Cukinijų nauda akims, odai ir imunitetui

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cukinijos ne tik turtingos maistinėmis medžiagomis, bet gali padėti ir svorio kontrolei, nes jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą.

„Cukinijos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, taip pat vitaminais C, A, E, B6 ir B2. Be to, cukinijos vertingos dėl karatinoidų: liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino. Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų: katarkatos, glaukomos progresavimą. Tradiciškai manome, kad karatinoidų gausu tik morkose, tačiau jų yra ir cukinijose: liuteinas ir zeaksatinas saugo akis ir nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio. Vasarą aktualu pasirūpinti ne tik akimis, bet ir oda: beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. Kripkoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio“, – teigia gydytoja dietologė.

Vasara itin palanki cukinijų derliui

Pasak prekybos tinklo kategorijos vadovės Marianos Markevičienės, cukinijos – vienas iš populiariausių šios vasaros pasirinkimų: „Ekologiškai užaugintas cukinijas mielai perka šeimos su mažais vaikais, nes tai viena iš pirmųjų daržovių, kurios duodamos net kūdikiams. Be to, cukinijos, kaip ir baklažanai, mėgstama daržovė grilinimui, o jos griežinėliai maunami ir ant iešmelių tarp mėsos, kepant šašlykus. Šiuo metu jos dar populiaresnės, nei praėjusiais metais, o ir ši vasara itin palanki cukinijų derliui – šilta ir drėgna, tad Lietuvoje jos auga labai sėkmingai. Ne sezono metu jaunas cukinijas importuojame iš Ispanijos ir Nyderlandų.“

Ruošiant patiekalus vaikams kategorijos vadovė pataria cukinijų odelę nulupti, bet suaugusieji tikrai gali jas valgyti ir su odele. „Odelė padeda išlaikyti griežinėlių formą, tad kepant ant griliaus jie neištęžta. Jei cukiniją pjaustote į salotas, tada galite ją ir nulupti“, – pataria specialistė.

Vienos nepretenzingiausių daržovių

Nors cukinija, kitaip dar vadinama vasariniu moliūgų, – viena pigiausių lietuviškų daržovių, ji dera tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, tiek ir skanaujama viena blynelių ar makaronų pavidalu. Jaunos cukinijos gardžios ir termiškai neapdorotos, o patiekalų su jomis gausa tikrai įspūdinga.

Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, iš cukinijų galima pagaminti begalę patiekalų. „Net jei atrodo, kad cukinijos jums nusibodo, tai turbūt todėl, kad gaminate iš jų tuos pačius patiekalus. O juk tokia įvairovė – iš šių daržovių galime pasigaminti įvairiausių troškinių, salotų, suktinukų, apkepų su daržovėmis, ryžiais ar sūriu. Taip pat galima išsivirti sriubų, išsikepti blynelių ir pyragų. Pabandykite kepti lazaniją, pakeitę makaronų lakštus plonai pjaustytomis cukinijų juostelėmis, o dalį bulvių tarkių pakeitę tarkuota cukinija – gardžiuositės sveikatai palankesniu bulvių apkepu. Na, o gamindami mėsos maltinukus galite į juos įtarkuoti cukinijos – bus sultingi ir skanūs“, – pataria L. Barčaitė.

Iš cukinijų galite paruošti dar vieną puikų patiekalą – cukinijų makaronus, tam sugaišę vos kelias minutes. „Prireiks daržovių skustuko arba specialios spiralinės pjaustyklės – ji tiks dailiomis spiralėmis supjaustyti morkoms, ridikams, agurkams ir jaunoms cukinijoms. Tačiau jei neturite nė vieno įrankio, tiesiog supjaustykite jauną cukiniją išilgai plonomis juostelėms ir tuomet jas dar pasmulkinkite šiaudeliais“, – dalinasi patirtimi kulinarijos technologė.

Maisto technologė pataria jaunų cukinijų odelių nelupti, nes jose gausu naudingų medžiagų: „Nevirkite ar nekepkite cukinijų makaronų pernelyg ilgai, kad nevirstų koše: užteks dviejų ar trijų minučių, o druska pabarstykite tik jau baigiant kepti. Be to, cukinijų makaronai, pagardinti prieskoniais, yra skanūs ir termiškai neapdoroti.“

„Rimi“ siūlo pasigaminti cukinijų makaronų su vištiena, špinatais ir sūriu.

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

2 vištos krūtinėlių
1-2 jaunų cukinijų
2 šaukštų aliejaus
3 česnako skiltelių
2 puodelių mažųjų špinatų
2 šaukštų tarkuoto fermentinio sūrio
Druskos, pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Įtrinkite vištos krūtinėles prieskoniais ir iškepkite orkaitėje. Atvėsinkite,
supjaustykite kubeliais.

2. Susipjaustykite cukinijų makaronus.

3. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus, suberkite susmulkintas česnako skilteles,
apkepkite jas ne ilgiau kaip pusę minutės, tada sudėkite špinatus, pamaišykite,
palaukite, kol jie subliūkš.

4. Sudėkite į keptuvę cukinijų makaronus ir keptos vištienos gabalėlius, viską pakepkite
dar 1-2 minutes, kad cukinijų makaronai tik sušiltų.
5. Patiekite apibarstę sūriu.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)