po to dar kartą ir net...

Cinamonas: ko apie šį prieskonį dar nežinojote (19)

Žiemą vis dažniau ir dažniau iš prieskonių spintelių traukiame kvapnųjį cinamoną. Šaltu oru...

Ar iš tiesų žinote, kuo skiriasi žaliosios ir juodosios alyvuogės? (56)

Žmonėms patinka skirtingas maistas - tai nieko keisto. Tačiau yra produktų, kuriuos vieni tiesiog...

Mokslų daktarė: maisto produktai, kurie didina libido ir malonius pojūčius sekso metu (70)

„Norėčiau kažko skanaus“ „Ką paruošti romantiškai vakarienei?“ „Kodėl sumažėjo...

Top naujienos

Užkalnis. Pagaliau idealūs rinkimai viskuo besiskundžiantiems (84)

Lietuvoje viskas eina geryn. Ne tik atlyginimai kyla, nedarbas krenta, vis daugiau namų statoma, bet...

„Nutylėta žinia“: svarbaus vizito metu JAV žengtas dar vienas žingsnis dėl Venckienės išlaisvinimo (577)

Vasario 7 dieną Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Senate ir Atstovų rūmuose kartu su Baltijos...

Švedijos finansų inspekcija: kaltinimai „Swedbank“ yra labai rimti papildyta (80)

Žiniasklaidos reportaže išsakyti kaltinimai „Swedbank“ , esą bankas yra susijęs su „Danske...

Korupcijos byloje skamba pirmieji sprendimai dėl kardomųjų priemonių teisėjams papildyta 13:35 val.  (1579)

Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį toliau teikiami prašymai suimti teisėjų korupcijos...

Lietuviams kelionė mikroautobusu iš Olandijos virto pragaru: išsekęs vairuotojas vos nepražudė (44)

Dažnai tenka keliauti į užsienį autobusais arba lėktuvais, nes dirbu turizmo sferoje, tačiau...

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir papirkimu papildyta (112)

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui teisėsauga...

Beprotiškai skanus ir lengvai pagaminamas vyšnių pyragas (3)

Italai labai mėgsta vyšnias ir turi posakį „una ciliegia tira l’altra“ (liet. viena vyšnia...

Lenkijos vienuolyno vyresnioji: kunigai lytiškai išnaudoja vienuoles (91)

Po beprecedenčio popiežiaus Pranciškaus pripažinimo lenkų aukšto rango vienuolė pirmą...

Įžvelgia valdžios gudrybę: siūlymas įmonėms didžiąją dalį pelno skirti neįgaliesiems – pinigų nusavinimas (6)

Seimas ketina įpareigoti neįgaliuosius įdarbinančias įmones didžiąją dalį savo pelno –...

Unikauskas įvertino pipirus: žinodami 6 faktus, juos vartosite žymiai dažniau (6)

Pipirai kovoja su nutukimu, todėl puikiai tinka sergantiems diabetu. Be to, juose esantis piperinas...