aA
Jau šį savaitgalį švęsime Velykas, kurios tiesiog neįsivaizduojamos be įvairiaspalvių margučių, stipriausio kiaušinio paieškų ir ridenimo varžybų. Žymiai rečiau prisimename, kad šiai pavasariškai šventei būdavo ruošiamasi ir kepant tradicinius Velykų pyragus.
Tradiciniai Velykų pyragai: saldžioji pynutė ir Velykų boba
© Shutterstock

Prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič siūlo atsigręžti į lietuviškas tradicijas ir šioms Velykoms pasigaminti saldžią pynutę ir Velykų boba vadinamą pyragą, rašoma pranešime spaudai.

Tradicijomis kvepianti Velykų boba

Pasak istorikų, Velykų bobos receptų galima aptikti dar XIX amžiaus ir senesniuose šaltiniuose. Tačiau tikrieji receptai yra perduodami iš lūpų į lūpas: tikėtina, kad paklausę senolių apie šį pyragą, sulauktumėte ne tik recepto, bet ir naudingų patarimų bei kulinarinių paslapčių. Jei recepto nežinote, N. Juchnevič siūlo išbandyti būtent šį Velykų bobos receptą, kuris tikrai nenuvils susirinkusių svečių.

Tradiciniai Velykų pyragai: saldžioji pynutė ir Velykų boba
© Shutterstock nuotr.

Reikės:

150 g sviesto
230 ml šilto pieno
3 kambario temperatūros kiaušinių
540 g miltų
90 g cukraus
žiupsnelio druskos
20 g sausų mielių
40 g razinų
sezamų sėklų

Gaminimas:

Į dubenį įdėkite sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos, viską gerai išplakite. Tuomet įpilkite šilto pieno ir dar kartą gerai išmaišykite. Kai nuo karšto pieno sviestas ištirps ir susidarys vientisa masė, įmuškite kiaušinius. Mediniu šaukštu maišykite masę ir po truputį suberkite miltus ir sausas mieles.
Jeigu norite dar labiau paskaninti pyragą, į tešlą įmaišykite ir razinų.
Kekso formą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamų sėklomis ir supilkite tešlą.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir pyragą kepkite 40 minučių. Ar pyragas jau iškepęs, sužinosite įbedę medinį pagaliuką – jei pagaliukas sausas, tuomet pyragas jau tikrai iškepęs.

Saldi pynutė su traškia migdolų plutele

Visuomet malonu ant stalo padėti savo paties iškeptą pyragą, tačiau dauguma prisibijo gaminti su mielėmis, nes jos gali neiškilti. N. Juchnevič pataria pamiršti nerimą ir pasigaminti tikrai nesudėtingą Velykų pynutę.

Tradiciniai Velykų pyragai: saldžioji pynutė ir Velykų boba
© Shutterstock

Reikės:

3 kiaušinių
400 g miltų
30 ml šilto vandens
7 g sausų mielių
230 ml pieno
60 g cukraus
žiupsnelio druskos
razinų arba džiovintų spanguolių
skaldytų migdolų pyragui papuošti
aliejaus kepimo formai patepti

Gaminimas:

Į dubenį supilkite šiltą vandenį, įberkite sausas mieles ir gerai išmaišykite. Tuomet į dubenį supilkite pieną, įberkite cukrų, žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinius. Tešlą išmaišykite iki vientisos masės ir po truputį suberkite miltus.
Tešlą siūlau pagardinti razinomis arba džiovintomis spanguolėmis.
Stalviršį, ant kurio minkysite tešlą, gausiai apibarstykite miltais. Tešlą minkykite apie 6–8 minutes arba kol ji taps elastinga ir minkšta.
Tuomet dubenį ištepkite aliejumi, sudėkite išminkytą tešlą ir sandariai uždenkite maistine plėvele. Šiltoje vietoje tešlą kildinkite 1 valandą.
Kai tešla jau pakils, padalinkite ją į 3 dalis ir iškočiokite pailgus ritinius. Tada lengvai pabarstykite stalviršį miltais, sudėkite ritinius vieną šalia kito ir supinkite juos į kasytę. Pynutės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite skaldytais migdolais.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 minučių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
2.3333

5 gardūs receptai išskirtiniams ir ilgiems pusryčiams – skirkite laiko sau ir savo artimiesiems (6)

Jei darbo dieną retas kuris galime pasimėgauti neskubiais pusryčiai s, savaitgalį yra tas metas,...

