Tiesą sakant, nesvarbu, kokio amžiaus esate, maistą reikia rinktis atsakingai. Tačiau kai pasiekiate tam tikrą amžių, jūsų organizmas negali priimti bet kokio šlamštmaisčio taip, kaip galėjo tuomet, kai jūs buvote dvidešimties. Tad jeigu norite išsaugoti aštrų protą ir gerą imuninę sistemą, valgyti turite štai šiuos produktus:

1. Obuoliai


Visi žinome, kad obuoliai – sveikas pasirinkimas. Turint tai galvoje, rinkitės ekologiškus obuolius, kuriuose nėra kenksmingųjų pesticidų. Obuoliai gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, kraujo spaudimą ir cholesterolį. Be to, tai puikus vitamino C, kalio, ląstelienos ir antioksidantų šaltinis.

2. Morkos

Morkos

Morkos superprodukto sąvokai suteikia naują reikšmę. Jos gali padėti viskam, pradedant odos priežiūra, regėjimu, burnos sveikata, cholesteroliu, kraujo spaudimu, imunine sistema ir virškinimu, ir baigiant vėžinių susirgimų prevencija. Ir visa tai dėl jose esančio beta karoteno, ląstelienos, vitaminų (A, C, E, K, B8), taip pat mineralų (kalis, varis, magnis, geležis) ir antioksidantų.

3. Burokėliai

Salotos su burokėliais

Juos galite tarkuoti, gerti jų sultis, virti sriubas ar netgi kepti ant grotelių. Burokėliai yra puikus vitaminų A ir C šaltinis, taip pat jie turtingi tokių mineralų kaip kalcis, manganas, kalis ir geležis. Dar juose yra folio rūgšties ir ląstelienos. Burokėliuose daug antioksidantų, o tai gali sumažinti kraujo spaudimą, užkirsti kelią kai kurioms vėžio formoms bei silpnaprotystei. Kadangi burokėliuose nedaug kalorijų, jie puikiai tinka tiems, kas nori numesti svorio.

4. Mėlynės


Mėlynėse daug galingų antioksidantų ir tirpių skaidulų. Jos padeda optimizuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažina blogojo cholesterolio kiekį. Mėlynėse gausu vitaminų C ir K, taip pat mangano. Paprasčiausia pagardinkite šiomis uogomis avižinę košę, graikišką jogurtą ar vaisių salotas. Taip pagerinsite skonį ir savo sveikatą.

5. Riešutai


Pamirškite bulvių traškučius ir krekerius, verčiau pasiimkite su savimi šiek tiek migdolų, lazdyno, žemės, graikinių ar bet kokių kitų jums patinkančių riešutų. Taip pat galite iš jums patinkančių riešutų pasidaryti mišinį ir juo pagardinti savo avižų košę ar salotas. Riešutuose yra daug baltymų, Omega-3 riebalų rūgščių, taip pat antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Šis produktas gali pamažinti blogojo cholesterolio kiekį, padėti mesti svorį, stabdyti uždegiminius procesus, užkirsti kelią infarktui ir insultui, pagerinti virškinimą. Tačiau neturėtumėte per dieną suvalgyti daugiau nei saujos riešutų, mat jie labai kaloringi.

6. Juodasis šokoladas


Vos 30–60 gramų juodojo šokolado per dieną gali padėti pamažinti kraujo spaudimą ir blogojo cholesterolio kiekį, užkirsti kelią širdies ligoms, apsaugoti odą nuo kenksmingo saulės poveikio ir pagerinti smegenų funkciją. Juodasis šokoladas turi daug ląstelienos, geležies, magnio, vario, kalio, fosforo, cinko, seleno ir mangano. Kadangi juodasis šokoladas skatina endorfinų išsiskyrimą, jį valgant gerėja nuotaika.

7. Avižų košė


Avižų košėje yra daug baltymų ir tirpių skaidulų, mangano, fosforo, cinko, seleno, geležies, taip pat B grupės vitaminų. Tai idealūs pusryčiai, kuriuos galima pagardinti šviežiais ar džiovintais vaisiais bei riešutais. Avižų košė teigiamai veikia virškinimą, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir cukraus kiekį kraujyje, padeda mesti svorį ir palengvina situaciją esant vidurių užkietėjimui. Jeigu norite pagerinti skonį ir maistinę vertę, valgykite ją kartu su graikišku jogurtu.

8. Kriaušės


Kriaušės puikiai tinka žmonėms per penkiasdešimt, nes jose gausu tirpių skaidulų, vitamino C, folio rūgšties, kalio ir antioksidantų. Be to, kriaušės labai skanios, ar ne? Kriaušėmis galite mėgautis be jokio sąžinės graužimo, nes šis vaisius padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir užkirsti kelią diabetui.

9. Bolivinė balanda


Bolivinė balanda yra pamėgtas vegetarų ir veganų maistas, tačiau kiekvienas turėtume įtraukti šį produktą į savo mitybą ir pasinaudoti jo teikiama nauda. Bolivinėje balandoje gausu antioksidantų, vitaminų, mineralų ir dietinės ląstelienos. Taip pat šis produktas puikiai tinka tiems, kurie jautriai reaguoja į glitimą, nes jo čia visiškai nėra. Bolivinėje balandoje daug vitamino B2, magnio, geležies, fosforo, vario ir svarbios amino rūgšties l-lizino. Tai teigiamai veikia širdies sveikatą, žarnyną, kaulus, padeda mesti svorį ir yra puiki prevencija nuo vėžio bei diabeto.

10. Lašiša


Ką gi, tikrai negalime visą dieną valgyti vien tik vaisius ir daržoves. Tad štai jums tikras skanėstas. Lašiša yra skani, be to, turi labai daug Omega-3 riebalų rūgščių. Jos mažina kraujo spaudimą ir užkerta kelią infarktui, taip pat teigiamai veikia smegenų funkciją, odą, regėjimą, gali užkirsti kelią vėžiniams susirgimams. Šiame produkte taip pat gausu vitaminų B6, B12, D, seleno, kalio ir cholino.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)