Atsiųstame pranešime „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi patarimais, ką valgyti ir kuo gaivintis per kaitrą.

Eksperto teigimu, karštomis dienomis greičiausiai atsigaivinti padės mėtos, aštresni pipirai, šilta sriuba ir arbūzas. Organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti naudingiausi yra kokosai ir agurkai – būtent šie produktai pasižymi maistinėmis savybėmis, kurios labiausiai prisideda prie skysčių kiekio išlaikymo. Tuo metu medžiagų apykaitai gerinti labiausiai pagelbės špinatai, kurie naudingi tinkamam kraujospūdžiui palaikyti, ir ciberžolė, kuri pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gerina medžiagų apykaitą.

„Oro temperatūrai pakilus virš 26 laipsnių, daugelis kaipmat pajunta papildomą krūvį organizmui ir skubiai ieško, kuo atsigaivinti. Tokiomis dienomis dažniausiai patariama rinktis nekoncentruotus gėrimus, kurių pagrindą sudaro vanduo, o valgiui – liesesnius patiekalus. Paprastai žmonės linkę gaivintis šaltesniais gėrimais, tačiau neretai rizikuoja persišaldyti. Visgi praktika rodo, kad kai kurie specialiai paruošti karšti ar aštresni patiekalai gali padėti atsigaivinti ne ką mažiau nei šalti“, – teigia maisto gamybos ekspertas.

Jis tvirtina, kad vakare nereikėtų vengti valgyti šiltų sriubų, kurios paskatina gausesnį momentinį prakaitavimą, tačiau organizmą atvėsina ilgesniam laikui. O jei tingisi virti sriubas ar nemėgstate aštriai valgyti, geriausiai atsigaivinti padės arbūzai. Arbūzuose esanti amino rūgštis citrulinas sumažina kraujagyslių sienelių spaudimą, taip užtikrina geresnę kraujo cirkuliaciją ir leidžia organizmui greičiau atvėsti.

„Užklupus karščiams, priešingai nei įprasta manyti, atsigaivinti greičiau padės ir aštresni, ir net karšti patiekalai. Pavyzdžiui, aštresniuose čili pipiruose yra daug kapsaicino – medžiagos, suteikiančios pipirams aštrumą, kuri patekusi į organizmą sukelia gausesnį prakaitavimą, o tai padeda organizmui atvėsti. Tuo metu net šiltesnis mėtos nuoviras gali būti labai tinkamas gėrimas karštais vakarais prieš miegą – jis ne tik padės atsigaivinti, bet ir veiks raminančiai“, – teigia A. Poleninas.

Anot jo, karštomis dienomis patariama vengti angliavandeniais gausių patiekalų ir produktų – jie apsunkina organizmą, nes yra sunkiau virškinami. Tą patį galima pasakyti ir apie mėsos bei alkoholio produktus. Apskritai karštomis dienomis rekomenduojama rinktis lengvesnių patiekalų meniu ir vengti persivalgymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)