„Gimę ne Lietuvoje“ laidos vedėjas papasakojo, kodėl nė už ką neragautų vėdarų (18)

Šeštadieniais 9.30 val. „Delfi TV“ eteryje rodomoje laidoje „ Receptų receptai “, kurioje...

Pirštus apsilaižysite: purus ir drėgnas Kristinos obuolių pyragas be miltų ir cukraus (34)

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 75 tūkst....

Vieniems tai tikras atradimas, kitiems – siaubas: išmėginkite Odetos marinuotų kiaušinių receptą (22)

Virtus kiaušinius marinuoja britai, amerikiečiai, vokiečiai, prancūzai ir kitų tautų atstovai....

Atvėsus orams gydytoja dietologė kviečia išbandyti sočią japonišką sriubą – rameną (6)

Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų...

Top naujienos

Kraupioje avarijoje vaikų netekę tėvai sugebėjo atleisti BMW vairuotojui: jie buvo geriausi draugai (7)

Per tragišką avariją du savo geriausius draugus pražudęs 23 metų vilnietis Mantas Kildišius...

Užsienyje bijo lietuvių: matydami, kiek pas mus sergančių ir antivakserių – liepia tirtis papildomai (655)

Iš stipriai sergančios Lietuvos žmonės plūsta žiemoti į saulėtą ir mažai koronaviruso...

Po rekordinių viruso skaičių svarsto, ką daryti su kitais ligoniais: pagalbos gali tekti vykti ir į kitą miestą

Dėl kovidinių pacientų kemšantis ligoninėms, svarstoma, kaip išlaikyti pagalbą ir kitomis...

Klaipėdos rajono meras grąžintas iš Rusijos: papasakojo, kas atsitiko skelbiamos visų sulaikytųjų tapatybės (311)

„Esu geras žvejys, bet, pasirodo, orientacininkas ne koks. Turbūt jau girdėjote apie šiandien...

Intriga baigėsi: Kelmėje rinkimus laimėjo Petkevičius, Trakuose Šatevičius įveikė Narkevič (67)

Kelmės rajono mero rinkimus sekmadienį antrame ture užtikrintai laimėjo savarankiškai...

Verslo „liudytojas“ per mėnesį sumoka apie 10 eurų, kai darbuotojas – 260 eurų: ar kiti metai gali būti paskutiniai? (115)

Vienas verslo liudijimo turėtojas per mėnesį vidutiniškai sumoka apie 10 eurų gyventojo pajamų...

Projektas „Kaukės“ įgauna pagreitį: po Šuns kostiumu slėpėsi garsus aktorius (4)

„Visus išdūrė ! Visus išdūrė!” – sekmadienio vakarą šaukė žiūrimiausio LNK...

Po provokuojančių nuogybių ant podiumo – ekstravagantiškų mados stebėtojų pasirodymas užkulisiuose (9)

Štai nugriaudėjo dar viena „ Mados infekcija “. Naujininkų simboliu tapusiame pastate,...

Pabandžiusi dominuoti moteris nudegė: kai taip elgiesi su vyrais, sulauki netikėto rezultato

Mano fantazija yra ne būti valdomai, o pačiai valdyti. Pavyzdžiui, man patiktų važinėtis...

Dailius Dargis | D+

Šokiruojantys Kauno gaujos veiksmai: po žvėriško aštuoniolikmetės nužudymo vado autoritetas sumenko net tarp gangsterių

Šiame pasakojime – pasivaikščiojimai po Kauną konkrečiais adresais, kur prieš du...