XIX a. gyvenimo akimirkas atkuriančiame Pakruojo dvare valgomoms gėlėms taip pat skiriamas didelis dėmesys: čia vykstančiame Vasaros gėlių festivalyje jas galima išvysti gėlių kompozicijose, paskanauti vietinės karčemos patiekaluose.

Kai kurios gėlių rūšys gali ne tik suteikti patiekalui išskirtinį skonį ir išvaizdą, bet ir papildyti jį naudingosiomis medžiagomis. Valgomų gėlių sąrašas gana platus – dalijamės keliais receptais gurmaniškam įkvėpimui.


Medetkas turbūt kiekvienas pažįsta iš ryškiai oranžinių ir geltonų žiedų. Šias vienmetes gėles labai mėgsta ne tik bitės ir drugeliai, bet ir virtuvės šefai, mat medetkos pasižymi išskirtiniu, kiek citrusiniu skoniu. Valgiui naudojami tik medetkų žiedlapiai, kurie suteikia įdomaus skonio šviežioms salotoms, sriuboms, ryžių patiekalams.

Greipfrutų salotos su medetkomis

Ingredientai:
Salotoms:

kelios saujos gražgarsčių,
1 apelsino,
1 greipfruto,
4-6 medetkų žiedų,
1 avokado,
mėgstamų žalumynų.

Užpilui:
1 apelsino sulčių,
2 v. šaukštų tahini pastos,
1 v. šaukšto medaus,
1 išspaustos skiltelės česnako.

Puošimui: 1 medetkos žiedlapių.

Gaminimo eiga:

* Nulupkite ir susmulkinkite apelsiną, greipfrutą ir avokadą. Susmulkinkite žalumynus.

* Atskirkite žiedlapius nuo medetkų žiedų. Sumaišykite visus salotų ingredientus.

* Pasiruoškite užpilą, užpilkite juo salotas ir dar kartą gerai sumaišykite. Papuoškite patiekalą medetkų žiedlapiais. Skanaus!

Nasturtos

Nasturtos – dar viena vienmetė gėlė, kuri ne tik nuostabiai atrodo darželiuose, bet ir turi puikių skoninių savybių. Nasturtų žiedai būna skaisčių spalvų, nuo ryškiai rožinės iki auksinės ir oranžinės. Tai viena plačiausiai panaudojamų valgomų gėlių – maistui gali būti naudojami ne tik nasturtų žiedlapiai, bet ir lapeliai, stiebai ar netgi sėklos. Suteikia patiekalams lengvą pipirinį prieskonį.

Skrudintų burokėlių, rikotos ir nasturtų salotos

Ingredientai:

Salotoms:
3 švieži burokėliai,
125 g rikotos arba ožkų pieno sūrio,
pora saujų špinatų,
pora saujų gražgarsčių,
1 smulkintas šalotas.

Užpilui:
60 ml alyvuogių aliejaus,
pusės citrinos sultys,
2 v. šaukštai prancūziškų garstyčių, d
ruska ir pipirai.

Puošimui: 12 nasturtų žiedų.

Gaminimo eiga:

* Burokėlius aptepkite alyvuogių aliejumi ir skrudinkite orkaitėje 220 laipsnių temperatūroje apie 45-60 min.

* Atvėsusius burokėlius nulupkite ir susmulkinkite riekutėmis.
*
Sumaišykite visus salotų ingredientus. Pasiruoškite užpilą, užpilkite juo salotas ir dar kartą viską gerai permaišykite. Puoškite nasturtų žiedais ir skanaukite.

Monardos

Monardos – tai mėtų šeimos augalas, kuris visą vasarą žydi nuostabių spalvų žiedais. Jų skonis ir kvapas šiek tiek primena raudonėlius bei čiobrelius.

Naminė duona su monardų žiedlapiais

Ingredientai:
360 g pilno grūdo kvietinių miltų,
165 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
350 ml šilto vandens,
8 g sausų mielių,
sauja monardų žiedlapių,
2 v. šaukštai medaus,
2 v. šaukštai sviesto,
1 šaukštelis druskos,
1 kiaušinis.

Gaminimo eiga:

* Dubenyje sumaišykite mieles, vandenį ir sviestą, suberkite miltus ir monardų žiedlapius. Išminkykite tešlą ir palikite kambario temperatūroje pakilti, pridengę dubenį rankšluosčiu.

* Maždaug po valandos tešlą gerai perminkykite, padalinkite į dvi dalis ir suformuokite du kepalus. Palikite dar 20 min. pakilti (pridenkite sudrėkintu virtuviniu rankšluosčiu).

* Paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu, dekoruokite monardų žiedlapiais. Kepkite duoną 200 laipsnių Celsijaus temperatūroje apie 45 min.

Našlaitės

Prekybos centro „Iki“ atstovė Vaida Juodkazienė kviečia į mitybą įtraukti ir našlaites. Šios gėlės patiekalams ne tik suteikia išskirtinį skonį ir juos papuošia, bet kartu padeda organizmui kovoti su įvairiomis ligomis. Našlaičių arbata lengvina atsikosėjimą, atpalaiduoja gleivinę ir valo kraują. Šios gėlės nepatenka į alergenų sąrašą, todėl jų gali paragauti visi.

„Sakoma, kad našlaitės skatina apetitą, todėl jos puikiai pagardina daržovių ar mėsos patiekalus. Be to, ryškiaspalvės gėlės tinka dekoruoti bei aromatizuoti įvairius kepinius ar desertus. Tam gali būti naudojami švieži arba džiovinti, liofilizuoti, našlaičių žiedai“, – sako V. Juodkazienė.
Ekspertė dalijasi gaivių salotų su našlaitėmis receptu, šios puikiai tiks prie pagrindinio mėsos ar žuvies patiekalo.

Našlaičių salotos

Jums reikės (2 asm.):
1 agurko
200 g špinatų
100 g gražgarsčių
Saujos našlaičių žiedų
2 v. š. citrinų sulčių
1 a. š. alyvuogių aliejaus
Pipirų, druskos

Paruošimas:

* Agurką, špinatus ir gražgarstes smulkiai supjaustykite.

* Atskirai sumaišykite citrinų sultis, aliejų ir prieskonius. Supjaustytas žoleles sumaišykite su gautu užpilu ir našlaičių žiedais.

Nuodingos gėlės

Valgomų gėlių sąrašas gana platus. Be jau paminėtųjų įvairiems patiekalams ruošti tinka chrizantemos, kiaulpienės, serenčiai, rožės, žibuoklės, gvazdikai, dobilai, rugiagėlės.

„Tačiau jokiu būdu nebandykite ragauti hortenzijos žiedų, nes juose gausu nuodingų medžiagų, kurios gali sukelti traukulius, sąmonės praradimą ar netgi mirtį. Savo patiekaluose jokiu būdu nenaudokite ir rusmenės. Viršutiniuose šios gėlės lapuose gausu medžiagų, naudojamų medicinoje, tačiau suvartotos didesniais kiekiais gali sukelti pykinimą ir vėmimą. Nuodingomis gėlėmis taip pat laikomos puansetijos, pentiniai, oleandros, rododendrai ir kalmijos“, – įspėja maisto ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją